We openen natuurlijk met sneeuwplaatjes. Het is karig tot dusver. Het Furkajoch toont 1cm sneeuwhoogte. Misschien zie je op sommige sites in sommige gebieden al 30cm sneeuwhoogte. Dat klopt dan ook….

Zo was het gisteren in Kitzbühel! Vandaag laten we graag aan ons voorbij gaan want het is vies weer. Daar wat meer plaatjes van…. en dan de kaarten.

Gargellen Montafon

Ons partnergebied Montafon kan dit laten zien….

En ook in Sölden is het vrij beroerd weer. De reuzenslalom bij de dames is ingekort vanwege de harde wind. Hierrr kun je het nieuws en de resultaten volgen.

Stegstausee 1300m

Verder kijken we vooral even in Zwitserland voor de afwisseling. Daar is de sneeuwgrens gedaald naar 1300m.

Flumserberg

Jura 1450m

La Berra 1600m

Gelmersee 1850m

En dat zijn dan de mooie plaatjes zonder regen. Volgens de berekening sneeuwt het op de Hohe Salve 15cm vandaag. Maar voordat we dat zouden kunnen zien iss het alweer weg geregend morgen. Dan sneeuwgrens 2000 tot 2500m. En dan zit de zuidkant al dik in wat ik toch maar “de zondvloed” ga noemen….

Zo lang als ik wintersportweerman ben heb ik dt denk ik nog niet gezien. Vooral omdat het niet de accumulatie is tot einde van de berekening maar slechts tot dinsdag. Dit is echt eng. Afgrijselijk eigenlijk. En denk niet aan sneeuw. Het is regen. 46cm. Bijna een halve meter in bergachtig gebied. Het is meer dan de helft van de jaarlijkse Nederlandse neerslagsom. In 3 dagen.

En op die dinsdag hebben we een hele vreemde weerkaart. Met sneeuw in de Vogezen. Er is gespeculeerd over sneeuw in de Lage Landen. Paar flatsen zou kunnen maar laten we er geen verhaal van maken.

Het is een hele mooie zuivere yin en yang situatie met een wig van warmte die bij Oslo een superdik sneeuwfront voor zich uitschuift en een koude krul over Frankrijk.

Aan de grond is het contrast nog scherper bijna. Berlijn 20º dinsdag en Parijs amper 6ºC.

En het meest bizarre is dat het in heel Europa stormachtig is. Zoek de plekken met geen harde windstoten! En met de depressiekern over Nederland is het in de Lage Landen nog het meest onvoorspelbaar allemaal uit welke hoek de wind gaat waaien en hoe hard.

Sneeuw in de Ardennen en het Sauerland dus. En met zulke stormachtige situaties heeft verder vooruitkijken meestal geen zin.

Vooral morgen genieten in de Lage Landen van toch een soort winterse dag. Zonnig droog en een harde noordoostenwind. Ga de ijsbaan op. Doe een Wim Hofje door in T-shirt rond te lopen en daarna voor de kachel te kruipen.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.