sauerland0712

Winterberg droevig

Hoera het is nu zo goed als zeker dat ik komend voorjaar als straf vijf keer de Ettelsberg in Willingen op en neer mag rennen. Kijk maar na in mijn winterverwachting van 9 november jl.. Het is natuurlijk een droevige aanblik om te zien dat een hele skiregio die zo goed als klaar leek om te gaan openen zo wordt afgestraft. Plaatje van Marcel van Winterbergbus.nl.

ischgl0612

Ischgl yummie

Steve stuurde deze gisteren vanuit Ischgl. Nooit vergeten dat de Alpen gewoon een heel ander gebergte zijn. Altijd wel een hoog skigebied in de buurt waar wél pistes open zijn. En dan praten we in december natuurlijk niet alleen over de gletsjergebieden. Het is gewoon een übercool skigebergte.

pattern-usa

El Ninjo in Noord-Amerika

We moeten gewoon steeds terugkomen op de El Ninjo die heerst. In Amerika is het sowieso onmiskenbaar dat die situatie op de Stille Oceaan alles op zijn kop zet. Zie dit artikel waarin genoemd wordt dat Buffalo in de staat New York nu elke dag een record breekt van het laatste begin van een sneeuwdekje. Sinds het begin van de metingen 116 geleden. Ondertussen sneeuwt het volop aan de westkust. Zie hierrr in de skigebieden. Op Mt. Rainier tussen gisteren en morgenavond 450cm sneeuw! Deze effecten in Amerika waren te verwachten en zijn uitgekomen. Voor Europa zijn de effecten onzeker. Maar we kunnen toch wel stellen dat de warmte die we nu beleven met de El Ninjo te maken moet hebben.

lava-etna

Etna actueel

Met het oranje momenteel op de Etna heeft het KNMI helemaal gelijk Code Oranje voor het klimaat af te geven. Mijn vriend Marcel Crok die afgelopen weekeinde veel ruimte kreeg in de Volkskrant legt in dit artikel uit dat volgens de officiële definitie Code Oranje betekent “wees voorbereid”. Pas Code Rood betekent “onderneem actie”. Het KNMI erkent dus dat we geen actie op klimaat hoeven te ondernemen anders dan voorbereid te zijn met bijvoorbeeld goede dijken en waterberging. Het enige is dat het KNMI ons een aanhoudende lineaire stijging van temperaturen voorspiegelt terwijl een kind de was kan doen dat na elke El Ninjo een stevige mondiale afkoeling volgt zoals Joe Bastardi aan het einde van zijn laatste Saturday Update netjes uitlegt. Wat dat betreft kunnen we onze borst nat maken voor volgende winter! Maar denk nu niet dat ik 2015-2016 heb afgeschreven. Allerminst!

sneeuwgebrek0712

Sneeuwafwijking actueel

We moeten alleen echt even realistisch zijn over het uitgangspunt nu en welke omslagen daarin nog mogelijk zijn. Kijk eens wat een vreemd patroon van sneeuwgebrek in Europa en Amerika en Canada en een te veel in Georgië, Turkije en Iran!

Saison Opening 19.12.20015

Posted by Sochi-Alpine Ski Resort Rosa Khutor on donderdag 3 december 2015

Zo opende Sochi enkele dagen geleden. Hoe anders was dat nog tijdens de Olympische Spelen? Hoe gaat het nu verder in West-Europa? Is er hoop op een snelle omslag? Gisteravond al schreef ik over een hele mooie run van het Europese model met een Zwarte Zee depressie die voor koudetransport kan zorgen. Zo zien we keer op keer op keer leuke scenario’s die al snel soelaas kunnen bieden.

cliff-gfs0712

“Doemscenario”

Duidelijk in elk geval is wat we moeten vrezen! Dat is namelijk dat de LP van het weer in de groef blijft hangen waar we nu in zitten. Kijk bijvoorbeeld deze cliffhanger van het Amerikaanse model vanochtend. Dan zitten we al dik in de kerstvakantie. Met wederom een rug over de Alpen met opglijdende zachte lucht in het westen en afglijdende kou naar Iran zoals hierboven al getoond. Is dat onvermijdelijk? Nee allerminst!

anderekant

“Droomscenario”

Van de laatste 8 Amerikaanse runs was dit de mooiste qua cliffhanger. Volledig omgekeerd. De Alpen in een noordelijke stroming en Turkije in een zuidelijke. Maar van die 8 runs hadden er wel 6 de “foute” situatie. Fout hierbij relatief als jij niet het relativeringsvermogen kunt opbrengen dat een kop Glühwein (of een biertje) na een pittige bergwandeling van 20km of 10km hardlopen met 1000 hoogtemeters beter smaakt dan na een hele dag je als een zak aardappelen in een skilift laten vervoeren. Die keuze is aan jou. Maar laten we voor het gemak als wintersporters onder elkaar blijven spreken over een “foute” run als het meer de kant van wandelen op wijst dan van wandelen dan van skiën.

europees0712

Volgend weekeinde dumpje?

Dan het Europese model. Dat is toch wel de leukere momenteel. En steeds ook al op wat kortere termijn. Op 9 en 10 december al koude bovenluchten waardoor tenminste in Oostenrijk de kanonnen weer aan kunnen. En dan vanaf 12 december vermoedelijk toch een frontje aan de noordkant met misschien wel 20cm sneeuw. Ja een dump dus in deze schale tijden! Voor de zuidkant helaas nog geen signaal! Da’s bitter. De betrouwbaarheid van de berekeningen momenteel? Laag! Kansverdeling?

  • LP blijft in groef hangen zodat steeds na 2 daagjes kunstsneeuw weer warm 30%
  • 12 & 13 december een echte dump met ook verstoring van “de patronen” 20%
  • Verrassende wending op de weerkaarten in komende 3 dagen voor na 15 december 50%

Leuker kan ik het niet maken. Wel duidelijker… en natuurlijk: wie nu al in het goede skigebied zit zoals Cescia in het Montafon die geniet gewoon met volle teugen. De pistes die nu goed zijn lijken toch aardig robuust!

golm-montafon

Groeten uit Montafon van Cescia!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

60 reacties

Gesloten voor reacties.