Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Kaprun - Zell am See
Lees verder >

In de ochtend heerlijk skiën op de gletsjer en in de middag heerlijk 16 holes lopen. Dit kan alleen maar in het mooiste dorp van de Alpen; Zell am See.

Die tauplitz
Lees verder >

Wandelen, mountainbiken of gewoon genieten. De mooiste momenten beleef je hier.

Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

We zijn los met meevallende ijsdiktes en het blijft een week of langer goed

check ook eens

93 Reacties

 1. Jeroen schreef:

  Op weg naar de Molenpolder….ssssst 😉

 2. Sander schreef:

  In Dordrecht niets van dat alles. IJs is gewoon veel te dun. Misschien het weekend maar richting het oosten van het land om te schaatsen.

  • Harm (Zutphen) schreef:

   Hier in Zutphen valt het ook nog tegen hoor. Zelfs de ijsbaan zegt de komende dagen nog niet open te gaan (gisteren 5 cm ijs). Temps zijn hier van de week nog niet boven nul geweest en nagenoeg alles ligt dicht. Ik hoop zo dat het de komende dagen gaat lukken om met mijn zoon op natuurijs te kunnen schaatsen.. <3

   • Hajo schreef:

    Opvallend! Zou je niet denken in Zutphen. Bericht graag wat je ziet!

    • Harm (Zutphen) schreef:

     Mijn idee. Ik ga morgen eens in de regio kijken of elders mogelijkheden zijn. Jammer genoeg staat de IJssel al tijden heel laag. Andere jaren stond hij een stuk hoger waardoor de uiterwaarden soms nog wel eens een plas water bevatten welke dicht gevroren was..

     • Ineke schreef:

      Harm, aan de weg Van Zutphen naar Voorst zit aan de rechterkant en weggetje naar een tulpenkweker. Tegenover die kweker is een mooi “watertje” om met kinderen te schaatsen. Geen idee of het nu al mogelijk is…..maar het proberen waard!

     • Harm (Zutphen) schreef:

      Dank je wel Ineke. Ik weet waar je op doelt. Zal daar morgenochtend eens een kijkje nemen.. 🙂

  • Paul A. Club 1989 schreef:

   Sander, volgens mij zijn ze op de Viottakade en Jan Vethkade op het ijs nu.

 3. Theo schreef:

  Temperatuur in het noorden is veel lager dan voorspeld in de modellen volgens mij. Opvallend!

 4. Geert schreef:

  Temperatuur ih noorden van Nederland idd heel stuk lager gebleven dan eerder verwacht. NO zelfs vaak nog lagere temps dan het ZO die in de beste papieren zou moeten zitten. NO van de VS blijven lekker warm! Betere kansen voor ons.

 5. 14Harm schreef:

  It sil heve!

 6. Maurice schreef:

  @Hajo, met de Renault Kadjar ff naar de Weissensee dan maar! 😉

 7. Jan van soest schreef:

  Goed om te lezen dat de vorst terugkeert, eindelijk eens geen overwinning van de warmte.
  Nu nog een verse pak sneeuw en een dag chaos op wegen en spoor!

 8. Thijs schreef:

  Woensdag heerlijk geschaatst in Rijperkerk. Vandaag Eernewoude! Geniet van de winter en kijk deze dagen wel 10x per dag op deze site! Bedankt voor jullie enthousiasme! Hoewel ik een voorkeur voor koud wordt ik daar wel warm van!

 9. Ab schreef:

  Vanmorgen heerlijk op het ijs gelopen in het Westland net acher de duinen op een groot stuk ondiepe ondergelopen land 🙂
  Ijsdikte inmiddels 5 cm na een nachtje vorst erbij van -3,5gr.
  Verwacht overigens ook vandaag weer temperaturen boven nul door instraling van de zon. Maar verwacht ook weer gortdroge luchten (lage luchtvochtigheidsgraad)
  En daardoor amper dooi te bekennen op het ijs.
  Tot laterrr wintervrienden 😉

 10. Frank schreef:

  alsjeblieft zeg, in Friesland is het ijs volstrekt onbetrouwbaar, het nannewijd, een veenplas met amper stromend water ligt inderdaad nagenoeg dicht maar is volstrekt onbetrouwbaar, niet dat je er bij doorzakken nu direct verdrinkt, het is er niet diep, maar met met twee man naast elkaar schaatsen zorgt al voor een golfbeweging. Het ijs knapt van de kanten af. Het nannewijd is een meertje wat volstrekt niet te vergelijken is met de andere friese meren. Ook op het sneekermeer is het volstrekt ondenkbaar dat er geschaatst kan worden, wellicht op het ondergelopen land wat tegen het sneekermeer aan ligt (noordzijde). Dit ondergelopen land is onlangs gerealiseerd . Vindt de titel dus veel te positief behalve dan dat het een laagje ijs op de meren mooi lijkt. Ook de ijsaangroei pluim vind ik een wassen neus, het is een verwachte aangroei maar waar houdt deze rekening mee? of juist niet?
  De invloed van malen en stromingen in de meren en vaarten? De invloed van de wind op het water (stilstaand water bevriest sneller dan water wat op de wind ligt) Het moet echt eerste zeker 3 tot 4 nachten minus 8 of kouder worden wil er van enig betrouwbaar ijs sprake gaan komen.

 11. marcelvdh schreef:

  Hallo Hajo, ik wil donderdag graag met je mee voor de natuurijsvideo. Gisteren wezen schaatsen op de leersumse plassen en dat was na al die jaren zonder natuurijs weer een heerlijke belevenis. Ik schaats met free-skates en ga, bij gebrek aan beter, mn ijs kilometers maken vanaf begin december op de ijsbaan in rotterdam (elk jaar weer gemotiveerd met de hoop op een Elfstedentocht).. lijkt me prachtig om mee te werken aan een mooie video op natuurijs

 12. Maarten schreef:

  Hihi, de pluim van deze morgen. Een week prima schaatsweer en daarna spreiding. Maar de eerste lijntjes met een verscherping van de kou zitten erin. Een trend die je toch langzaam in de kaarten zag verschijnen. Jammer dat we de configuraties van die kaarten niet kunnen zien. Wellicht toch een aantal met een scandi hoog???

 13. Spyfromthesky schreef:

  Het gebied van de Alblasserwaard, de molen tocht die heeft toch ook aardige vorst gekregen. Zeker met de dauwpunttemperaturen. Ik ga nog de kansjes als bijna omzetten in kansen.

  Ik hoopte en schreef voor een winter die eens lang aanhoudt. En de vogeltjes en dieren.. Weet de natuur vaak niet meer dan onze kennis.

  De winter komt nu eigenlijk van een koud Europa. Ik durf zelf te beweren dat de hoeveelheid sneeuw een plus is om voor ons de temperaturen telkens in de nachten lager te krijgen dan berekend wordt.

  En toch, ja vanmorgen weer een dikke 37 km geschaatst op de ijsbaan. Maar wat saai is dat eigenlijk, maar ook tegelijkertijd wel nodig, dus wel een zegen dat je om 07.30 uur kan schaatsen.

  En ik hoop echt op natuurtochten van toch minimaal 30 km of meer.

  Spyfromthesky (Arnold)

 14. Leo schreef:

  Het werd op sommige plaatsen nog iets kouder:

  Maakt niet zo heel veel uit zou je zeggen (Woensdrecht trouwens bijna een volle graad, met het minimum om 8.40 uur) maar wel even aardig voor een goed vergelijk:

  Gisteren postte ik deze kaart, met de opmerkelijke constatering dat dit HIRLAM het overal zo’n drie graden kouder deed worden dan het ECMWF. M.u.v. Drenthe en Groningen (daar veel kouder geworden) en de drie roosterpunten die deels in zee liggen zo goed als uitgekomen!
  Dus -niet per definitie maar in deze situatie-: HIRLAM rules 🙂

  Daarom mogen we rekening houden met de bovenstaande minima voor komende nacht..

  En deze voor de nacht naar zondag! Let wel: m.u.v. de koudepool in het zuiden van Noord-Brabant. Het model ziet daar hardnekkig een dik sneeuwdek wat er niet is.

  Kijken we nog even verder dan is het waarschijnlijk dat ook de nachten naar ma, di, wo véél kouder uit zullen vallen dan thans berekend door het EC; ook al omdat die minima vrij hoog in het ensemble zitten!

 15. Leo schreef:

  En nog ééntje:

  De nieuwe ijspluim. NO en Zo lopen inmiddels vrijwel gelijk dus daarom voor NO gekozen. Is tot midden volgende week iets minder dik geworden. En overigens moeten we wat vraagtekens plaatsen bij de actuele 7 cm. Maar -hierboven al opgemerkt door Maarten- : er zijn kansen aan het groeien voor de lange termijn!
  Let op het extreme verschil vanaf volgend weekend in de (80%) kansen t.o.v. van de door Hajo in het bericht geplaatste pluim!

  NB een dergelijke weergave van het ensemble is wat bedrieglijk; ziet er als je met een roze bril kijkt al snel spectaculairder uit dan het in werkelijkheid is. En ik weet eerlijk gezegd ook niet precies hoe die 80% berekend wordt; de verdeling is immers nooit gelijkmatig. Maar als het “eerlijk” gebeurt kun je er van uitgaan dat de koudste 10% ensemble-leden (5 stuks dus) en de warmste 10% eruit gelaten wordt.

 16. vanDam schreef:

  De ijsbaan is Noordwijk (west kust) gaat vanavond ook weer open, woensdag was die ook al tijdelijk open maar de dunne ijsvloer werd toen vrij snel kapot gereden.
  Helaas niet de volledige 400 meter baan, maar met 100 bij 25 toch ook niet verkeerd.
  https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16003020_1216437478440836_4915794169707695254_n.jpg?oh=8c7dd68ca12ff6c9db1c283a4550e311&oe=590E8276

 17. Douwe schreef:

  Bericht brandweer Friesland gisteren:
  Het ijs in Fryslân erg dun. Zorg ervoor dat wij u niet uit het koude water hoeven te halen. Graag RT. https://twitter.com/polfryslan/status/822065752664657921
  Zojuist Omrop Fryslan: waarschijnlijk iemand vermist op rypstjerkerpolder..
  Woorden Hajo vind ik dan ook volstrekt misplaatst mbt ijsvloer in friesland. It kin nog lang net!!! Safety first mensen!

 18. Frank schreef:

  Inderdaad Douwe, op onze ijsbaan in het het midden van het dorp ligt zelfs maar tussen de 2- 4 cm ijs.
  Vergeet niet dat ondanks dat het niet diep is je wel een nat pak haalt en onderkoelt raakt.
  Heb inmiddels filmpjes gezien van meerdere mensen die tegelijkertijd door het ijs zakten op het nannewijd. Brandweer en andere reddingswerkers zijn gister en vandaag hiervoor meerdere malen uitgerukt. Vind Hans zijn bericht ook geschreven alsof het betrouwbaar is op het Nannewijd.
  Het zowieso altijd jammer dat ze daar zo vroeg beginnen met schaatsen omdat het hierdoor kapot geschaatst wordt en voor een eventueel vervolg van de winter alleen maar slecht ijs met veel scheuren oplevert.

 19. Ron schreef:

  Toch niet overal op Nannewiid gaat het goed 😉

  https://twitter.com/surfweer/status/822192220182810625

 20. Marcel schreef:

  Helaas moet ik zondag naar Oostenrijk dus schaatsen zal hem komende week niet worden. Maar als ik deze beelden zie dan is het zeker geen straf om naar Oostenrijk ( Maria Alm ) te gaan.
  Top omstandigheden op dit moment zo te zien.
  http://webtv.feratel.com/webtv/?cam=75245&design=v3&c0=0&c27=1&c3=0&c5=0&c6=0&c8=0&c11=0&c12=0&c13=0&lg=nl&pg=121E2E32-862A-4791-8936-B41853615FB6&s=0

 21. Daniel schreef:

  Hajo, voor iemand die altijd zo helder wijst op gevaren rondom lawines vind ik je stelling mbt het schaatsen volledig onbegrijpelijk en onverantwoord! Er zijn vrijwel nog geen ondiepe kunstbanen open, laat staan dat men buiten kan schaatsen.

 22. Marnix schreef:

  Graag enige voorzichtigheid met de ijspluimen, beter helemaal weglaten. Aan algemene ijsdikte voorspellingen heb je helemaal niets, omdat de situatie lokaal zo verschilt (diepte van het water enz.). -5 is niet veel voor ijsvorming. In het westen is het zelfs op de beste plekken (Ankeveen bijvoorbeeld) nog heel dun en gevaarlijk, en zeker komend weekend absoluut niet geschikt voor grote mensenmassa’s.

 23. Mooi bericht @hajo en duidelijk ook weer!

  Te Puurs is het ijs nog lang niet erg dik, paar cm lijkt me maar verder niets dus schaatsen nog bijlange niet mogelijk in onze regio.
  Niet dat ik er zelf van wakker lig want schaatsen boeit me niet maar ik zou het anderen wel willen gunnen natuurlijk. Geef mijn maar sneeuw, kan ik wat mee om foto’s te schieten. 😉
  Maar goed, wellicht groeit het ijs nog wat aan komende dagen zodat ze hier in de buurt alsnog kunnen schaatsen.

 24. Hajo schreef:

  Dank voor al jullie feedback. Ik neem ter harte. Ik verwacht echter medio volgende week toch echt algemene ijspret. 😉

 25. jwb schreef:

  IJsbaan Lelystad is nog gesloten, vandaag is er 4 centimeter gemeten. En bij mijn ouders in de buurt (Achterhoek: Vorden, Ruurlo en Lochem) zijn op dit moment ook alle ijsbanen nog dicht, al zitten sommige inmiddels wel op 5 centimeter. Misschien morgen 6 centimeter zodat de baan open kan ?

 26. Roland Bodegraven schreef:

  http://natuurijs.ekkel.com/

  Voor diegene die wil schaatsen.

 27. Petra schreef:

  En toch, ijsbanen in de zon, op zwart asfalt hebben t erg moeilijk. Hitte absorberend. Gisteren in Veenendaal zou hij s avonds open gaan. Er lag 3 cm ijs, ze hebben t water eronder uit laten lopen maar in de middag waren er gewoon plekken asfalt, zonder ijs. Te feest ging dus niet door. Alsof het water eronder dan ook juist isolerend is voor de hitte van t asfalt eronder wanneer de zon erop staat.

 28. Ab schreef:

  Ook bij mij heeft de eerste schaatser zich gemeld op het ijs op die groot stuk ondiepe ondergelopen land 🙂
  Hier een link http://www.omroepwest.nl/nieuws/3332978/Schaatsen-op-natuurijs-in-s-Gravenzande

 29. Michiel schreef:

  In Leeuwarden +5 , erg veel water op het ijs.

  • Leo schreef:

   Dank, deze informatie is zeer waardevol! Dit bevestigt de verwachtingen en waarnemingen:

   Check de luchtvochtigheid en..

   de daarmee verband houdende dauwpunten (de blauwe lijn).
   Terwijl die in bijvoorbeeld Hoek van Holland (Tmax 2m +6!) lang rond de -10 lag (actueel -5);

   Leeuwarden in de loop van de middag naar ca. +2.

 30. Jeroen schreef:

  https://twitter.com/vrivo_jdk/status/822457050286456833

  Zo de kop is eraf…dat koortsachtig gestaar op kantoor naar de pluimen is niet te doen 😀

 31. Remko schreef:

  Feit is dat januari zo en te koud en erg droog wordt.

 32. Leo schreef:

  BREAKING (wat mij betreft 😉 )

  Na de gisteren gemeten 2 cm @Rotterdam-Nesselande langs de kant had ik e.e.a. even geparkeerd. Vandaag echter midden op..

  Groot was dus de verbazing hedenmiddag:

  Uw live-reporter ter plaatse:

  Met de fotograaf op de foto:

  En uitgevloerd:

  Er werd (met dus assistentie van mijn zoon Wouter) 4 tot 5 cm gemeten. Van uitzonderlijk goede kwaliteit: wanneer dit gaat naar een cm of 7 op zondag (moet kunnen) gaan we los!

  • Roland Bodegraven schreef:

   Hopelijk niet letterlijk breaking 😉

  • Leo schreef:

   NB “don’t try this at home”! Ik wil er nadrukkelijk op wijzen dat ik niet de eerste was en ook (niet..) het goede voorbeeld heb gegeven. Van te voren zei ik tegen Wouter: we gaan meten; bij minder dan 6 cm niet het ijs op (in de overtuiging dat dat toch niet zou lukken) Na echter de situatie even aangekeken te hebben (er zakte niemand door) konden we het toch niet laten..
   Algemeen moet mi.i gelden dat e.e.a. zeker met kinderen de verantwoordelijkheid van de ouders is en dat 6 cm voldoende is voor een enkeling; 8 cm een (bij deze goede kwaliteit) zeker veilige marge voor massale ijspret.

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Cool leo en ook niet verwacht zeg!!!!!

 33. Marcel schreef:

  Iemand behoefte om de Streif in Kitzbuhel te beleven ??
  https://www.facebook.com/?sk=h_chr

 34. Wim schreef:

  Het valt me op dat meetstation Twenthe vaak meer een afwijkende meeting heeft dan nabij gelegen stations. Zie hieronder het verschil met de Nederlandse meeting en de Duitse.
  In Hardenberg nu -0.6 gr.
  http://www.niederschlagsradar.de/wetterkarten.aspx?type=temperatur
  http://www.weerplaza.nl/actueel/

  • Leo schreef:

   Op zich correct en op 10 cm hoogte is het verschil nog extremer. Hier ben ik zelf ook nooit helemaal uitgekomen. Er is “iets” specifieks aan de hand met het station maar voor meerdere stations geldt een soort van micro-klimaat. Zo is Nieuw-Beerta altijd wat kouder, alsmede Wijk aan Zee en Hoek van Holland (en in de zomer warmer). Lauwersoog en Vlissingen zijn door het omliggende water juist altijd wat warmer in de winter. Blijft lastig en moeten we altijd in de gaten blijven houden maar niet te ingewikkeld over doen.

 35. Daniël (Langedijk NH) schreef:

  Op weg naar Drenthe langs de A7 voor vd Valk Sneek en bij de afslag Marum leuke schaatstafrelen gespot op ondiepe watertjes. Zag er gezellig uit!

 36. Asten (Harmelen) schreef:

  De GFS 12.00 neigt op de langere termijn( > 8 dagen) toch wel (heel) verkeerd uit te pakken..
  Doe mij dan toch maar de hoofdrun van het Europese model ivm sneeuwkansen Alpen !

 37. Gijs schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/1484940162IMG-20170120-WA0005.jpg
  IJshockeyen op natuurijs. Mooier wordt het niet.
  Foto van vandaag rond 17:00 in de Betuwe

 38. (Andere) Leo schreef:

  Ik reed vanmorgen rond een uur of vijf richting Emmerich. Opvallend waren de temperatuursverschillen. In de Krimpenerwaard min 6, rond Utrecht min 2 (!) en ook richting Arnhem soms varierend van min 2 tot min 6. Kan iemand dat verklaren?

  Nu inmiddels min 12 (Kleinwalsertal 🙂

  • Leo schreef:

   Denk het wel. We hebben te maken met (uit)stralingsvorst: alleen in de onderste enkele tientallen meters van de atmosfeer is het dan koud. Terwijl het dus op waarnemingshoogte 2 tot 6 graden vroor bedroeg de temperatuur op bv. 900 meter hoogte in de vrije atmosfeer een constante +3 graden. Zodra het een beetje waait (ongeveer vanaf windkracht 2 a 3) treedt er menging op en kan de temperatuur in enkele tientallen minuten zo maar (tijdelijk) een graad of 2 oplopen. De extreme verschillen die je noemt kan ik echter niet terug vinden in de data van de officiële meetstations; maar die staan over het algemeen in gebieden die geen verstoringen hebben. Ik vermoed dat (door dezelfde omstandigheden) de uitstraling lokaal meer belemmerd wordt door bebouwing e.d. (stedelijke gebieden, geluidswallen, druk(ker) verkeer, enz.)
   NB veel plezier!

 39. Ron schreef:

  Hoe gaat het eigenlijk met de hellman puntjes? We zitten toch al over de 25 momenteel?

 40. maaike-ardennen schreef:

  Hoewel het hierboven nu vooral over schaatskansen gaat, wil ik toch even nog wat aandacht besteden aan de aanhoudende winterpracht in de Ardennen. Vandaag een prachtige langlauftocht gemaakt over de Vossenloipe (15 km) in de Hoge Venen. Prima gespoord, nog steeds dikke sneeuw op de bomen. De loipes in de Oost kantons worden sowieso veel beter onderhouden. Afgelopen woensdag heb ik gelanglaufd bij Champlon. Hun motto is: qui dit ski de fond, dit Champlon. Nou dat maken ze totaal niet waar. De loipes zijn waarschijnlijk 1 maal geprepareerd en daarna is er niets meer aan gedaan. Het was daardoor heel lastig skien.

 41. maaike-ardennen schreef:

  En als je het komend weekend wilt gaan langlaufen in de Ardennen is Rocherath misschien een goede keuze. Veelminder druk dan Wirtzfeld. Meestal goed gespoorde loipes. In de week is het tegenwoordig wat drukker, omdat er veel schoolklassen zijn, maar die komen niet zo ver 🙂 Het is een prachtig, afwisselend gebied tegen de grens met Duitsland.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.