De berichten over (veel) sneeuw op het noordelijk halfrond nemen toe. Europa doet nog niet echt mee, maar in Florida heeft het al gevroren. In Canada en ook in Azië zijn al bakken sneeuw neergedaald. Hierboven het Canadase Big Sky skigebied onlangs. Ook de systematische sneeuwmetingen zijn weer begonnen.

Kijk links onder naar de eerste rode stippen voor de totale sneeuwmassa op het noordelijk halfrond buiten de berggebieden: we beginnen dit winterseizoen (ruim) boven gemiddeld voor de periode 1982-2012.

En hier zie je waar het nu al wit is terwijl het nog groen had moeten zijn en omgekeerd. Dat flikkert altijd wild heen en weer. China loopt sterk voor. Laten we kijken.

En delen van Canada hebben ook die voorsprong. Vooral rond de Rockies. Laten we kijken.

Nice. Laat maar komen. En mogelijk helpt een heftige winter mee de klimaatagenda verder onderuit te halen in een komende winter zonder gas. Echt kappen met die almaar toenemende complete lariekoek die meer kapot maakt dan ons lief is.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

DP · 29 oktober 2022 op 14:37

Mooi stuk Hajo, en vwb de heftige winter, ik duim mee.

Jelle · 30 oktober 2022 op 10:48

Mooi bericht weer hajo! Kunnen we nog ergens doneren?

    Hajo · 30 oktober 2022 op 11:07

    Ja gewoon nog via de link in het menu: https://wintersportweerman.nl/doneer/ Misschien wil je eens een testje doen of het nog werkt allemaal met Ideal. De bedoeling is dat vooral in bijzondere condities en bij kans op natuurijs ik er echt meer tijd in steek en er ook weer wat gedoneerd wordt. Ik heb alle skigebied sponsors afgezegd. Wat me meer armslag geeft met ander werk. En dan hoef ik ook niet meer op mijn woorden te letten. Voortaan zijn donaties de enige inkomstenbron.

Winterfeest · 30 oktober 2022 op 18:18

Hajo, wat gaat het voor Nederland worden deze winter? Al een klein vooruitblik :-)? Of is er nog niets aan de lucht?

Gesloten voor reacties.