temperatuur1701-2020

We hebben na leuke droge sneeuw verspreid door het land afgelopen nacht nu meteen een fors koude nacht te pakken. We lopen lokaal al 2 graden vorst voor op de berekeningen. RTL weer had het al op een kans op strenge vorst. Lager dan -10ºC. Vooral boven het sneeuwdek natuurlijk. En waar ligt dat?

In Groningen en dan vooral rond weerstation Nieuwe-Beerta. Hier ligt 12cm verse sneeuw.

En natuurlijk ook in de Ardennen.

En hoe gaat het verder met de temperaturen en de ijsaangroei? De modellen stuiteren nog wat ten aanzien van de middagtemperaturen. Wij volgen vooral het dauwpunt om te zien of er ook overdag nog verdere ijsaangroei mogelijk is.

hirlam1701-12

Minima morgenochtend

maandagtd

Dauwpunt morgenmiddag

dinsdag1901t2m

Minima dinsdagochtend

dauwpunt1901

Dauwpunt dinsdagmiddag

De wind is zeker ook van belang. Hoe meer wind hoe meer stroming in het water. En dan kan warmer water weer worden ingemengd. Maar meer dan windkracht 3 is niet in de verwachting en vooral dinsdag en woensdag is er erg weinig wind. Wat we nu zien in de modellen is dat de dooi er pas zaterdag is. Hoe eindeloos veel winst is dat al ten opzichte van het eerdere zenuwslopende loves me, loves me not geklooi met meestal al een dooiaanval op woensdag!

gem1701-12

GEM wintert door

Het Canadese weermodel berekent nu al voor de tweede keer op rij vorst tot op het gaatje op 27 januari. Dat is dus ook mogelijk. In het Amerikaanse model heb je ongeveer 25% kans daarop. Ik herhaal: geniet in het nu en denk nog niet aan het moment dat het voorbij is. Pak natuurlijk wel al de mooie momenten mee en zorg dat je als eerste op het ijs komt! Ik denk echt dat mijn tweede BV gaat uitkomen: donderdag sta ik hier op het ijs en denk ik ook al een baantje te trekken.

pluim1701-12

Leo heeft hieronder in de reacties al een mooie ijpluim neergezet. Laat mij dan even naar de temperatuurpluim van het Europese model kijken. Het hoofdcluster spreekt boekdelen maar de “baard” biedt toch wel mooie kansjes voor doorvriezen of na 3 dagen dooi de draad op 27 januari weer oppikken. Een “baard van Sinterklaas” dus!

neerslagaccu1701

Neerslagaccumulatie tot berekend einde vorstperiode

Deze kaart is erg typerend! Een grote droge winterwoestijn van onze delta tot over Hongarije. De grens van warm en koud markeert de neerslaggordel. Turkije dik de klos met morgen zeer veel regen in het westen wat binnen 24 uur overal overgaat in sneeuw. Alleen aan de zuidkust kan het regen blijven. En dan binnen dat droge gebied de Alpen als barrière die toch ook maar mooi een flinke portie sneeuw afvangen. Alsof de noordkant nog niet genoeg had. Zuidkant? Niks nada!

Facebook gevolgd vandaag? Veel mooie beelden uit de Alpen. Kijk anders nog snel ff. Nog twee plaatjes van vandaag….

saalbach1701

Valentijn kiekt de sneeuw in Saalbach

nordstau1

Sneeuw tot einde noordstuwing

96uur

En met de sneeuw die dinsdag en woensdag komt vanuit westen erbij

Het is dus nog niet gedaan! Berner Oberland is spekkoper. En ja in Kleinwalsertal sneeuwt het stevig door. Gelet op de onzekerheid over het einde van de vorstperiode bij ons heeft het ook geen zin in de Alpen ver vooruit te kijken. OK dan: we kijken eens of er ook een mooie zonnige dag komt aan de noordkant.

donderdag

Donderdag Kaiserwetter

Beet! Donderdag! Een koude dag. Een droomdag. En sta ik dan thuis op het ijs of lig ik erin? Elders in Europa en de wereld:

Thick hard rime and snow on Brocken (1142 m), N Germany today. More photos: http://www.wzforum.de/forum2/read.php?8,3160265

Geplaatst door Severe Weather Europe op zondag 17 januari 2016

Sea-effect snow from the Tyyrhenian sea in Petralia Soprana, Sicily today. Video: www.weathersicily.it

Geplaatst door Severe Weather Europe op zondag 17 januari 2016

Impressive snow showers in Salento, Puglia, S Italy.Source: Maria Pia Pin via MeteoNetwork Puglia ONLUS

Geplaatst door Severe Weather Europe op zondag 17 januari 2016

We hebben zien aankomen dat er sneeuw in Noord-Afrika zou vallen maar dat we zo’n mooi plaatje zouden zien uit j’Mila…

Geplaatst door Wintersportweer op zondag 17 januari 2016

Başakşehir’de kar yağışı hızını arttırdı.Now-İstanbul LİVE stad beyazlamış…istanbul’dan bir çok yerden kar haberleri geliyor…Yağan ilçeler video altında belirtin nerelere yağıyor…Source: Karakartal

Geplaatst door Severe Weather Turkey op zondag 17 januari 2016


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

85 reacties

Gesloten voor reacties.