Normaal ben ik volledig neutraal over noordkant versus zuidkant. Maar nu ik Airolo in het Zuid-Zwitserse Ticino zie winnen vandaag moet ik toch even mijn frustratie kwijt over vorige winter. Steeds de zuidkant aan kop totdat Airolo zelfs moest sluiten wegens te veel sneeuw. Maar nee hoor ik geniet hier volop van want ik ben groot fan van de zuidkant en lach zelden zo hard als wanneer ik de artikelen uit 2000 teruglees waarin men stelde dat er door global warming geen hoop meer was voor de skigebieden in Tessin. Luister het radiobericht van de sluiting van Airolo vorige winter nog eens terug en smul mee:

Dat was op 4 februari 2014 (zie bericht), de dag waarop ik ook even memoreerde dat 4 februari 2012 het in Nederland 20 graden vroor.  En ja Fréderic natuurlijk pak ik de handschoen op en ga ik het aan dat ik deze winter niet heel streng zie worden maar wel een extreme uitschieter à la februari 2012 zie hebben. Het Hellmann getal van die winter was 88,4. Jij zegt nu 96. Dan zeg ik 90 maar dan wel dus met overall vrij zacht maar wel die ene diepe uitschieter en misschien nog een opwarmertje (afkoelertje) of nakomertje van een paar dagen erbij. Veel stelliger dan dit moeten we ook niet worden want dat hindert je om de zintuigen vol open te houden als weerman. Hoe dieper de loopgraven hoe slechter of minder nuttig de prognoses. Wij moeten toch een beetje meedwarrelen met het weer en in die flow steeds op gevoel en inzicht het beste roepen wat we denken. Zo nu snel verder met de webcams…

airolo0511

Nog eentje Airolo om het af te leren…

sunnyvalley0511

En hier wil ik nu echt eens heen! Santa Catharina Valfurva bij het Stelvio Nationaal Park. Wat een sneeuw steeds daar…

gewoonmooi

Deze is gewoon erg mooi uit Piemonte. Zoek zelf maar ff op waar die Alpe della Balma ligt.

sestriere0511

Via Lattea. Dat is dus Sestriére!

sanbernardino0511

San Bernardino.

simplon0511

Simplon aan de gelijknamige pas. Een prima ijkpunt exact op 1500m. Dat is vandaag ook de sneeuwgrens aan de zuidkant lijkt het.

livigno0511

Verder naar het oosten is de sneeuwgrens vanochtend nog hoger. In Val Gardena zag ik zelfs regen op 2000m. Hier in Livigno op 1800 is het net sneeuw.

morzine0511

 

Een hele gave is een tip van Carl: natte sneeuw in Morzine op 1000m in de Portes du Soleil. Dat is wel bijzonder. Ja met een laag dauwpunt wil de sneeuw nog diep in de lagen met dooi door vallen. Ook duikelt in een felle bui de temperatuur ver omlaag.

kunstsneeuw-sierra0511Ook van Carl: kunstsneeuw in de Sierra Nevada. Helemaal in Zuid-Spanje dus. Hadden we netjes al aangegeven hoe koud Spanje zou zijn de komende dagen. Tevens de regen dat het bij ons ondanks zuidenwind niet warm is deze dagen. Heel bijzonder allemaal! Zo een blik op de weerkaarten hoe het verder gaat. Dat wordt een apart bericht!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.