De weermodellen geven momenteel groen licht voor hoop op winterweer in de Lage Landen en ook voor droomweer voor de wintersport in de Alpen. Ook zeer mooi weer om te paragliden wat prima kan met ordinaire wintersportkleding en uitrusting. Hierboven een temperatuurkaart voor Europa op 8 januari. Zo zien we ze graag. Aflandige wind en overal vorst boven land. Zal ik dan toch spoedig voor het eerst van mijn leven in Oostenrijk in de auto stappen voor een wintersport in Nederland?

Helsinki

Om te beginnen even dit: Scandinavië is al een heel tijdje koud. En dat gaat 100% zeker zo door. Kijk maar eens hierboven voor Helsinki! Nu hoeft dat nog geen belofte voor winterweer in de Lage Landen te zijn want bijvoorbeeld in december 2010 toen Nederland een hele maand lang een wintersprookje was, was het in Scandinavië zeer zacht. Omdat alle oceaanlucht boven ons langs daarheen stroomde.

Oslo

Nog gekker op dit moment is de aanhoudende kou in Oslo. Goed dat ligt aan de afgeschermde kant van de Noorse hoofdkam maar toch. Dit is toch wel bar.

Er ligt ook absurd veel sneeuw rond de Noorse hoofdstad. Meer dan 300% ten opzichte van normaal. Nu ja normaal ligt er heel weinig dus nu gewoon een paar decimeter. Zoals net ook in het Oosten van Duitsland is gevallen.

Het sneeuwt in Oslo steeds uit het zuiden als de Lage Landen in de dikke pis komen en die dooiaanval ten noorden van ons wordt gestuit. Hierboven in de 2 weermodellen wat er op oudjaarsdag kan gebeuren. Knap he? Die modellen berekenen bijna hetzelfde. Maar voor de Lage Landen een groot verschil. Of beter gezegd voor de noordelijke provincies waar de vraag dan gaat zijn: to snow or not to snow?

Valt het kwartje goed heb je zo maar 5-20cm sneeuw en in het verleden hebben we in dergelijke situaties berekende sneeuwhoogtes ook al zien oplopen naar 40-60cm. Dus een oogje op houden.

In het Amerikaanse weermodel waarin het op oudjaarsdag nog ff mis gaat, komt het dan op 2 januari goed met een mooie polaire uitbraak die heel Nederland even wit zou moeten maken.

West-Rusland

Wat voor de Lage Landen relevanter is dan Scandinavië is het Westen van Rusland. Daar is het door de huidige WC ook erg warm. Vanaf 2 januari gaat het daar onophoudelijk omlaag… min of meer het normale Russische januariklimaat volgend.

Oostenrijk

De wintersportliefhebbers zijn de hoop al voorbij. Voor hen is er praktische zekerheid dat je in het nieuwe jaar gewoon mooi authentiek winterweer meemaakt in de Alpen. Met regelmatig wat sneeuwval ook. Op dit moment is er voor de zuidkant nog een dump in de berekening voor de jaarwisseling. Daar kijken we ook nog nader naar.

Nederland

En dit is dan toch de hele mooie pluim voor de Lage Landen. Met het ensemblegemiddelde dat net ietsje onder het klimatologische gemiddelde duikt. En de hoofdrun samen met een stuk of 10 lijntjes voor echt winterweer gaan. Tot die tijd nog tamelijk veel ellendig zacht en nat herfstweer ook over oud en nieuw.

Rest de vraag waarvoor we thuis gaan duimen en waarop we gaan hopen (of allebei). Deze…..

https://twitter.com/satoshioshii/status/1738836181649850487

Of deze ….

Wie het weet mag het zeggen. En wie meer van dit soort lange weerberichten wil, mag hier doneren.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Ed Helsloot · 25 december 2023 op 10:31

Ik vind je berichten geweldig. Op het kruispunt van amateur en professioneel geïnteresseerden. Goed leesbaar voor iedereen en voor de meer ingevoerden mooie grafieken. Ben zelf altijd in de luchtvaart werkzaam geweest en daarom smul ik van je berichten.
Bedankt en fijne dagen

    Hajo · 25 december 2023 op 10:45

    Dank voor dit grote compliment

Aart · 25 december 2023 op 11:44

Helaas, de winterinval laat nog wat langer op zich wachten, maar de trend in de modellen is nog wel steeds richting 0 °C. Hoop doet leven 🙂 .

Over modellen gesproken.
https://i.postimg.cc/BbCs8m1N/NASA-temperaturen-1999-2019.jpg
Wie de variant van “Keek op de week” kent/bekijkt, namelijk het weekjournaal (week 50) van voorwaarheid.nl, zal het al gezien hebben, (vanaf 39:34).
Net zoiets als de verdwenen hittegolven.

Gesloten voor reacties.