sauerland0712

Winterberg droevig

Hoera het is nu zo goed als zeker dat ik komend voorjaar als straf vijf keer de Ettelsberg in Willingen op en neer mag rennen. Kijk maar na in mijn winterverwachting van 9 november jl.. Het is natuurlijk een droevige aanblik om te zien dat een hele skiregio die zo goed als klaar leek om te gaan openen zo wordt afgestraft. Plaatje van Marcel van Winterbergbus.nl.

ischgl0612

Ischgl yummie

Steve stuurde deze gisteren vanuit Ischgl. Nooit vergeten dat de Alpen gewoon een heel ander gebergte zijn. Altijd wel een hoog skigebied in de buurt waar wél pistes open zijn. En dan praten we in december natuurlijk niet alleen over de gletsjergebieden. Het is gewoon een übercool skigebergte.

pattern-usa

El Ninjo in Noord-Amerika

We moeten gewoon steeds terugkomen op de El Ninjo die heerst. In Amerika is het sowieso onmiskenbaar dat die situatie op de Stille Oceaan alles op zijn kop zet. Zie dit artikel waarin genoemd wordt dat Buffalo in de staat New York nu elke dag een record breekt van het laatste begin van een sneeuwdekje. Sinds het begin van de metingen 116 geleden. Ondertussen sneeuwt het volop aan de westkust. Zie hierrr in de skigebieden. Op Mt. Rainier tussen gisteren en morgenavond 450cm sneeuw! Deze effecten in Amerika waren te verwachten en zijn uitgekomen. Voor Europa zijn de effecten onzeker. Maar we kunnen toch wel stellen dat de warmte die we nu beleven met de El Ninjo te maken moet hebben.

lava-etna

Etna actueel

Met het oranje momenteel op de Etna heeft het KNMI helemaal gelijk Code Oranje voor het klimaat af te geven. Mijn vriend Marcel Crok die afgelopen weekeinde veel ruimte kreeg in de Volkskrant legt in dit artikel uit dat volgens de officiële definitie Code Oranje betekent “wees voorbereid”. Pas Code Rood betekent “onderneem actie”. Het KNMI erkent dus dat we geen actie op klimaat hoeven te ondernemen anders dan voorbereid te zijn met bijvoorbeeld goede dijken en waterberging. Het enige is dat het KNMI ons een aanhoudende lineaire stijging van temperaturen voorspiegelt terwijl een kind de was kan doen dat na elke El Ninjo een stevige mondiale afkoeling volgt zoals Joe Bastardi aan het einde van zijn laatste Saturday Update netjes uitlegt. Wat dat betreft kunnen we onze borst nat maken voor volgende winter! Maar denk nu niet dat ik 2015-2016 heb afgeschreven. Allerminst!

sneeuwgebrek0712

Sneeuwafwijking actueel

We moeten alleen echt even realistisch zijn over het uitgangspunt nu en welke omslagen daarin nog mogelijk zijn. Kijk eens wat een vreemd patroon van sneeuwgebrek in Europa en Amerika en Canada en een te veel in Georgië, Turkije en Iran!

Saison Opening 19.12.20015

Posted by Sochi-Alpine Ski Resort Rosa Khutor on donderdag 3 december 2015

Zo opende Sochi enkele dagen geleden. Hoe anders was dat nog tijdens de Olympische Spelen? Hoe gaat het nu verder in West-Europa? Is er hoop op een snelle omslag? Gisteravond al schreef ik over een hele mooie run van het Europese model met een Zwarte Zee depressie die voor koudetransport kan zorgen. Zo zien we keer op keer op keer leuke scenario’s die al snel soelaas kunnen bieden.

cliff-gfs0712

“Doemscenario”

Duidelijk in elk geval is wat we moeten vrezen! Dat is namelijk dat de LP van het weer in de groef blijft hangen waar we nu in zitten. Kijk bijvoorbeeld deze cliffhanger van het Amerikaanse model vanochtend. Dan zitten we al dik in de kerstvakantie. Met wederom een rug over de Alpen met opglijdende zachte lucht in het westen en afglijdende kou naar Iran zoals hierboven al getoond. Is dat onvermijdelijk? Nee allerminst!

anderekant

“Droomscenario”

Van de laatste 8 Amerikaanse runs was dit de mooiste qua cliffhanger. Volledig omgekeerd. De Alpen in een noordelijke stroming en Turkije in een zuidelijke. Maar van die 8 runs hadden er wel 6 de “foute” situatie. Fout hierbij relatief als jij niet het relativeringsvermogen kunt opbrengen dat een kop Glühwein (of een biertje) na een pittige bergwandeling van 20km of 10km hardlopen met 1000 hoogtemeters beter smaakt dan na een hele dag je als een zak aardappelen in een skilift laten vervoeren. Die keuze is aan jou. Maar laten we voor het gemak als wintersporters onder elkaar blijven spreken over een “foute” run als het meer de kant van wandelen op wijst dan van wandelen dan van skiën.

europees0712

Volgend weekeinde dumpje?

Dan het Europese model. Dat is toch wel de leukere momenteel. En steeds ook al op wat kortere termijn. Op 9 en 10 december al koude bovenluchten waardoor tenminste in Oostenrijk de kanonnen weer aan kunnen. En dan vanaf 12 december vermoedelijk toch een frontje aan de noordkant met misschien wel 20cm sneeuw. Ja een dump dus in deze schale tijden! Voor de zuidkant helaas nog geen signaal! Da’s bitter. De betrouwbaarheid van de berekeningen momenteel? Laag! Kansverdeling?

  • LP blijft in groef hangen zodat steeds na 2 daagjes kunstsneeuw weer warm 30%
  • 12 & 13 december een echte dump met ook verstoring van “de patronen” 20%
  • Verrassende wending op de weerkaarten in komende 3 dagen voor na 15 december 50%

Leuker kan ik het niet maken. Wel duidelijker… en natuurlijk: wie nu al in het goede skigebied zit zoals Cescia in het Montafon die geniet gewoon met volle teugen. De pistes die nu goed zijn lijken toch aardig robuust!

golm-montafon

Groeten uit Montafon van Cescia!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

60 reacties

Gesloten voor reacties.