De eerste meters van 2019 zijn gemaakt! Stond jij op deze prachtige zondag op een ijsbaan of durfde je zelfs op een ondergelopen weiland? Vanuit het hele land komen berichten binnen dat de schaatsbanen open zijn gegaan en hele dag open konden blijven. Deze komt uit Uitgeest, vrijwel naast Krommenie, Hajo ga je het ook nog wagen tussendoor? 😉 Hajo schreef vanmorgen trouwens weer een lekker Alpenbericht, check m hierrr.

Op meer plekken werd er geëxperimenteerd vooral door de lichtere onder ons, de kids. Met wat toezicht of wetende dat de vijfer zeer ondiep is is dat toch alleen maar pret. Hoort er gewoon bij. Zak je er een keer doorheen is het een les voor de volgende keer en veel pret voor je vrienden die veilig toekijken. Deze uit Borne van Klaassie was trouwens de primeur bij ons in de reacties.

Het ijs bleef goed want de dauwpunten bleven onder 0 de hele dag. We bereikten voor de werkelijke temperatuur net geen regionale ijsdag, pech gehad! Morgen aan de kust wel wat warmer door invloed van zee, in het oosten opnieuw een mini-kansje op een ijsdag maar ik denk het niet.

De temperatuur daalt alweer lekker voor opnieuw een koude nacht. Alleen in Flevoland en Noord-Holland blijft de daling een beetje achter door de overtrekkende wolkenvelden. Als deze voorbij zijn zal de temperatuur snel een inhaalslag maken. Ik denk net geen strenge vorst vannacht.

Ik was vandaag op pad met bekend volger van de site; Eric. Hij gaf me een mooie rondleiding door Kitzski en gingen ook even op bezoek bij het parcour des doods. Mooi skigebied en die hutbewoner skiet nog best lekker door 😉

Wie ook geen slechte dag had was Mark van den Brink die ons deze foto door stuurde uit Montafon. Hij noemt het een secret spot. Cescia, onze Montafon kenner, enig idee? Het lawinegevaar is gelukkig wat omlaag nu, nog lang geen vrijbrief om je onwetend op een off-piste helling te gaan begeven hoor.

De sneeuw van dinsdag laat ik even voor wat het is, morgen een uitgebreide analyse met onze definitieve voorspelling!

Het GFS is vanavond toch best positief, maar heel even zitten we in de situatie zoals hierboven, de westenwind. We noemen het het dooiweekend, want snel duiken de laagjes opnieuw naar het zuiden en zorgen voor vies winterweer.

Zo’n situatie krijg je dan bijvoorbeeld. Geen klassieke winter/schaats setting voor de Lage Landen maar genoeg voor licht winters. Waarom dat nu wel lukt en begin dit jaar toen we een soortgelijke stroming hadden niet? Nu zijn de bovenluchten wat kouder en wat beter verspreid mede dankzij toch blijvende hoge druk boven het noorden en bovendien de kou die inmiddels redelijk gebijteld zit in West-Europa.

Nog beter nieuws is dat de hoofdrun vrij hoog in het ensemble zit dus het gemiddelde denkt dat het nog wat kouder wordt. Aanhoudend kwakkel zou dit betekenen met mogelijke uitschieters bij heldere nachten en sneeuwverrassingen.

En er zijn genoeeeeg van die leuke sneeuwmomenten in die Lage Landen! Met een stroming van zee heeft het binnenland wel meer kans op droge sneeuw.

EC doet redelijk mee met maar een kort dooiweekend maar laat later de depressies iets minder zuidelijk komen dus vermoedelijk ook minder koud. Maar in ieder geval zien we weer wat trendjes ontstaan die voor licht winters weer kunnen zorgen, het ensemble en de pluim blijven over het algemeen vrij aardig. Straks zien we de meest recente pluim.

Afsluiting van het EC is dan wel weer leuk, ook hier sneeuwverrassingen maar minder omdat de run wat warmer is.

Zolang de jetstream lekker blijft golven en dus geen perfecte cirkel vormt heb ik er vertrouwen in. Kijk maar eens naar al die hoge druk gebieden te ver noordelijk liggen, ze hoeven maar 1x gunstig om te klappen en we hebben een loepzuivere wintersituatie zoals een aantal dagen geleden op de kaarten stond.

De hoofdrun zoals al eerder gedacht mooi laag tijdens het dooiweekend! Daarna moet de winter z’n motivatie even opnieuw zoeken maar gaat het opnieuw richting afkoelen. Belangrijkst is dat je nu moet genieten van het schaatsen en de koude periode tot dit weekend! Daarna zien we gewoon weer leuke dingen en blijft de winter in de lucht hangen 🙂

En voor de Alpen? Nou eerst de mooie dump in de Pyreneeën en de krul bij Genua. Toch bijzonder zo’n lokale bak sneeuw daar! Webcambeelden daarvandaan gaan we komende week zien. ICON zit btw wel vrij hoog voor de Pyreneeën maar anderhalve meter in de voorspelling moet ik toch even laten zien.

In de rest van de Alpen een vrij eentonig beeld. Want met de koude stroming komt er ook minder vocht tot aan de Alpen. Koude lucht kan minder vocht bevatten. Wel aanhoudend te koud zien we als we vergelijken met de gemiddelde lijn. Er kan dan een kouder-koud inversie ontstaan in de ochtend en nacht. Vanochtend was al zoiets aan de hand. Geheel conform de verwachtingen (-5 in de vrije atmosfeer op 1500m) was het vanochtend -6 op de Hohe Salve (1828m). In het dal werd het -11 doordat de koude lucht daalt en het boven het uitgebreide sneeuwvlak ongestoord door wind goed kan afkoelen.

Vergeet morgen trouwens niet extravroeg op te staan voor de bloedmaan! Om 06.12 is het hoogtepunt en bijna iedereen in de Lage Landen zal perfecte condities hebben. Hier in Oostenrijk ga ik ook even vroeg uit bed maar bewolking is mogelijk.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

53 reacties

Artus Missorten · 20 januari 2019 op 21:28

Volgens het weerbericht van VRT Nieuws zou het vannacht -18°C kunnen worden in de Ardennnen ; lijken mij toch wel zeer lage temperaturen te zijn. Een vergissing in het spel ?

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/Journaal-Weer/het-weer/

Daniel Heerhugowaard · 20 januari 2019 op 21:41

Ben wel benieuwd naar de sneeuw die dinsdag op het programma staat! Gaat het genoeg zijn voor een gesloten dek(je) die blijft liggen? Zou wel weer eens mooi zijn voor het plaatje en gevoel van winterbeleving.

  kristof · 20 januari 2019 op 21:55

  Kanten limburg ardennen wel .Kust tot 40km in land sneeuw overgaand in regen binnenland sneeuw die later op de dag wegsmelt door oplopende temperaturen op 2m niveau en ook dauwtemperaturen die boven 0°c komen .

   kristof · 20 januari 2019 op 21:59

   Hoeveelheden max 3 cm

Kirsten_dl (Puurs.be) · 20 januari 2019 op 22:53

Vandaag een prachtige dag beleefd, een ritje met mijn dieseloldtimer doorheen de polders van Zeeuws-Vlaanderen (Doel, Emmadorp, Nieuw-Namen, Kieldrecht) en met enkele verplichte tussenstops was het een fijn winters gevoel. Omdat je in open vlaktes de wind toch wel meer aanwezig voelt verscherpt ook het koudegevoel.

Komende dagen zien er goed uit, eindelijk een keer ☀️ en geen vochtigheid in de lucht. Die combinatie is dodelijk voor mij. Droge landlucht en vrieskou daarentegen deren mij niet. 🙂

Geniet van de komende tijd want vanuit alle windhoeken dreigt nogmaals onheil.
Tot vervelens toe tracht men dit dagelijks door onze strot te rammen:
https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190120_04116241

  Asten (Harmelen) · 20 januari 2019 op 23:17

  Tja, geen woorden voor deze malloot…

  Maar dat deze krant de beste man een platform biedt is misschien nog wel erger..
  Vooralsnog moet er eerst nog maar één dag komen dat er een hitterecord wordt gebroken laat staan dat dit gaat leiden tot structureel 12 graden (+/_) hogere temps dan het huidige hitterecord…

  Hans · 20 januari 2019 op 23:34

  Bij het lezen alleen al krijg ik het benauwd…..

  Roland Bodegraven · 20 januari 2019 op 23:56

  Wow…….

  Kirsten_dl (Puurs.be) · 21 januari 2019 op 00:53

  Ik citeer: “Maar in september komt er een nieuw rapport uit, een dat specifiek is toegespitst op de oceanen en de stijging van de zeespiegel. We gaan daarin cijfers zien die veel hoger zijn dan het cijfer dat we al in eerdere rapporten zagen.”

  Tiens tiens… waarom verbaast mij dit niet? Uiteraard komen er telkens andere cijfers tevoorschijn want zo niet gaat de groene lobby op de achterste poten staan omdat ze te weinig subsidies krijgen en geen donaties/giften meer ontvangen.
  Wat zou het WWF, Greenpeace, IPCC en tal van andere organisaties moeten zonder cijfers die oplopen? Hun CEO ontslaan en allemaal elders aan de bak omdat hun geldkraan opdroogt.

   Jannes · 21 januari 2019 op 08:58

   Klinkt wel lekker zo’n “worstcasescenario” zoals die man omschrijft. Lekker hutspot erbij, yummie!

   Mark · 21 januari 2019 op 18:15

   Meid meid, wat ben je toch vermoeiend…we weten het nou wel. Het wordt een zeer eentonig verhaal.

  Thijs · 21 januari 2019 op 09:55

  Tot vervelends toe zet je onder elk bericht dat je niet gelooft in klimaatopwarming met een verwijzing naar een bericht uit het nieuws. Ook dat wordt door ons strot geramd hier.

  Ik zie vergelijkingen…

   Kirsten_dl (Puurs.be) · 21 januari 2019 op 10:37

   Yes, me like it alot.
   Ik blijf vechten tegen de allergrootste leugen ooit in de menselijke geschiedenis op deze planeet.
   Te meer omdat ik oldtimer liefhebster en bezitster ben en mij terecht zorgen maak over de toekomst van onze hobby.
   Want binnen enkele jaren, wanneer deze klucht blijft evolueren, zal ik enkel ’s nachts illegale rondjes kunnen draaien op een afgesloten terrein.
   En dat stoot mij zwaar tegen de borst. Klimaat redden kan allemaal leuk klinken maar wanneer men hierdoor mensen hun hobby gaat afpakken is mij een brug te ver.

    Thijs · 21 januari 2019 op 10:51

    Prima, maar ik kom hier om het weer te volgen en niet om elke keer weer klimaatvoor- en tegenstanders hun zegje te zien doen.

     Kirsten_dl (Puurs.be) · 21 januari 2019 op 13:20

     Prima, maar je hoeft mijn reacties niet te lezen hoor, lees er gewoon overheen. Ik tevreden en jij nog meer.

Hanjo Vd Berg · 20 januari 2019 op 23:30

De Belgische Al-Gore…

Franki · 21 januari 2019 op 01:20

Ieders mening is belangrijk. De journalist haalt er waarschijnlijk ook het meest schokkende (sensatie) uit.
Klimaatopwarming discussie blijft een welles niet spelletje. Het volledig ontkennen is mijns inziens niet verstandig. Hoe erg het wordt… we zullen het pas weten als het te laat is.

Maar laat ons genieten van de mogelijk koude periode. Genieten van iets wat mogelijk zeldzaam kan worden.

Spyfromthesky · 21 januari 2019 op 06:48

Bijna hele land in de strenge vorst met de dauwpunttemperatuen. De gehele Alblasserwaard een ruime -10. De bloedmaan is nu weer aan het minderen. Een mooi schouwspel.

De volgende zoals nu met 3 verschillende benamingen is in 2037 hoorde ik.

We moeten denk ik wel bekennen dat we voorlopig niet tot grote schaatstochten gaan komen. Sneeuw, temperaturen die deze week te ruim boven nul komen, de toch te weinig goede nachtvorsten geven dit nu aan. De winterse perikelen houden wel aan, maar geen Russische beer of een Skani hoog is aanwezig.

De kou blijft rommelig van het noorden komen met natuurlijk grote kans op meer nattigheid, hetzij sneeuw of iets anders.

Op slootjes zou her en der wel even gestaan kunnen worden schat ik in vandaag. Maar het wordt er niet beter op en dus zelfs minder.

Duidelijk is dat we wel wat winter hebben. Duidelijk is ook dat het ondanks de voorspelde wildere kaarten, je volgens mij altijd moet afwachten of je een zekere 3 dagen goede nachtvorst hebt en dan pas de kaarten moet bekijken.

Nee, het is te hopen dat dit een beginnetje is. Het zou dus voor de L.L. zo het nu lijkt in februari moeten plaatsvinden. En dan wel aansluitend van de huidige kou.

Opvallend blijft toch ook dat midden Europa richting Oekraïne enz. het horizontaal gezien zo vrij warm blijft.

We hebben van de week echt veel betere kaarten nodig in de vooruitzichten.

Spyfromthesky (Arnold)

Snowboarder · 21 januari 2019 op 06:59

Als je wat water opgespoten op asfalt natuurijs noemt dan kunnen ze net zo goed een snakerun bouwen zodat je tenminste nog kunt ice crossen. Dan is schaatsen nog leuk.

  Roland Bodegraven · 21 januari 2019 op 07:31

  Wat betreft zo een baantje ben ik het met je eens, maar schaatsen in de natuur is heerlijk.

  Prins · 21 januari 2019 op 07:45

  Helemaal mee eens. Ijs wat door de mens gemaakt is door opspuiting van sintelbanen en asfalt mag wat mij betreft vanaf nu geen natuurijs meer mogen worden genoemd. Ieder jaar proberen die schaatsclubs de primeur te hebben op ondergelopen sintelbanen, waar ze met man en macht 3 dagen zchter elkaar water opspuiten om 3 cm ijs te hebben. In mijn ogen schiet je het doel dan voor bij. De knsb zou alleen Nk marathons moeten houden bij ijsverenigingen die een echte ijsbaan hebben waar minimaal een halve meter water staat. Waar de mens niet kan helpen en het echt door de NATUUR komt dat er een cm of 6 ligt.

Maurice · 21 januari 2019 op 07:21

Thja kort en gematigd krachtig…

Jeroen · 21 januari 2019 op 07:28

Straks wat sneeuw op de wadden misschien??

Harm · 21 januari 2019 op 07:43

Die bloedmaan kun je vergeten in het oosten met hele dikke mist..

Leo H · 21 januari 2019 op 08:06

“We staan op de schaats”? Ja, op het asfalt of verzadigd weilandje, maar dat tel ik niet mee. Het is het dus net weer niet.

  Thomas · 21 januari 2019 op 08:29

  Hoezo? Hier in het oosten blijft het voorlopig goed doorvriezen…? Ook de vijvers, sloten en meren gaan hard nu.

   Erik · 21 januari 2019 op 08:31

   Nou dat door vriezen kun je ook vergeten. Nog 2 dagen en dan geven alle modellen aan dat de vorst periode erop zit. Dus tja echt natuurijs schaatsen zit er net niet in.

   Leo · 21 januari 2019 op 08:58

   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/ScreenHunter-137.png[/img]
   Eens met Thomas. Zal lokaal en mogelijk van korte duur zijn maar plaatselijk zal er nu 3 tot 4 cm liggen en met deze pluim (van gisteravond) liggen er volop kansen op meer. Mits er niet te veel sneeuw valt, maar juist het oosten lijkt daarmee het beste weg te komen. Overigens begrijp ik de ijspluimen niet zo goed; die staan overal op actueel 0 cm, lijkt me niet te kloppen. Ben benieuwd of het vandaag verandert.

    Erik · 21 januari 2019 op 09:02

    Hoi, Leo ja dat klopt op basis van die pluim, maar die van vanmorgen gaat een stuk slechter zijn .

     Leo · 21 januari 2019 op 09:27

     Hmm, ben ik benieuwd naar hoor. De hoofdrun is iets beter geworden; ook in de nacht naar vrijdag nu matige vorst voor de (zuid) oostelijke regio!

     Koninks · 21 januari 2019 op 09:30

     Pluim is in elk geval niet minder geworden.
     Waar baseer jij dat op dan Erik?

     Hans · 21 januari 2019 op 09:32

     Hier pluim van oost NL, de 18e en van vandaag. Kijk dan nog maar eens terug. Concludeer dat de minima in de praktijk véél lager zijn…………

     [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6_41_52_3__png-Holten-18-1-2019-1.gif[/img]

     [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6_7_52_1__png-oost-NL-21-1-2019.gif[/img]

     Hans · 21 januari 2019 op 09:41

     en ook van gisteren. Wat Leo zegt, donderdag nog een ijsdag op veel plaatsen, ook volgens EC met wind uit oosten

     [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6_7_52_1__png-oost-nl-20-1-2019-1.gif[/img]

  Harm · 21 januari 2019 op 08:39

  Is het glas half vol of half leeg Leo? 😉

  Feitelijk heeft hij gewoon gelijk..

   Leo H · 21 januari 2019 op 08:42

   Bij winterweer half leeg, voor de rest half vol

    Gerard · 21 januari 2019 op 08:50

    Ik geniet van het halfvolle glas. Met volle teugen 🙂
    Wat een prachtig weer, kijken of we vanavond kunnen schaatsen op een ondergelopen weiland oid in de buurt van Den Bosch kan vinden.
    Iemand tips?

     Harm · 21 januari 2019 op 09:02

     Amen to that Gerard! Wat een zalig weer momenteel. Ik voel me ook nooit zo vitaal als met deze omstandigheden.. 🙂

Leo H · 21 januari 2019 op 08:46

Klopt Thomas, het gaat hard, na zo’n nachtje min 8. Maar in het westen komt de komende nacht de temperatuur nauwelijks onder nul en gaat morgen de sneeuw over in regen. Dus………..

  Thomas · 21 januari 2019 op 09:17

  Je moet natuurlijk ook niet in het westen gaan wonen 😉
  Alles in het oosten is mooier, niet alleen het weer!

Jorne · 21 januari 2019 op 08:47

Nederland opnieuw heel nipt strenge vorst met -10,2 en op de Hoge Venen wederom zeer strenge vorst met -16!

  Gerard · 21 januari 2019 op 08:52

  In meer dan helft van het land minima tussen -8 en -10. Ik doe het ervoor Jorne!

   Roland Bodegraven · 21 januari 2019 op 09:06

   Flink koud bij ons ook. -7 en gister al een mooie dikte op sloot voor de deur. Nu hopen dat de sneeuw mee gaat vallen en dan kunnen we misschien woensdag even lekker schaatsen.

Robin · 21 januari 2019 op 09:06

Hopelijk mislukt de dooiaanval en kunnen wij hier binnenkort schaatsen; nu al niet vervelend om als uitzicht te hebben hoor 🙂
https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/IMG_1938.JPG

maarten · 21 januari 2019 op 09:35

Ik kan niet wachten met wat je ons gaat voorschotellen Jorne.
Ik/Wij zijn benieuwt naar je bevindingen voor morgen.
Volgens de buienradar gaat het morgen in het hele land sneeuwen.
En leuk dat Leo even voorbij kwam.

Remko · 21 januari 2019 op 09:38

Schaatsmarathon vanavond vanaf 19.00 uur in Haaksbergen. Op RTV Oost.

Hans · 21 januari 2019 op 09:47

EC pluim: t/m vrijdag koud, flinke nachtvorst, zaterdag boven nul en licht winterweer volgende week……….maar dat is allemaal nog ver weg. Vanaf weekend alle opties open.

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/eps_pluim_tt_06260-21-1-2019.png[/img]

Conure · 21 januari 2019 op 09:52

Hirlam heeft er niet veel voor over. 1-3 cm sneeuw die grotendeels wegsmelt vanuit het westen. Timing is wel funest voor de ochtendspits, dan valt de (natte?) sneeuw in de Randstad. Benieuwd naar de volgende runs want het kan nog zeker veranderen. En dan doel ik ook vooral op de continue lagere temperaturen dan de modellen verwachten.

  Leo · 21 januari 2019 op 10:26

  Smelten lijkt me wel mee te vallen. Slechts in een brede kuststrook in de de middag even 2 tot 3 graden boven nul. Spannend en kritisch wel. Interessant is verder dat Hirlam en Arperge (als enige) een aparte lagedruk-kern berekenen in de nacht naar woensdag die over het zuidwesten van België zou trekken; dan mogelijk meer sneeuw voor (Zeeuws) Vlaanderen!

Roland Bodegraven · 21 januari 2019 op 09:59

F5, F5, F5, F5…. Kan niet wachten 🙂

Jorne · 21 januari 2019 op 10:20

De sneeuwanalyse staat online!
https://wintersportweerman.nl/hoeveel-sneeuw-gaat-er-morgen-vallen-110328/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *