De eerste meters van 2019 zijn gemaakt! Stond jij op deze prachtige zondag op een ijsbaan of durfde je zelfs op een ondergelopen weiland? Vanuit het hele land komen berichten binnen dat de schaatsbanen open zijn gegaan en hele dag open konden blijven. Deze komt uit Uitgeest, vrijwel naast Krommenie, Hajo ga je het ook nog wagen tussendoor? 😉 Hajo schreef vanmorgen trouwens weer een lekker Alpenbericht, check m hierrr.

Op meer plekken werd er geëxperimenteerd vooral door de lichtere onder ons, de kids. Met wat toezicht of wetende dat de vijfer zeer ondiep is is dat toch alleen maar pret. Hoort er gewoon bij. Zak je er een keer doorheen is het een les voor de volgende keer en veel pret voor je vrienden die veilig toekijken. Deze uit Borne van Klaassie was trouwens de primeur bij ons in de reacties.

Het ijs bleef goed want de dauwpunten bleven onder 0 de hele dag. We bereikten voor de werkelijke temperatuur net geen regionale ijsdag, pech gehad! Morgen aan de kust wel wat warmer door invloed van zee, in het oosten opnieuw een mini-kansje op een ijsdag maar ik denk het niet.

De temperatuur daalt alweer lekker voor opnieuw een koude nacht. Alleen in Flevoland en Noord-Holland blijft de daling een beetje achter door de overtrekkende wolkenvelden. Als deze voorbij zijn zal de temperatuur snel een inhaalslag maken. Ik denk net geen strenge vorst vannacht.

Ik was vandaag op pad met bekend volger van de site; Eric. Hij gaf me een mooie rondleiding door Kitzski en gingen ook even op bezoek bij het parcour des doods. Mooi skigebied en die hutbewoner skiet nog best lekker door 😉

Wie ook geen slechte dag had was Mark van den Brink die ons deze foto door stuurde uit Montafon. Hij noemt het een secret spot. Cescia, onze Montafon kenner, enig idee? Het lawinegevaar is gelukkig wat omlaag nu, nog lang geen vrijbrief om je onwetend op een off-piste helling te gaan begeven hoor.

De sneeuw van dinsdag laat ik even voor wat het is, morgen een uitgebreide analyse met onze definitieve voorspelling!

Het GFS is vanavond toch best positief, maar heel even zitten we in de situatie zoals hierboven, de westenwind. We noemen het het dooiweekend, want snel duiken de laagjes opnieuw naar het zuiden en zorgen voor vies winterweer.

Zo’n situatie krijg je dan bijvoorbeeld. Geen klassieke winter/schaats setting voor de Lage Landen maar genoeg voor licht winters. Waarom dat nu wel lukt en begin dit jaar toen we een soortgelijke stroming hadden niet? Nu zijn de bovenluchten wat kouder en wat beter verspreid mede dankzij toch blijvende hoge druk boven het noorden en bovendien de kou die inmiddels redelijk gebijteld zit in West-Europa.

Nog beter nieuws is dat de hoofdrun vrij hoog in het ensemble zit dus het gemiddelde denkt dat het nog wat kouder wordt. Aanhoudend kwakkel zou dit betekenen met mogelijke uitschieters bij heldere nachten en sneeuwverrassingen.

En er zijn genoeeeeg van die leuke sneeuwmomenten in die Lage Landen! Met een stroming van zee heeft het binnenland wel meer kans op droge sneeuw.

EC doet redelijk mee met maar een kort dooiweekend maar laat later de depressies iets minder zuidelijk komen dus vermoedelijk ook minder koud. Maar in ieder geval zien we weer wat trendjes ontstaan die voor licht winters weer kunnen zorgen, het ensemble en de pluim blijven over het algemeen vrij aardig. Straks zien we de meest recente pluim.

Afsluiting van het EC is dan wel weer leuk, ook hier sneeuwverrassingen maar minder omdat de run wat warmer is.

Zolang de jetstream lekker blijft golven en dus geen perfecte cirkel vormt heb ik er vertrouwen in. Kijk maar eens naar al die hoge druk gebieden te ver noordelijk liggen, ze hoeven maar 1x gunstig om te klappen en we hebben een loepzuivere wintersituatie zoals een aantal dagen geleden op de kaarten stond.

De hoofdrun zoals al eerder gedacht mooi laag tijdens het dooiweekend! Daarna moet de winter z’n motivatie even opnieuw zoeken maar gaat het opnieuw richting afkoelen. Belangrijkst is dat je nu moet genieten van het schaatsen en de koude periode tot dit weekend! Daarna zien we gewoon weer leuke dingen en blijft de winter in de lucht hangen 🙂

En voor de Alpen? Nou eerst de mooie dump in de Pyreneeën en de krul bij Genua. Toch bijzonder zo’n lokale bak sneeuw daar! Webcambeelden daarvandaan gaan we komende week zien. ICON zit btw wel vrij hoog voor de Pyreneeën maar anderhalve meter in de voorspelling moet ik toch even laten zien.

In de rest van de Alpen een vrij eentonig beeld. Want met de koude stroming komt er ook minder vocht tot aan de Alpen. Koude lucht kan minder vocht bevatten. Wel aanhoudend te koud zien we als we vergelijken met de gemiddelde lijn. Er kan dan een kouder-koud inversie ontstaan in de ochtend en nacht. Vanochtend was al zoiets aan de hand. Geheel conform de verwachtingen (-5 in de vrije atmosfeer op 1500m) was het vanochtend -6 op de Hohe Salve (1828m). In het dal werd het -11 doordat de koude lucht daalt en het boven het uitgebreide sneeuwvlak ongestoord door wind goed kan afkoelen.

Vergeet morgen trouwens niet extravroeg op te staan voor de bloedmaan! Om 06.12 is het hoogtepunt en bijna iedereen in de Lage Landen zal perfecte condities hebben. Hier in Oostenrijk ga ik ook even vroeg uit bed maar bewolking is mogelijk.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

53 reacties

Gesloten voor reacties.