Normaal ben ik volledig neutraal over noordkant versus zuidkant. Maar nu ik Airolo in het Zuid-Zwitserse Ticino zie winnen vandaag moet ik toch even mijn frustratie kwijt over vorige winter. Steeds de zuidkant aan kop totdat Airolo zelfs moest sluiten wegens te veel sneeuw. Maar nee hoor ik geniet hier volop van want ik ben groot fan van de zuidkant en lach zelden zo hard als wanneer ik de artikelen uit 2000 teruglees waarin men stelde dat er door global warming geen hoop meer was voor de skigebieden in Tessin. Luister het radiobericht van de sluiting van Airolo vorige winter nog eens terug en smul mee:

Dat was op 4 februari 2014 (zie bericht), de dag waarop ik ook even memoreerde dat 4 februari 2012 het in Nederland 20 graden vroor.  En ja Fréderic natuurlijk pak ik de handschoen op en ga ik het aan dat ik deze winter niet heel streng zie worden maar wel een extreme uitschieter à la februari 2012 zie hebben. Het Hellmann getal van die winter was 88,4. Jij zegt nu 96. Dan zeg ik 90 maar dan wel dus met overall vrij zacht maar wel die ene diepe uitschieter en misschien nog een opwarmertje (afkoelertje) of nakomertje van een paar dagen erbij. Veel stelliger dan dit moeten we ook niet worden want dat hindert je om de zintuigen vol open te houden als weerman. Hoe dieper de loopgraven hoe slechter of minder nuttig de prognoses. Wij moeten toch een beetje meedwarrelen met het weer en in die flow steeds op gevoel en inzicht het beste roepen wat we denken. Zo nu snel verder met de webcams…

airolo0511

Nog eentje Airolo om het af te leren…

sunnyvalley0511

En hier wil ik nu echt eens heen! Santa Catharina Valfurva bij het Stelvio Nationaal Park. Wat een sneeuw steeds daar…

gewoonmooi

Deze is gewoon erg mooi uit Piemonte. Zoek zelf maar ff op waar die Alpe della Balma ligt.

sestriere0511

Via Lattea. Dat is dus Sestriére!

sanbernardino0511

San Bernardino.

simplon0511

Simplon aan de gelijknamige pas. Een prima ijkpunt exact op 1500m. Dat is vandaag ook de sneeuwgrens aan de zuidkant lijkt het.

livigno0511

Verder naar het oosten is de sneeuwgrens vanochtend nog hoger. In Val Gardena zag ik zelfs regen op 2000m. Hier in Livigno op 1800 is het net sneeuw.

morzine0511

 

Een hele gave is een tip van Carl: natte sneeuw in Morzine op 1000m in de Portes du Soleil. Dat is wel bijzonder. Ja met een laag dauwpunt wil de sneeuw nog diep in de lagen met dooi door vallen. Ook duikelt in een felle bui de temperatuur ver omlaag.

kunstsneeuw-sierra0511Ook van Carl: kunstsneeuw in de Sierra Nevada. Helemaal in Zuid-Spanje dus. Hadden we netjes al aangegeven hoe koud Spanje zou zijn de komende dagen. Tevens de regen dat het bij ons ondanks zuidenwind niet warm is deze dagen. Heel bijzonder allemaal! Zo een blik op de weerkaarten hoe het verder gaat. Dat wordt een apart bericht!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.