De berichten over (veel) sneeuw op het noordelijk halfrond nemen toe. Europa doet nog niet echt mee, maar in Florida heeft het al gevroren. In Canada en ook in Azië zijn al bakken sneeuw neergedaald. Hierboven het Canadase Big Sky skigebied onlangs. Ook de systematische sneeuwmetingen zijn weer begonnen.

Kijk links onder naar de eerste rode stippen voor de totale sneeuwmassa op het noordelijk halfrond buiten de berggebieden: we beginnen dit winterseizoen (ruim) boven gemiddeld voor de periode 1982-2012.

En hier zie je waar het nu al wit is terwijl het nog groen had moeten zijn en omgekeerd. Dat flikkert altijd wild heen en weer. China loopt sterk voor. Laten we kijken.

En delen van Canada hebben ook die voorsprong. Vooral rond de Rockies. Laten we kijken.

Nice. Laat maar komen. En mogelijk helpt een heftige winter mee de klimaatagenda verder onderuit te halen in een komende winter zonder gas. Echt kappen met die almaar toenemende complete lariekoek die meer kapot maakt dan ons lief is.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

DP · 29 oktober 2022 op 14:37

Mooi stuk Hajo, en vwb de heftige winter, ik duim mee.

Jelle · 30 oktober 2022 op 10:48

Mooi bericht weer hajo! Kunnen we nog ergens doneren?

    Hajo · 30 oktober 2022 op 11:07

    Ja gewoon nog via de link in het menu: https://wintersportweerman.nl/doneer/ Misschien wil je eens een testje doen of het nog werkt allemaal met Ideal. De bedoeling is dat vooral in bijzondere condities en bij kans op natuurijs ik er echt meer tijd in steek en er ook weer wat gedoneerd wordt. Ik heb alle skigebied sponsors afgezegd. Wat me meer armslag geeft met ander werk. En dan hoef ik ook niet meer op mijn woorden te letten. Voortaan zijn donaties de enige inkomstenbron.

Winterfeest · 30 oktober 2022 op 18:18

Hajo, wat gaat het voor Nederland worden deze winter? Al een klein vooruitblik :-)? Of is er nog niets aan de lucht?

Gesloten voor reacties.