Het is wat met die zuidkant en ook met de Pyreneeën. Meestal schijnt de zon. Maar komt er een keer sneeuw op neerslag is het hek ook echt van de dam. Volgens mij beleven we de eerste zuivere zuidkantdump van het seizoen momenteel. En alleen vandaag nog want in de tweede helft van de nacht kruipt de neerslag om het hoekje en gaat het ook aan de noordkant weer mooi sneeuwen. Vanavond daarom nog even volle “nowcastfocus” op de zuidkant. Hierboven een webcam uit Spanje van de Refugio de Reclusa exact in het midden van de Pyreneeën.

150km naar het westen zagen we dit vandaag!

En dit!

Nu vanavond is het toch vooral Slovenië waar het helemaal mis is….

Nadat her eerder al in het noordoosten van Italië overstroomde. Lees daar ook hier over in het Duits in Die Kleine Zeitung. In Zuid-Tirol was het treinverkeer ontregeld door sneeuw en de Brenner was een drama. Tja net in het reisweekeinde…. mensen werd aangeraden om pas na het weekeinde weg te gaan.

Megasneeuw nabij het drielandenpunt…. eerder vanavond al terwijhl het daar nog volop door sneeuwt!

Deze vind ik opvallend… dat het in de Portes du Soleil zo heeft gesneeuwd! Zien we dat ook in de Région Dents du Midi?

Nou dat was toch voortal gisteren en dan nog speciaal gistermiddag en -avond daar.

Vanochtend was het juist heerlijk opgeklaard en een mooie skidag volgde. Maar hoe druk daar zeg vanochtend! Niet normaal. Hier aan de Oostenrijkse kant een druilerige dag met vanochtend nog ijzel en gladheid. Alles door de Föhn. Uiteindelijk ook een paar graden dooi. Hoe verder?

De modellen zijn wel een beetje op tilt eerlijk gezegd. Het Amerikaanse model op 800m hoogte aan de noordkant. Morgen dus die hele dikke sneeuwpiek en dan nog een paar dagen koud en dan een spaghetti aan mogelijkheden en een hoofdrun die de weg kwijt is en een para die er compleet tegenin gaat in de meteofiction.

Ook bij de Lage Landen die onbetrouwbaarheid…. en eigenlijk een povere Hellmann-verwachting…. zo vliegt de winter wel voorbij zeg!

Niet in de Verenigde Staten… het Midden-Westen wordt na het “polar vortex” event terug koud en dat voor een tijdje. Morgenochtend doet Jorne weer een uitgebreide analyse… en bekommer ik me om andere open staande zaken rond dit platform. Fijne avond allemaal. En deel nog wat van de zuidkantellende!

PS Afsluitend nog een briljante plaat!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

27 reacties

Gesloten voor reacties.