zell am see - kaprun
Lees verder >

Voor een geweldige vakantie kom je ook in de zomermaanden naar Zell am See waar het een thuis voor iedereen is.

loser Altaussee
Lees verder >

Een parel van een gebied op de grens van Oberösterreich en Steiermark wat zeer sneeuwzeker is ondanks de hoogte.

zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

We zitten er middenin en moeten nog tot maandagavond adem inhouden

check ook eens

37 Reacties

 1. NoodweerBenelux schreef:

  Dank Hajo voor de geweldige complimenten! In de winterperiode mag je ook geregeld verwijzingen verwachten van onze kant uit! Top website, wintersportweerman.

 2. Mark (breda) schreef:

  Afgelopen nacht/vroege ochtend in regio Breda teleurstellend. Ik had flink onweer verwacht maar bleef bij wat gerommel op afstand en 3mm regen. Kijkend naar inslagenkaart weer precies rondom Breda ingekakt de bui. Onvoorstelbaar.

  Benieuwd naar vanavond en morgen.

 3. Leon schreef:

  Wat een prachtig betoog weer Hajo. Om van te smullen!
  Ik had gehoopt hier in Lisse afgelopen nacht spektakel mee te maken.
  Maar dit heeft niet zo mogen zijn.
  Op naar de herkansingen!

 4. Harm (Zutphen) schreef:

  Leuk weer om te lezen Hajo!

  Moet wel zeggen dat ik er vanmorhen vroeg meer van had verwacht. Was vooral een plens regen in Zutphen en een paar donderslagen. Heerlijk geslapen nadat ik het zolderraam had gesloten.. 🙂

 5. tom schreef:

  ik heb is gepiept naar weerplaza (oeps) en die geven voor morgen de meest actieve buien over de westelijke landshelft. vind ik wel raar eigenlijk zou er iemand me kunnen uitleggen waar ze dat halen

 6. Paul A Club1989 schreef:

  Vannacht een explosie in de lucht boven ons huis. Wat een knal, daarna kort regen, geen wind. De kinderen hebben bij ons geslapen, die sprongen werkelijk uit bed!

  Mag ik u complimenteren met dit weerbericht, categorie 5 sterren. Echt heel goed.

 7. Leo schreef:

  En het heeft gisteren al weer aardig gesneeuwd in Groenland.
  Niets bijzonders – en in het zuidwesten tot vrij ver landinwaarts vette regen.
  Maar voor de aardigheid; hoeveel netto (accumulatie minus smelt)?

  Wel, zo’n 3,5 gigaton !!!

  • Martijn Sonnenberg schreef:

   Wat wil dat praktisch zeggen Leo? vrijwel ieder jaar komt van september tot augustus in de plus als ik de curve zie… Betekent dat dan dat de ijskap Groenland ieder jaar groeit (gemiddeld)??

   • Leo schreef:

    Ja / nee Martijn. Inderdaad: het sneeuwt meer dan dat er smelt. Maar wat hier niet in is verwerkt is de afkalving van de gletsjers in zee. Netto schijnt dat actueel een verlies van ca. 200 Gton per jaar te zijn.

 8. snowfever schreef:

  Vanochtend meegedaan aan een run in Vierlingsbeek. Daar heeft de organisatie met 6 man aan een tent gehangen om deze niet weg te laten waaien. De riolering kon het ook niet aan, heel veel regen in een korte tijd. Dus die buien waren toch best heftig. Ik ben benieuwd wat we nog krijgen.

  • Ronaldo schreef:

   De vertikaal doorsnede van de atmosfeer ziet er ook uit om van de smullen.


   Waar het om gaat: hoeveel wijkt het grijze lijntje af van het rode lijntje. Als het grijze lijntje aan de rechterkant staat spreekt men van de CAPE (convective availab le potential energy). Als het grijze lijntje aan de linkerkant staat spreekt men van CIN. De Lift Index is het verschil in temperatuur op 5 km hoogte tussen het grijze lijntje (het pakketje lucht dat opstijgt) en het rode lijntje (de werkelijke lucht temperatuur) Het is maar een berekening. Als er bij het opstijgen van de warme lucht onverwacht een droge of warme laag hangt moet het pakketje lucht daar eerst doorheen breken. Als dat gebeurd op een convergentie zone (2 luchtlagen die tegen elkaar botsen – Vore) dan zal dat geen probleem opleveren.

   Op deze sounding, de meest extreme die ik kon vinden voor vandaag voor Luik – België, is te zien dat de lucht mega instabiel is. Geen CIN (convection inhibition) die eventueel onweer in de weg kan zitten en een dwaas hoge CAPE voor de lage landen van +2200 KJ.
    
   Wat we hier ook kunnen zien is dat het pakketje warme lucht dat opstijgt op 850 hpa gaat condenseren. Daar ligt de LCL (lower cloud level) In Nederlands: bij een luchtdruk van 990 hpa aan de grond (1013 is neutraal), is de condensatiehoogte ongeveer 1400 meter. Dus op 1400 meter drijven de laagste wolken.
   Op 5 kilometer hoogte is de temperatuur ongeveer -10 (volg het lichtblauwe lijntje tot aan 500 hpa – dat is het lijntje met gelijkblijvende temperatuur en tevens het snijpunt met het rode lijntje) Het grijze is dus 7 graden warmer – dus een Lift index van -7. Als de LI positief is dan staat het grijze lijntje links van de rode.

  • Roland Bodegraven schreef:

   Tering….. pardon my french 😉

 9. jeroen schreef:

  Vuurwerk op komst dus..

 10. Paul A Club 1989 schreef:

  Eindelijk Kirsten aan de beurt 😉
  Wel erg heftig lifted index -10!

 11. Mark (breda) schreef:

  Dat is extreem zeg. Poe hee. Iemand een idee vanaf hoe laat we in brabant gedonder krijgen?

 12. tom schreef:

  @Leo ze geve een Lift index van maar liefst -10 in het centrum van belgie maar als ik de weerberichten hoor verwachten ze het zwaarste onweer daar niet of toch. ik snap het niet zo goed. wil je me het duidelijker maken

 13. GerdaDen Haag/Nootdorp schreef:

  Hajo leuk dat je in Andermatt bent het weekend! Neem eens een kijkje in Bristen…een klein pareltje in de bergen …Golzern lift pakken en lopen naar de Windgallenhutte ! Zo mooi!

 14. Erwin van Erp schreef:

  Zojuist goed alle kaarten bekeken en ondanks hoge lifted index en Cape waarden die boven de 2000 J/KG kunnen gaan komen verwacht ik toch pas voor morgenoverdag de zwaarste onweersbuien omdat er dan ook convectie vanaf de grond mogelijk is. Dit zie ik vanavond en vannacht niet gebeuren.

 15. Erwin schreef:

  Zwaarste onweersbuien volgen pas morgenoverdag verwacht ik ondanks de hoge LIFTED index en CAPE van meer dan 2000J/KG die kan ontstaan vanavond en vannacht. Reden dat ik morgen overdag nog zwaarder onweer verwacht dan vanavond en vannacht is dat ik morgen wel convectie vanaf de grond verwacht en vanavond en vannacht niet. De onweersbuien die morgen vanaf de grond ontstaan gaan voor een extra impuls zorgen.

 16. Erwin schreef:

  Met convectie bedoel ik in bovenstaande post het volgende:

  Convectie ontstaat ten gevolge van de opwarming van de grond, waardoor de omringende lucht wordt opgewarmd en omhoog gaat.Convectie vindt plaats als warme lucht opstijgt en er een gebied van lage druk ontstaat. Elders koelt de lucht af en daalt zij, waardoor gebieden met lage luchtdruk ontstaan. Hoe meer warmtereflectie van de grond hoe sneller er convectie optreedt.

  De snelheid waarmee luchtmoleculen bewegen, hangt af van de temperatuur van de lucht. Wordt een hoeveelheid lucht verwarmd, dan bewegen de luchtmoleculen sneller en drukken ze meer naar buiten toe, zodat de luchtmassa uitzet. Bij het uitzetten van de lucht neemt de dichtheid af, waardoor de luchtmassa lichter wordt dan zijn omgeving en opstijgt. Dit proces noemt men convectie. Koelt een hoeveelheid lucht af, dan vindt het omgekeerde proces plaats en wil de lucht gaan dalen. Convectie ontstaat het snelst bij weinig wind en dicht bij de grond.

 17. jeroen schreef:

  Wederom mooie uitleg

 18. Jannes schreef:

  Zojuist vakantiefoto’s uit noorwegen bekeken. Asjemenou, wst een sneeuw! Op veel plekken is de natuurlijk niet uit de winterslaap gekomen waar het dat andere jaren wel deed. Ook meren die nog grotendeels bevroren waren!

  Ondertussen is het hier in noord limburg niet meer te doen, zo benauwd…

 19. Mark (breda) schreef:

  Noorwegen was inderdaad ijskoud. Mooi om te zien toch? Start van nieuwe ijskap en dus nieuwe ijstijd….? 🙂

 20. tom schreef:

  ik had gehoopt dat er iemand me wat uitleg gaf over mijn bericht van15:09

  • Hajo schreef:

   Ik ben zelf al uit aan het zoeken hoe het zit met tijdverschuiving van maximale lifted index en CAPE en maximale berekende neerslag in de modellen. Jij hebt het nu over plaatsverschuiving. Zal ik meenemen als ik er een totaalplaatje van maak… kom erop terug! 😉

 21. Conure schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/8097493648.jpg

  Buienradar heeft er zin in komende nacht. Ik heb de laatste weken trouwens de +24 verwachting met de daadwerkelijke situatie vergeleken en ik moet eerlijk zeggen dat zeker de eerste 12 uren wel heel erg de waarheid benaderen. Ben benieuwd of dat komende nacht ook zo is. Iemand een idee welk model ze hanteren btw?

 22. Marcel van der Graaf schreef:

  Boven west Frankrijk vormt zich nu het een en ander. Is dat wat naar ons toe gaat komen vannacht ??

 23. jeroen schreef:

  En ineens vanuit tilburg kijkend naar breda vollop geflits in de lucht. Heel veel licht activiteit op afstand. Wolk wordt ook steeds groter…uitbreidend richting tilburg.

 24. Mark (breda) schreef:

  Vanuit Breda zelfde beeld maar ligt ten westen van Breda. Wel wat gerommel hoorbaar.

 25. Mark (breda) schreef:

  Al lijn van buien zo blijft mist het Breda weer compleet….ook wat nu in belgie zit ligt op lijn ver langs breda af.

 26. Joke, Riederalp schreef:

  Jammer Hajo dat de voorspellingen niet zo goed zijn voor Andermatt deze week……Met mooi weer zou je over een prachtig fietspad het hele goms kunnen rijden en dan met de cabine omhoog om nog even de aletschgletjer te bekijken(boven fiets huren en beneden inleveren en met de trein weer terug)…… Maar helaas met slecht weer niet een aanrader en wij zitten even in NL(hadden je graag een rondleiding in ons gebied willen geven)

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.