Mauna_Kea_snow_ice_5Jan2015

Uit solidariteit met de omgekomen Parijse cartoonisten en politieman (hierrr op Telegraaf.nl krijgen ze een gezicht) stel ik me kwetsbaar op vanavond met een licht politiek getint weerbericht. Uit piëteit met de slachtoffers en hun nabestaanden vraag ik jullie hieronder geen klimaatdiscussie te gaan voeren. Laat mij gewoon even begaan. Als kritische blogger op climategate.nl voel ik me natuurlijk verwant met mensen die de moed hebben op te staan tegen welke vorm van mensvijandige misleiding en tirannie dan ook. Laat me dus even vandaag. Ook al heb je een andere mening.

turbine-2_3153749b

Me dunkt dat we in de wereld beters te doen hebben dan vele tientallen miljarden pompen in idioot onrendabele middeleeuwse technologie. Hierrr een bericht dat zoals gewoonlijk nauwelijks wordt opgepikt: een amper 3 jaar oude kolossale windmolen in Noord-Ierland is afgeknapt als een luciferhoutje. Vandaag wordt extra duidelijk hoe onzinnig het bouwen van windmolens is (want ze besparen geen fossiele brandstoffen en doen dus ook niets aan die geldstromen naar foute regimes). Op Hawaii zijn voor de tweede dag op rij dagrecords van minima gebroken naar de koude kant: op Honolulu Airport werd 13,9ºC gemeten terwijl het vorige record 15,6ºC was. Daarmee sneuvelde ook het dagrecord in Honolulu sinds 1893: kouder dan de 14,4ºC van toen is nooit gemeten op het tropische eiland, behalve dus eergisteren.

honolulu

Op de toppen daar ligt nu meer dan aan de zuidkant van de Alpen: 20cm poeder. Meer foto’s van deze fotograaf hierrr. En dat terwijl op dit eiland de wereldwijd toonaagevende CO2 metingen worden gedaan die tonen dat de CO2 concentratie in de atmosfeer vrolijk doorstijgt (zie actuele grafiek) terwijl de temperatuur op aarde al 18 jaar stabiel is en dit decennium hard op weg is kouder te eindigen dan het vorige (zie dit artikel van vandaag over een weddenschap daarover) en de aarde door de groenbemesting van CO2 ook nog eens een veel groenere plek aan het worden is.

Synthesis_report_scr

Ik ken wereldwijd eigenlijk maar één sceptische klimaatcartoonist en dat is Josh. Hierrrr zijn treffende cartoons in chronologische volgorde…

happy_birthday_pause_scr

Nog eentje dan. Voor een insider errug grappig deze. De pauze na de opwarming van 1975-1998 (om statistische redenen begint die pauze al in 1996) werd afgelopen herfst 18 jaar.

En er zijn meer brrrrrichten (leuk nieuw woord toch) van over de hele wereld.Geniet terwijl ik zit te tikken alvast van bovenstaande video uit de VS. In Kyoto (ja je weet wel van dat protocol waar duizenden wetenschappers direct tegen protesteerden) waar gemiddeld in een hele winter 18cm sneeuw valt is 40cm sneeuw neergedaald (zie hierrr).

En van deze uit de Arabische wereld.

oekraine

Helaas gaat het geweld in Oekaïne gewoon door ondanks het barre winterweer aldaar nu. Morgenmiddag wordt een temperatuur van -22ºC berekend!

middagoekraine2

Je gelooft je ogen niet. Dit zijn middagtemperaturen. Ook Turkije is echt lekker momenteel. Nu ja laat deze kaart ons bruggetje naar West-Europa en de Alpen vormen…. en ook de Wintersport-Arena Sauerland moeten we niet vergeten… hoe goed gaat dat gebied drieklapper Daan doorstaan?

sauerland

Hier zien we dan voor de regio Sauerland drieklapper daan als drie maal regen doorkomen. Waarvan zaterdag echt als een warme douche. En zondag heel misschien weer een beetje sneeuw op de hoogste toppen. Wat er dan nog ligt kan daarna gerust een hele poos blijven liggen. Enn vanaf medio januari is er wel weer wat winterse potentie. Met die controlerun en de begeleidende lijntjes zien we voor het eerst weer een serieuze kans op enkele ijsdagen eind januari. De beide hoofdruns zijn warme uitbijters.

lesmenuires0601

De verwachting voor Les Menuires geeft aan dat je voor de Franse Alpen het beste weinig kunt verwachten zodat het alleen nog mee kan vallen. Kijk ik bij een dorp in de noordelijke Franse Alpen zie ik ongeveer hetzelfde.

schilthorn

 

Mijn geliefde Mürren in de Jungfrau Region gaat een van de toppers worden met Daan. Je ziet hier gelukkig dat Daan3 echt minstens zo’n grote witte klap gaat worden als Daan2 een natte wordt. Morgenvroeg kijken we nog eens in detail naar de verdeling langs de Alpenboog en ook naar de kansen in het vervolg van de zuidkant. Morgen ook aandacht voor het reisweer.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.