Ik begin even met wat eigen werk van het laatste restje Alpengloei en de opkomende bijna volle maan. Mooi schouwspel zo op de Hohe Salve. De uiterst oplettende kijker ziet dat dit niet vanaf het zonneplateau op de Penningberg is gemaakt maar ook niet vanuit het dorp. Wat moet Jorne nou weer halverwege op de weg? Weer eens liften na een doorzakker in de Apres-ski? Nou het was nog iets wilder…

Versta me niet verkeerd hoor, ik ben dit niet. Maar dit is slechts de preview, misschien geef ik zelfs al te veel weg. Nouja exclusief voor jullie als fanatieke WSWM lezers dan maar! Hype!

Overal in de Alpen waren schitterende Alpenglühn te zien. De toppen kleurden oranje bij het ondergaan van de zon. Weet jij welk massief dit is? Het antwoord krijg je in de onderstaande video:

Ja herkende je het? Ronaldo report vanuit Filzmoos en komt na zijn vakantie met een gastblog, dat vinden we natuurlijk super!

Overdag was het vanzelfsprekend weer uitmuntend, ook een stuk rustiger op de pistes dan zondag. Arjan had in Ischgl toch even gekozen voor zo’n lekker ligbedje, hij laat weten dat het wel warm is. Grappig trouwens dat bordje links; oppassen, glad! Toch verradelijk dat vreemde witte spul.

En met de bijna volle maan is de nacht misschien nog wel mooier dan de dag. Jammer dat er zo weinig pistes open zijn… Maar in Königsleiten kan het morgen, Moonlight skiing, thanks Jaco die me hierop attendeerde.

Ook in Les Menuires zou het zo kunnen, het lijkt bijna een grote schijnwerper in de nacht. Hebben we die hoge druk maar even mooi getimed!

Of wat te denken van Obertauern, nee ze bewaren dit biljartlaken voor morgenochtend, en terecht!

Maar langzaam aan komen er toch wat smetjes voor de hoge druk, de modellen laten steeds meer invloed zien van bedreigende lage druk gebiedjes. Hier in het Amerikaanse model zien we dreiging uit het noordoosten met een duidelijke kink in de kabel in Duitsland. Het stelt nog niet veel voor qua sneeuw ofzo maar het maakt duidelijk dat het hoog niet onverslaanbaar is.

In het EC glipt er juist een koudebelletje uit het westen doorheen die even tijdelijk wat koudere luchten naar de Franse Alpen brengt. Als zoiets kleins al invloed kan hebben moet het toch op termijn wel lukken met het overwinnen van dat hoog? Verse sneeuw als afsluiter voor mijn 2 maanden bij Hajo zou wel op z’n plaats zijn.

Sinds de 27e in beeld is roepen we het al, dan zou het hoog voorlopig verbannen moeten worden. En kijk eens wat er volgens het nieuwste GFS gebeurt in 24 uur op 27 februari. Zo snel kan het gaan dus! Het EC doet iets anders maar uiteindelijk ook geen zuiver Eurohoog meer. Ik hou voorlopig even vast aan het GFS.

Maarre leuk die hoofdrun, want tot nu toe stond deze of de Para er vaak alleen voor. Maar vanmiddag werd de steun al groots aangekondigd door de 06 run. Steeds meer lijntjes gaan mee met de temperatuurdaling na de 27e en met ook steeds meer neerslag. De dip van de 25e werd in deze run ook prominenter.

Die dip op de 25e is in de run van vanavond weer nog duidelijker, maar let op, hier zat het EC op een ander spoor dus reken je nog niet rijk. Maar dan maart in met lekkere nordstau? Volgens de hoofdrun en veel andere members kan het zomaar gebeuren!

Zit je nou eigenlijk een beetje te balen omdat je toch meer op zon zat te wachten die eerste week van maart? Zorg dan dat je je vakantie omboekt naar Frankrijk, want daar zien we nog weinig terug van dat neerslagsignaal. Wel duidelijk ook de dalende temperaturen waar ze tegen die tijd erg blij mee zullen zijn gok ik. Nee dit is qua sneeuw niet het westkantseizoen, ik hoop nog wel op een dumpje want de 2e week van maart zit ik in Avoriaz om mijn seizoen af te sluiten.

Kijken we dan naar de detailkaarten zien we de kou uit het noordwesten binnenkomen met direct ook neerslag. Een klassiek glijbaantje van IJsland zo naar de Alpen noordkant. Komt u maar doorrrr

Gaat het glijbaanhoog dan direct door voor de blokkade of houdt het deze vorm? In de vorige runs zat die blokkade wel eens maar nu is het meer een blijvende glijbaan. Beide situaties zouden top zijn voor de sneeuwliefhebbers maar aan zekerheid hebben nog niets.

Een klapper van een dump dan de hele eerste week van maart. Zou toch wel erg goed zijn voor de sneeuwcondities. De zuidkant maakt voorlopig amper kans…

En zo zien we ineens weer een januarisituatie met de krappe meter aan de noordkant. Iedere Oostenrijker met een flinke oprijlaan en zonder sneeuwfrees komt als bodybuilder uit dit seizoen 😉 Maargoed, meteofictie hoor maar ik krijg er een steeds beter gevoel over.

Bergfex wil nog niet zo ver kijken maar ik ga me toch uitspreken; het begin van de 2e voorjaarsweek (23 februari) is volop zonnig en aangenaam maar na de 27e komt er een aanzienlijke weersverandering met daarvoor mogelijk al wat inleidende beschietingen. Als ik Hajo had geheten was het een boude voorspelling geweest 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

15 reacties

Gesloten voor reacties.