wolkenstein2502

Eindelijk kunnen we dankzij Freggle van Damme eens openen met een plaatje van een van de dorpen van het Val Gardena – Wolkenstein in dit geval – in een compleet winterse toestand. Geen dump of zo. Al helemaal geen megazuidkantsneeuw zoals afgelopen seizoen nog. Maar wel gewoon helemaal mooi wit!

buienradar2502

Wat zien we vanochtend? Mij viel meteen die pit met onweer aan de Frans-Belgische grens op. Volgens de weerkaarten zou daar ook sneeuw of tenminste hagel bij moeten zitten. Kan iemand een sneeuwonweer bevestigen? En dan meteen even net doen als Jim Cantore van Weatherchannel onlangs aan de andere kant van de grote plas…

Het is ook echt iets heel bijzonders als het onweert terwijl de vlokken neerdwarrelen. Zowel het licht van de bliksemflits als het geluid van de donder komen magisch gedempt door. Leo tipte gisteren in de reacties al dat in de Pyreneeën uit hetzelfde front (dat straks boven Duitsland heel snel volledig oplost) dat in de Pyreneeën een halve meter zou dumpen bij zeer harde wind. Codes oranje en rood en zo. Eens zien…

luchonsuperbagneres

Ja hoor! In de Pyrénées-Atlantiques is het raak en hoe! Hierboven Luchon-Superbagnères!

2502ascou

En Ascou.

ascou2502

En La Mongie!

au2502

Hoe is het ondertussen in de Alpen? De sneeuwgrens is duidelijk gezakt. Deze is is van Ewald uit Au in het Bregenzerwald in Vorarlberg. 2cm poeder erbij in het dal. Dat is op 800m. Maar ook waar ik nu zit te tikken: in Kramsach op 520m dwarrelen vlokjes om laag. Veel beter dan gisteren dus al. Het Oostenrijkse weerbericht meldt voor de zuidkant een sneeuwgrens overdag van 900m. Aan de noordkant zou dit wel eens lager kunnen blijven. Sowieso alleen maar motsneeuw. Op het moment dat ik het woord “motsneeuw” schrijf zit Kramsach ineens toch onder een buitje en sneeuwt het toch ietsje harder. Centimeterwerk…

morillon2502

Ondertussen in de Franse Alpen. Alleen ’s ochtends hier en daar nog restbewolking. Verder Grand beau. In Morillon in het Grans Massif zijn ze er vroeg bij met het strakke blauw! Welnu: het goede nieuws is….

totalebewolking2

Morgen is het in bijna heel de Alpen Kaiserwetter! Samen met afgelopen maandag hebben dan de huidige krokusgangers toch niet al te veel te klagen. Deze kaart is van de totale bewolking inclusief dalnevel en hoge sluierbewolking. Vrijwel de hele Alpenboog strak blauw dus! In het oosten van Oostenrijk en in de noordelijke Franse Alpen wat nevelbanken en wolkenflarden (ook geen hoge bewolking) en verder helemaal yummie. Windstil! Wat wil je meer…

sauerlandregen

Vandaag en morgen in de Wintersport-Arena Sauerland nog wat motsneeuw. Vrijdag heeft het Sauerland pech. Zelfs ’s nachts als een front doortrekt is het er warmer dan in de Lage Landen en in zuid-Duitsland waar dit front gelukkig….

vrijdagsneeuw

…volledig overgaat in sneeuw. München dik in de sneeuw. Gelukkig niet op zaterdag. Wij gaan er wel doorheen trouwens omdat we vrijdag al uit de Rudolfshütte – ons schitterende absolute aanrader berghotel – vertrekken richting huis. Zaterdagochtend sneeuwt het nog in Oostenrijk maar het hele front lost snel op en je hebt weer een mooie zonnige skidag cq een aangename reisdag.

sauerlandzondag

Zondag lijkt het dan goed te komen voor het Sauerland…. lijkt…. het begint op de eerste dag van de nieuwe maand hevig te sneeuwen maar het is een klassiek warmtefront met alles erop en eraan. Een bak warmte dus die zondag in de Lage Landen een zeer beroerde dag maken maar die avond zeker ook regen in de middelgebergten.

zondagregen

Zondag begint nog mooi in Oostenrijk maar Frankrijk en Zwitserland zitten die ochtend al helemaal in de sneeuw én de regen onder … 1400m in de Franse Alpen en iets van 1000m aan de Oostenrijkse kant. Maandag houdt datzelfde weertype aan. Het eindigt vermoedelijk op dinsdag met een scherpe daling van de sneeuwgrens.

arctisch18

Hoe het dan verder gaat is zeer onzeker. Het Kaiserwetter voor de tweede helft van de week zit nog in het Amerikaanse model. Het Europese model neigt naar herhaling van binnenkomende sneeuwfronten. Gisteravond werd het Amerikaanse model even erg creatief met een arctisch-polaire uitbraak met sneeuw ook in de Lage Landen op 10 maart. Zie de kaart hierboven. En natuurlijk weer mooie sneeuw in de Alpen. Vanochtend eindigt het Amerikaanse model eerder weer met hoge druk en ook nog Scandihoog kansen. Dat gaan we pas helder zien als we dichterbij komen allemaal..

gerlos

In de Alpen lijkt na de regen en sneeuw zondag en maandag een weer aanhoudend koudere fase aan te breken minimaal tot 10 maart. Dat betekent dat de skicondities aanhoudend goed zullen blijven en verder zullen verbeteren…. en wat we vanaf volgende week weer kwijt zijn is…. DIT! Een heel eerlijk plaatje uit Gerlos in de Zillertal Arena. Ik ken die plek onderaan de Isskogel en weet dat een rij als deze met de snelle stoeltjeslift niet veel langer duurt dan 15 minuten… maar toch! Hoe druk is het waar jij deze week zit?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

45 reacties

Gesloten voor reacties.