tsjechie1802

Veel Tsjechische skigebieden zitten in de mist vandaag. Zo niet Železná Ruda in het Boheemse Woud. Hoe zit dat?

grenstsjechie

Taartpunt zachte lucht

Kijk maar hoe precies het Boheemse en Beierse Woud net als de Alpen in de kou zitten terwijl ten oosten daarvan een warme taartpunt omhoog steekt op 1500m. Langs de linkerzijde van die taartpunt is het mistig.

tsjechiekouder

Vanuit westen wordt druk opgevoerd

Vanuit het westen wordt de druk opgevoerd met de nadering van zeer zachte lucht. Juist daardoor gaat het in het koude gebied licht sneeuwen. Net als in Nederland vandaag. Heel mooi op de kaart te zien. De warmte zit pas westelijk van Groot-Brittannië op de oceaan morgenochtend. En dus over Slowakije. De kou ertussen wordt naar het oosten geschoven en uitgeperst. Die situatie levert ook in het Beierse Woud schitterende plaatjes op vanochtend.

arber1802

arber1802b

Fraai!

front

Maandag is het gedaan met de zachte lucht: perfecte glijbaan met noordstuwing!

nordstau

Echt 100% perfect voor zeer veel sneeuw met lage sneeuwgrens – helaas in Lage Landen bagger.

foehnig

Vervolgens even Föhnig bij nadering nieuw systeem: mooi zonnig in de Alpen en zachter

zuidkantkrokus

Het Europese weermodel kiest voor zuidkantdump op wisseldag

marokko

Het Amerikaanse model stuurt die neerslag naar Marokko: Alpen juist zonnig

gfsisom

In kersverse GFS06u run is het model om: ook zuidkantsneeuw op de wisseldag

Nou het ziet er allemaal prachtig uit: koude sneeuwfasen en zachte zonnige fasen wisselen elkaar af. Het Europese model is structureel neerslagrijker momenteel. De fronten activeren er meer en laten meer sneeuw achter. Alles tussen 20cm en 100cm is denkbaar in de week vanaf maandag! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

29 reacties

Gesloten voor reacties.