Val Gardena
Lees verder >

Ontdek de mooiste wandelwegen en geniet!

Zell am see
Lees verder >

Boek nu een prachtige zomervakantie.

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

We kunnen nog een volle werkweek door met de vorst en volgens één model…

check ook eens

85 Reacties

 1. Tobias schreef:

  Ik ben zeer benieuwd of de koud doorzet, maar indd voor nu genieten van de winter die we hebben in NL!!

 2. Roofblei schreef:

  Eindelijk is het weer wat in NL. Laat de vorst maar komen en de sneeuw wegblijven.

 3. Jeffrey1979 schreef:

  Er ligt nu meer sneeuw in mijn dorp (1cm) dan op mijn wintersport bestemming in het dorp. Sterker nog er ligt meer natuur sneeuw in Algerije dan in de zuid alpen. Komt vast nog goed!

  • Hajo schreef:

   Die lijsten we in. Schitterende manier om beheerst je frustratie te uiten. Onderkoelde humor van de bovenste plank.

   • Jeffrey1979 schreef:

    😉 Lijkt me statistisch onmogelijk dat er binnen 1.5 maand niet meer naar beneden komt aldaar. Ach en anders zien we het dan wel! Waar ik wel tegenop zie dat ik eerst door de sneeuw aan de noordkant moet rijden om in een groen landschap terecht te komen. Het zou fijner zijn als Thialf en Holle de boel even nivileren 😀

  • nils schreef:

   Was vorig jaar ook al zo spannend toch @jeffrey1979?
   Welk dorp ga je deze keer bezoeken en wanneer?

   • Jeffrey1979 schreef:

    @nils ja zelfde laken en pak uiteindelijk kwam er sneeuw in de week dat ik daar was. Groot verschil met toen is dat er nog niets gevallen is in het dorp (val die Fiemme in de buurt van Cavalese) Er ligt daar vlakbij een langlauf gebied wat vorig jaar helemaal open was (1900m passo lavaze) nu slechts 10 vd 88 km open. Het is een beetje droevig nog, laatste stau(tje) was.. bakken met regen tot 1700m. Pistes zijn wel open met een laagje van 5cm ter decoratie eromheen. Hopen maar op een knappe sudstau en dan is alles weer goed.

    • nils schreef:

     Oh das inderdaad naadje! Komt goed!
     Voor de pistes is het geen probeem maar het zal voor langlaufers een ander verhaal zijn ivm sneeuwkanonnen.
     Ik duim met je mee!!

 4. Hajo schreef:

  Zo laatste hand gelegd. Alleen de EC pluim straks nog. Verder ff mooi geweest! Nu nog ff staartje van mijn BTW aangifte. Leuk! 😉

 5. Leo schreef:

  Op de bovenste kaart mooi heel NL in de vorst nu! Nou ja, op het gecreëerde microklimaat van Vlissingen na dan hé. Daar zal het nog lang duren voor het winter wordt. Stralingskou is daar een uitzondering; station staat op een pier in de Westerschelde.

  Trouwens mooi te zien hoe de voorste bewolking behorend bij lagedrukgbeied ten westen van GB stukloopt in het (Euro)hoog: lost bij voortduring compleet op:
  http://wolken.buienradar.nl/nl?type=infra

 6. Mark (breda) schreef:

  Lekker genieten komende dagen. Ben benieuwd of er nog wat sneeuw voor NL in verwachtingen zit.

 7. Leo schreef:

  GEM komt (al 4 runs op rij) met letterlijk en figuurlijk waanzinnige kaarten maar vanavond met schepje er bovenop. Let op: dit gaat natuurlijk NIET uitkomen. Zo loopt het model actueel al plaatselijk 9 (!) graden uit de pas. Maar voor het archief zullen we maar zeggen. NB dit wil op zich niet zeggen dat het model er synoptisch naast zit. Kleine misinterpretaties van wind, bewolking en uitstraling kunnen deze idiote getallen tevoorschijn toveren.
  Dinsdagochtend:

  En vrijdagochtend:

 8. Roland Bodegraven schreef:

  Actueel in onze tuin op een beschutte plek bij ons tuinhuisje is het inmiddels alweer -4.1. Dat is zonder sneeuw, maar wel zonder wind en zonder wolken.

 9. Leo schreef:

  Nog even terugkomen op de ijsvorming / pluimen waar Hajo vanmorgen over sprak: m.i. zijn ze thans te negatief en gaat het eerder uitkomen zoals door Hajo omschreven.
  Zo laat de KNMI pluim voor midden-NL pas in de nacht naar woensdag ijs ontstaan, die van winterplaza vanmorgen zelfs pas op donderdag. Dat komt niet overeen met de actuele situatie. We zagen vandaag (zowel in Krommenie als in Rotterdam 😉 ) al wat gevormd ijs dat ontstaan is bij kortdurende minima van -3 (het heeft maar een uurtje of 4 gevroren afgelopen nacht). Ondanks maxima van +3 -maar met die lage dauwpunten- hier in Rotterdam niet eens helemaal gesmolten. We gaan vanaf vannacht helemaal los dus 😉
  De nieuwe pluim voor NO-NL ziet er iig best uit! Op basis van de huidige EC run (denk ik) kan daar vanaf dinsdag of woensdag op vrij uitgebreide schaal geschaatst gaan worden. En met een beetje geluk t/m zaterdag! Moet er wel bij zeggen dat sneeuw wel een risicofactor blijft. Zowel actueel als op dinsdag en woensdag.

  • Ab schreef:

   klopt @Leo, viel mij ook al op vwb het KNMI. Ik denk dat ze de ondiepe plassen tot een halve meter niet meerekenen want ook hier op een groot stuk ondergelopen land heeft zich ijs gevormd en nog wel opvallend bij -1gr en dat maar 2 uurtjes die tempr.
   Dat ondergelopen land is rond de 20 a 30 cm diep en het is bij mij net achter de duinen 🙂

   • PChico schreef:

    Brede sloten bij ons in de wijk zijn sinds vanmiddag al volledig dicht. Nu kraakheldere nacht, dus ik verwacht dat het met de ijs aangroei wel goed zit.

   • Leo schreef:

    Klopt Ab. KNMI rekent met 2 meter diep, niet stromend water, winterplaza 1 meter diep. NB de brede sloten en vijver bij ons die ik bedoel zijn zelfs 1 tot anderhalve meter diep.
    Zal morgen fotootje schieten .;-)

 10. Jochem schreef:

  Nijverdal op 1 meter hoogte nu al -9.4! Welliswaar buitenaf en boven een klein sneeuwdekje maar toch echt koud, kijken of het nog kouder kan worden

 11. Hans schreef:

  http://www.weerplaza.nl/gdata/10min/GMT_TTTT_latest.png
  Den Helder op dit moment -4 C…??? vergelijk de omgeving.

  • Leo schreef:

   Kan hoor, plaatselijke verschillen zijn in dit soort (uitstralings)situaties vaak groot. Ik zie relatief weinig wind t.o.v. van de omgeving. Vanaf en vooral boven windkracht 2 wordt warmere lucht uit hogere luchtlagen weer gemengd met de koudere onderste meters. Daarnaast kan opstelling en bodemsoort natuurlijk een rol spelen.

 12. Hans schreef:

  Dinsdagochtend (wat) sneeuw Noord-Nederand?

 13. jolanda schreef:

  Kanaal voor de deur lag net vanmorgen al wat ijs op ,ligt nu dicht..helemaal helder ,weinig wind…Maar t zal nog wel even duren voor we daar weer is op kunnen schaatsen! (Leeuwarden)

 14. Hajo schreef:

  Pluim in bericht gedropt! Leo heeft de ijspluim al mooi omschreven en toegelicht. 😉

 15. Ab schreef:

  @Hajo, je kan je schaatsen wel uit het vet halen hoor 😉 GFS nu de 18z run schuift steeds meer richting het GEM scenario met opnieuw een westwaartse uitbreiding van het hoog vanaf 96/120h vooruit en weer extra tegenstand tegen de NOM’s vanuit het westen met nu in deze run naast vrijdag ook zaterdag kans op een ijsdag voor de LL en zeer lage dauwpunt tempr overdag en in de nachten ook koud op waarnemingshoogte aldus deze kaart voor west europa 😉 http://www.weerwoord.be/uploads/2312016172615.gif

 16. Wessel schreef:

  @Leo, verwacht je dat we bij ons in de buurt nog gaan schaatsen aan het eind van de week? Of gaan we nog wat sneeuw zien deze week? Of niks van alles…

  • Leo schreef:

   Zal er om hangen o.b.v. de huidige verwachtingen maar ik denk “it ken net”. Ik hoop daarom wel vrijdag of zaterdag net als Hajo een voorzichtige poging te kunnen wagen hierachter bij ons lopend over te steken 😉

 17. Wim schreef:

  GFS 18.00 uur geeft voor Oost Nederland maar -3 gr. aan terwijl het nu al -7 is. Vanwaar dit verschil?

  • Ab schreef:

   Ik denk met sneeuwdek te maken i.c.m opklaringen. Want dat wordt vaak onderschat door modellen hoe snel het wel niet dan kan afkoelen onder vooral heldere omstandigheden bij weinig wind boven een sneeuwdek zoals vanavond het geval bij de Hoge Veluwe in de buurt van Arnhem waar het idd 7gr vriest

  • Leo schreef:

   Ik kijk al niet eens meer 😉 . Nu dat is overdreven, blijf natuurlijk volgen. Maar GFS zit er al vele runs zó naast wat dat betreft.
   Zat juist te kijken en op te slaan; benieuwd welk model voor komende nacht het best presteert.
   Wat me opvalt: ook EC is actueel te warm; vooral daar waar geen sneeuw ligt. Uitstraling is toch bijzonder fors. De temperaturen die het EC in eerdere runs (t/m gisteravond) boven de sneeuw verwachtte worden daarentegen niet gehaald; vermoedelijk omdat dat model de sneeuwbuitjes vanaf de noordelijke Noordzee niet goed oppakt.
   Worden het misschien toch weer HIRLAM en HARMONIE.. Spectaculaire kaartjes volgen zo 😉

 18. Jack schreef:

  Ik denk dat we het kunnen toejuichen dat we te maken hebben met een stralingswintertje en niet met transportkou. Hier in Noord-Holland ook al bevroren sloten de hele dag. Zo zie je maar wat een verschil het maakt of er wind staat of niet. Ik weet nog dat het in 2012 bijna een week (!!!) duurde eer er zich ijs had gevormd op sloten die nu al bevroren zijn. Dat bij temperaturen die door transportkou constant op -4 tot -5 lagen maar wel windkracht 6. Nog een nadeel daarvan was dat het Markermeer volledig uit bevroren golven bestond in plaats van een strakke ijsvloer en er viel dus niet eens op te lopen, laat staan schaatsen.

 19. Leo schreef:

  Zoals ik hierboven beschrijf in antwoord op Wim: GFS en ECMWF hebben de actuele situatie qua temperatuur niet erg best te pakken. HIRLAM én HARMONIE doen het veel beter; zitten er actueel klem bovenop.
  Voor een eerlijk vergelijk pak ik daarom de verwachting uit de HIRLAM 12h run (18u wijkt nauwelijks af). Morgenochtend:

  óf HARMONIE:

  Of iets daartussen in 😉
  Voor de nacht naar dinsdag nog wat kouder. HIRLAM komt met ca. -7 voor een groot gedeelte van NL (eigenlijk alleen vlak aan de kust minder koud), in het oosten -10.
  Maar ik acht nu de kans dat HARMONIE het best presteert vrij groot. Daarom deze:

 20. Wessel schreef:

  Nog ff een vraagje zo op de late avond. De vuistregel is -5 met 12h is 1cm ijsgroei (al hangt dat natuurlijk van 10.000 andere dingen af) maar nu de vraag: moet je daarbij kijken naar de T op 2m hoogte of op 10cm. Aangezien het oppervlake van de sloot zich dichter bij die 10cm bevindt van bij de 2m 😉 Vaak kijken weermannen naar de T op 2m en op basis daarvan voorspellen ze ijsdikte, maar is het niet logischer te kijken naar de grondtemp?? Misschien hele domme vraag hoor, maar vroeg het me af. Trusteee!

  • Leo schreef:

   Nee zeker geen domme vraag. Het lijkt ook wat tegenstrijdig maar de regel is inderdaad gebaseerd op de T 2m, aan het eind van de nacht. Zonder veel zon en met lage dauwpunten geldt dat ongeveer ook voor overdag; neem dan de maximum temperatuur. Of eigenlijk 1m50. Ik moet weer even denken en twijfelen maar volgens mij geven de modellen 2m aan en is de officiële waarnemingshoogte 1m50. Dat maakt doorgaans trouwens erg weinig uit. Over de kwaliteit van de vuistregel lopen de meningen uiteen. Er valt heel veel over te vertellen en idd zoals je zegt hangt van nog zo’n 10.000 dingen af. Maar ik vind het een goede regel, mits toegepast voor ideale omstandigheden zoals niet te veel wind, geen al te hoge aanvangstemp. van het water, niet al te sterke zonnestraling (zoals dat bv. eind februari wel het geval is) ,geen belemmeringen zoals bruggen, enz. Maar die ideale omstandigheden hebben we nu zo ongeveer.

  • Jack schreef:

   Op 10 cm natuurlijk, of eerder nog ‘ijshoogte’. Het voordeel van deze inversiewinter is het door het gebrek aan wind op ijshoogte gigantisch kan afkoelen en zoals we in oktober zagen in Twente, kan dat verschil wel oplopen tot 8 graden Celsius. Waar het met transportkou door wind amper verschil maakt is dat in de huidige situatie wel degelijk een punt waardoor we volgens mij op dikker ijs gaan uitkomen dan de ijspluimen laten zien.

   Dan is er ook nog een puntje dat een klein beetje wind wenselijk is, zodat de warmte die vrijkomt bij ijsvorming (bevriezen) wordt afgevoerd.

 21. Martijn sonnenberg schreef:

  De arlberg heeft het ‘zwaar’;)

  Deze is van vandaag
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/3267099331.jpg

  en deze van +/- 48 uur daarvoor

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/3987731272.jpg

 22. Leo schreef:

  En nog maar één (kan er geen genoeg van krijgen, sorry 😉 )
  Ensemble GFS (deeel 1) is vrij spectaculair. Met de onderschatting van de minima in het achterhoofd.. hier de pluim voor NO-NL:

  Temp. op het 850 hPa vlak (ca. 1500 meter hoogte) t/m vrijdag overigens tussen de -8 en -10 voor de gehele lage landen, met grote eenduidigheid in de pluim!

 23. Gert schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/5788247738.jpg[/img]
  Vandaag heerlijk even een trailrun door de sneeuw met de mannen in het Echtens Paradijs 4 cm sneeuw. Donderdag misschien een dag skieen in Sauerland. Winterberg of Willingen nog tips ?
  En hopelijk ook nog op de schaats binnenkort mooie wintervooruitzichten !

 24. Roland Bodegraven schreef:

  -5 in Bodegraven nu, naja in mijn tuin…. Lekker officieel 😉

 25. Moet er nog sneeuw zijn, video van 15 jan 2016

  https://www.youtube.com/watch?v=uBLWha0GLIg&feature=youtu.be

  Zet uw luidsprekers aan en hoor vanaf 1:10 de bomen kraken. 😮

 26. martin schreef:

  nu in zeist -4,5

  • Louise schreef:

   Apart, woon niet zo ver van Zeist en hier is het -8. Groot verschil met maar een kilometer of tien maximaal verschil zonder invloeden van water in de buurt.

 27. Snowdreamer schreef:

  In Halen Limburg België -7 gr

 28. Michel schreef:

  Had gezien de temps gisterenavond gehoopt dat we deze morgen lager zouden starten, helaas zijn de temperaturen deze nacht wat aan het “stuiteren” geweest over de verschillende meetstations.

 29. Maarten schreef:

  Aan de oostkant van Europa, Bulgarije, waarschuwingen voor lawines, en meer dan een volle week temperaturen tegen de -15 jammer dat er geen meren en rievieren zijn om te Elfstedentochten. http://www.novinite.com/articles/172675/Bulgarian+Mountain+Rescue+Service+Warns+of+Considerable+Avalanche+Risk

 30. Mark (breda) schreef:

  Yes. Gister teruggekomen uit Zugspitz Arena….en nu ruiten krabben van de auto thuis. Heerlijk! Leve koning Thialf!

 31. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Ecmwf0h eindigd heel mooi vanmorgen,met een scandihoog!Zowel Gfs en nu ook ecmwf laten dit steeds meer zien naar eind januarie.Spannend zo weer op de kaarten.
  http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php?ech=240&mode=1&map=0&type=0&archive=0

 32. Skiwi schreef:

  Miljaar zeg, waarom kan die dooi niet 2 dagen langer uitblijven, dan kan ik komend weekend ook eens op de schaats. Heel de werkweek op kantoor, ‘s morgens als ‘t donker is de auto in en ‘s avonds pas thuis wanneer ‘t alweer terug donker is…

  • Leo Helleman schreef:

   Kwestie van werktijden verschuiven. In de middag schaatsen en ‘s-avonds aan het werk. Als je tenminste een werkgever hebt die meegaat met de tijd.

 33. Elsenborn, vannacht -16°C aangetikt, we moeten tot maart 2013 teruggaan voor dezelfde omstandigheden.
  Eindelijk toch een héél klein beetje winter in de LL. 🙂

  En hier een trucagefoto, volgens mij zit ie gewoon op z’n knieën. 🙂 😀
  [img]http://www.schneewuzzel.de/wp-content/uploads/2016/01/20160117_154424.jpg[/img]

  [img]http://www.schneewuzzel.de/wp-content/uploads/2016/01/20160117_150801.jpg[/img]
  Het aftellen kan langzaamaan beginnen…

  Photo credits to original poster, schneewuzzel.de

 34. tom schreef:

  in het aankomende weekend toch verzachting hoor sneeuwfanaat of is het dan mogelijk maar tijdelijk dan??

 35. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  http://www.skiliftkarussell.de/nl/aktuell/web-cam.html
  Prachtige start van de dag in Winterberg zeg.Je zal er maar zitten nu

 36. Roland Bodegraven schreef:

  Holy Crap!!! Kaiserwetter in Lech. Wat een mazzelaars die daar nu zitten. Wel koud door inversie in het dal… Komt ie -24!!!!!

 37. Harry van den Berg schreef:

  Ruhrquelle Winterberg vanmorgen -21,4 met een dauwpunt van -23. Dan knallen de sneeuwkanonnen wel!
  http://www.ruhrquelle.com

 38. Berthus schreef:

  Jaar of 7 terug mooie ervaring gehad op de kleine Matterhorn. Laatste lift naar boven en daarna sloten ze de tent vanwege het weer. Teveel wind in combinatie met pooltemperaturen. Gevoelstemperatuur – 42. Zicht maar een paar meter. Daar sta je dan bijna 4000 meter hoog. Wist ik niet dat ik zo snel kon boarden!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.