buienradar2801

We duiken er nu vol in!

storm2801

Tsjakaa windkracht 8. En de 9 zullen we ook nog wel aantippen. Het gaat wild te keer hier in Krommenie. Tot morgenmiddag aan toe blijft het onstuimig. Hulde aan Ronaldo die de storm als eerste spotte. Een storm die eerst nog geassocieerd werd met een bak zachte lucht die een hoge sneeuwgrens zou brengen. En juist geen sneeuw in de Lage Landen.

koufront

Volgens Berlijn is het Mischka die met zeer harde wind erin knalt. Voor ons is het Iris. Gelet op wat er in de Alpen staat te gebeuren vanaf morgenochtend als dit koufront in de Franse Alpen arriveert! Lees daar meer over in dit bericht van vanochtend. Hier nu aandacht voor vragen zoals of de Lage Landen morgenochtend wit zullen zijn en hoe verder… ja ook de vraag of we nog op de schaats gaan komen… Kijk links boven op bovenstaande kaart naar het gebied met zachte lucht. We weten nu dat dat niet eens in de buurt van de Alpen komt. Het wordt tegen de westelijke Pyreneeën gekwakt.

bovenlucht

We komen met extreem koude bovenluchten te zitten. Dat staat garant voor veel neerslag en ook onweer. Ook sneeuwonweer?

hirlam

Volgens het fijnmazige HIRLAM model zien we de eerste echte sneeuw pas morgenavond…

sneeuwstraks

Volgens de GFS06u al over een uur of 3! We weten het dus gauw genoeg. Ik meen hier ook al eerste vlokken te hebben gezien. Altijd bijzonder om je te bedenken dat enkele honderden meters boven onze hoofden sowieso een sneeuwstorm woedt waar elke wintersporter van smult. Tja wat koop je ervoor?

sneeuwdek0702

In die GFS06 uur wel sneeuw dus maar geen accumulatie in de Lage Landen. Alleen in Groningen zien we iets. Maar wel is die hele run winters tot op dat moment op 7 februari. En met een dergelijk sneeuwdek om ons heen ook echt de beste papieren voor aanhoudend winterweer. Een oceaandepressie moet van goeden huize komen om dat allemaal op te ruimen. Zou het dan eindelijk? Een eerste ijsdagje hebben we al en dat was de eerste sinds maart 2013. Worden we nu al snel meer verwend?

temps2801-00

 

De nieuwe pluim van het Europese model is nog steeds naar de winterse kant te duimen. We flatlinen de maand februari binnen en kunnen dan verder omlaag. Als alles meezit!

ensgfs06-2801-00

Het Amerikaanse model is ook al wat avontuurlijker ingesteld. Een lijntje naar -13ºC! Toe maar. Een mooie fase in de hoofdrun tussen 5 en 11 februari maar de tendens is nog steeds dat ik uiteindelijk in de modder kom te staan. Er moet echt nog wat gebeuren. De springplank is gebouwd. Nu moeten de weergoden nog springen.

noordwest

Als we er dan “realistisch” vanuit gaan dat het allemaal niets wordt met de laaglandwinter, dan is het altijd nog leuk om naar die sneeuwkansen te kijken. Het Europese model gaat ook niet mee met het Amerikaanse met al die sneeuw eind van deze middag. Maar morgenochtend zou het hier in mijn omgeving echt leuk moeten sneeuwen een paar uurtjes en vrijdag weer en in het weekeinde opnieuw. Het feit alleen al dat er sneeuwpieken in het ensemble blijven tot aan het gaatje laat zien hoe “dichtbij” de winter momenteel is. Zum greifen Nahe zeggen de Duitsers.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

154 reacties

Gesloten voor reacties.