edelweisshaus0912

Hoewel het inmiddels 75% zeker is dat de vrij strikte grenzen van de BV (voor de nieuwkomers: boude voorspelling 1 = 50cm verse sneeuw aan de noordkant langs minstens de helft van de lengte van de hoofdkam voor 17 december) niet gehaald kan worden, is er altijd nog 25% kans dat die grens wel wordt overschreden (GFS00u is yummie bijvoorbeeld – zie apart bericht) maar stel ik toch vast dat de algemene inschatting op 22 november gedaan, dat we tot minstens 8 december moesten wachten op een serieuze verbetering in de Alpen prachtig is uitgekomen. Een hele fase waarin sommigen reageerders nog wel geloofden in eerdere sneeuwval, is zo overbrugd zonder dikke dode mus! Het was gewoon tijdig loslaten, verder vooruit kijken en als je weet wat er met kunstsneeuw allemaal kan en als je ziet dat de Alpen in Frankrijk en Zwitserland nu wit zijn vanaf 500m en elders minimaal vanaf 900m, dan kunnen we toch niet anders zeggen dan TSJAKKA! Hierboven het mooiste chill-out zonnebalkon van de Alpen namelijk dat van het Edelweisshaus in de Zillertal Arena in  Königsleiten. Zo op het oog 14cm sneeuw!  

grandbornand0912

Even helemaal naar het westen van de Alpen naar Le Grand Bornand in de Haute-Savoie. Een prachtig bewijs van het feit dat minstens de helft van Franse skigebieden uit skidorpen bestaat die net zo snoepig zijn als Oostenrijkse en Zwitserse skidorpen, maar dat die alleen wat minder bekend zijn in Nederland, wat weer alles te maken heeft met het feit dat touroperators vooral de wat massalere bestemmingen inkopen waar voor jullie de scherpste prijzen worden bedongen.

kirchberg0912

Hier kijken we omlaag naar Kirchberg vanochtend. Kenners help me even… dat is toch de Hohe Salve daar aan de overkant? We zien hier toch vooral een poedersuikertje tot in het dal, maar de daken zijn mooi wit!

zellamsee0912

In Zell am See Kaprun is het nog nauwelijks gelukt sneeuw naar het dal te brengen. Dat de daken wit zijn bewijst de goede isolatie en dat het aan de oever van het meer groen is bewijst de invloed van het warme meer. Ik realiseer me net dat ik nog nooit geïnformeerd heb naar het temperatuureffect van zo’n meer op het microklimaat van een stadje als Zell am See. Dat moet ik snel eens gaan inhalen en jullie weten het dan als eerste!

haus0912

Prachtige plaat uit Haus im Ennstal bij Schaldming in Stiermarken de provincie waar je ook onze partner Die Tauplitz vindt.

lauterbrunnen0912

Ik ben een groot fan van de Jungfrau region rondom Interlaken en als het in Lauterbrunnen beneden mooi wit is weet je dat het echt winter is. Dat is 850m! Andere webcams tonen dat de sneeuwgrens in Zwitserland naar 500m is gezakt. Wat niet hoeft te verbazen als we zien dat er ook in de Eifel ruim 10cm is gevallen vannacht.

wengen0912

Het stadion van Wengen waar in januari de finish is van het beroemde en spectaculaire Lauberhornrennen.

hasliberg0912

Hier in Hasliberg in het Berner Oberland zien we toch wel iets van 20cm vers. Zo nog eens nakijken.

adelboden0912

En dit is een whiteout vanochtend bij een bergstation in het skigebied van Adelboden en Lenk.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.