natuurijs1601

De eerste plaatjes van schaatsers op natuurijs stromen binnen. Bovenstaande foto is van natuurijsfanaat Laurens Aaij. De ijsvloer is gelegd. Op ondergespoten velden en opgespoten banen lukt het zeker. En op dit moment ook de eerste marathon op natuurijs van 2017 in Noord-Laren. Bij de dames heeft Lisa van der Geest net winnend afgesloten en de mannen zijn sinds 11 uur bezig met hun 125 rondjes. En hebben we al zicht op hoe lang het aanhoudt? Eerst even kijken naar vannacht…

minima1701

Perfect! Overal 1 tot 2 centimeter aangroei gepakt!

zuidoost

De ijspluim voor zuidoost is het mooist! Daar vriest het in het weekeinde mooi verder waardoor dan 8cm ijsdikte wordt bereikt. Vanaf vrijdag zou er op uitgebreide schaal geschaatst moeten kunnen worden. En dat dan een hele week lang!

noodoost

Noordoost is dichter bij de Noordzee waar de temperatuurverstoringen vandaan komen. Daar is het ook al enkele nachten het koudst. De maximale ijsdikte wordt hier morgen al bereikt. Met 6cm ken het net! Wel dus! Hier begint de afname in het weekeinde al. Vanaf donderdag de 26e zou het feest voorbij zijn.

gfs18-1701

Te gek is om ’s ochtends even terug te kijken naar de GFS18 die rond middernacht binnenkomt. En ja deze is de moeite van het bekijken waard voor de Lage Landen: herstel van de vorst aan het einde! En dit is de serie kaarten…

eindegfs18

Hij is fraai! Als herstel van de vorst in de Lage Landen samengaat met een dikke dump in de Alpen is dat altijd joepie natuurlijk. En het lijkt op de manier hope deze vorstperiode ook is begonnen: met een plotseling aanzwellen van Arctische lcht die op zeker moment met sneeuw naar de Lage Landen komt. Het kan allemaal hartje winter. In februari en maart moeten we het echt meer van de transportkou hebben!

ens1701

In de ochtendrun is het koude einde weer verdwenen. Wel zien we dat de plotselinge felle dooi vanaf de 23e nu nog maar een lijntje in het ensemble is. De hoofdrun en het gemiddelde blijven koud genoeg voor behoud van de ijsvloer tot en met de 26e. helaas ontbreken nog een paar nachten met strenge vorst om echt veilige schaatsomstandigheden te creëren.Schermafdruk 2017-01-18 11.06.01

Van het Europese model is de nieuwe pluim nog niet binnen. De vorige is lang zo slecht niet. Er zijn voldoende lijntjes die een scenario mogelijk maken van behoudt van een zwak ijsvloertje. Het wachten is op de modelruns die wintersspektakel uit de hoge hoed toveren!

PS Zaterdag gaan we eens met een Renault Kadjar door het land rijden om de schaatspret in ogenschouw te nemen (video volgt!)

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

104 reacties

Gesloten voor reacties.