tsjechie1802

Veel Tsjechische skigebieden zitten in de mist vandaag. Zo niet Železná Ruda in het Boheemse Woud. Hoe zit dat?

grenstsjechie

Taartpunt zachte lucht

Kijk maar hoe precies het Boheemse en Beierse Woud net als de Alpen in de kou zitten terwijl ten oosten daarvan een warme taartpunt omhoog steekt op 1500m. Langs de linkerzijde van die taartpunt is het mistig.

tsjechiekouder

Vanuit westen wordt druk opgevoerd

Vanuit het westen wordt de druk opgevoerd met de nadering van zeer zachte lucht. Juist daardoor gaat het in het koude gebied licht sneeuwen. Net als in Nederland vandaag. Heel mooi op de kaart te zien. De warmte zit pas westelijk van Groot-Brittannië op de oceaan morgenochtend. En dus over Slowakije. De kou ertussen wordt naar het oosten geschoven en uitgeperst. Die situatie levert ook in het Beierse Woud schitterende plaatjes op vanochtend.

arber1802

arber1802b

Fraai!

front

Maandag is het gedaan met de zachte lucht: perfecte glijbaan met noordstuwing!

nordstau

Echt 100% perfect voor zeer veel sneeuw met lage sneeuwgrens – helaas in Lage Landen bagger.

foehnig

Vervolgens even Föhnig bij nadering nieuw systeem: mooi zonnig in de Alpen en zachter

zuidkantkrokus

Het Europese weermodel kiest voor zuidkantdump op wisseldag

marokko

Het Amerikaanse model stuurt die neerslag naar Marokko: Alpen juist zonnig

gfsisom

In kersverse GFS06u run is het model om: ook zuidkantsneeuw op de wisseldag

Nou het ziet er allemaal prachtig uit: koude sneeuwfasen en zachte zonnige fasen wisselen elkaar af. Het Europese model is structureel neerslagrijker momenteel. De fronten activeren er meer en laten meer sneeuw achter. Alles tussen 20cm en 100cm is denkbaar in de week vanaf maandag! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

29 reacties

Gesloten voor reacties.