PEC Zwolle

Ijsseldeltastadion

Wat een -plaatselijk- mooi sneeuwdek vandaag. Al ruim een week geleden in de verwachtingen gezet.  Maar toch altijd tot het laatste moment afwachten of het uitkomt. Uiteindelijk toch wat meer dan ik had ingeschat! Het leverde diverse verrassingen op. En natuurlijk mooie plaatjes. PEC Zwolle-Feijenoord kende een mooi decor. Bovenstaande foto uit een tweet van @Rodney18_

Er moest echter wel flink gewerkt worden om het veld bespeelbaar te krijgen maar dat lukte.


Op de Veluwe ging het ondertussen goed los. Behoorlijk veel sneeuw dus.


Hoe veel? Actueel 5 tot 7 centimeter. Diezelfde hoeveelheid kan er komende nacht overigens nog wel eens bij gaan vallen.

Henrik

Elspeet

Henrik deelde ons in de reacties ook nog twee prachtplaten. Achterzijde (neem ik aan),

Henrik2

Elspeet

en voorzijde van de thuisbasis. Lekker hoor!

Anne_Loenermark

Loenermark

Anne maakt me ook jaloers, “op de Loenermark”. Die moest ik even opzoeken. Ook Veluwe, gemeente Apeldoorn.

Brienenoord

Rotterdam vanmiddag

Jaloers, want met dit beeld moest ik het vandaag doen. Juist op moment van deze tweet van de VID reden we daar. In Rotterdam vanaf het middaguur al natte sneeuw, daar lijkt het bij te blijven. Maar, ik ben blij voor wie het wel treft en geniet van de plaatjes hoor!

ScreenHunter_709 Feb. 14 20.44

wel of niet waar?

Het werd in de reacties ook al opgemerkt: de sneeuwradar van buienradar geeft het niet heel goed weer; nogal wat te enthousiast. Op twitter las ik daar ook opmerkingen over. Er schijnt aan gewerkt te worden. Deze Duitse radar geeft het beter weer.

t925_16021418_16021412

temperatuur op 600 meter hoogte te hoog

Vanaf een uur of zes vanavond loopt de temperatuur in de westelijke helft van Nederland weer wat op en gaat de sneeuw plaatselijk were over in natte sneeuw of regen. Het was even zoeken maar de oorzaak staat op bovenstaande kaart. Op het 925 hPa (ca. 600 meter hoogte) vlak is het tijdelijk net even wat minder koud. Maar de bovenstroming kantelt en wordt noordelijk; later vanavond meer sneeuw. al gaat die er vanuit het noordwesten wel langzaam uit. Op de Veluwe maar ook in zuidelijk Limburg kan (nog eens) 5 tot 10 centimeter accumulatie ontstaan.

tmin_16021706_16021412ECwoensdag

ECMWF woensdag

Spannend, heel spannend is of dat sneeuwdek in stand blijft. Met de aanvoer van veel drogere lucht -lage dauwpunten- denk ik van wel. Wanneer wind en bewolking verdwijnen gaat het boven dat sneeuwdek plaatselijk streng vriezen. Kansen liggen er voor Oost-Nederland, Zuid-Limburg en hoog-België. In de nachten naar dinsdag en woensdag. Dit verwacht het Europese model vanavond. Ik denk dat die het beste gaat uitkomen.

tmp2_16021606_16021412GEM dinsdag

GEM dinsdag

Het Canadese model maakt het nog iets bonter. Kan, maar niet heel waarschijnlijk.

charts_harmonie_t2m_bnl_44HARMONIE

HARMONIE dinsdag

HARMONIE komt dinsdagochtend tot -9; woensdag zal in dat model ook koud blijken.

tmin_16021612_16021412HIRLAM dinsdag

HIRLAM dinsdag

HIRLAM en GFS lijken geen sneeuwdek in de berekeningen te hebben zitten. Desondanks ook daar op uitgebreide schaal 3 tot 6 graden vorst. Slecht voor de plantjes hoor. Heeft iemand nog tips voor mijn blauwe druif? Die loopt al uit, is niet goed denk ik. En ook nog een witte druif; die staat voor het eerste jaar. Daar vrees ik het ergste voor.

IMG-20160214-WA0002

Willingen vnamorgen

Goed voor het Sauerland is het wel. Vandaag meldde Roger dat het in Willingen nog niet optimaal was. Vanmiddag toch weer even regen.

rsum_16021518_16021412

7 centimeter

Ik hoop dat er later vannacht en morgen een centimeter of zeven verse sneeuw valt die dan wel blijft liggen. De modellen zitten goed op één lijn; ik acht het waarschijnlijk. En daarna kouder; de omstandigheden zouden wel eens tot komende zondag goed kunnen blijven dan.

Joke

Riederalp vandaag!

Nog even kort naar de Alpen vanavond. Joke deelde ons deelde maar weer even vanaf “haar” Riederalp. Dank je wel!

Ischgl_koning winter

Ischgl

Koning winter gaf een laatste update vanuit Ischgl. Lees hier zijn uitgebreide verslag!

Roland_Wald am Arlberg_4

Wald am Arlberg

En tja, dan Roland. Bivak opgeslagen in Wald am Arlberg.

Roland_Wald am Arlberg

Wald am Arlberg

Zit wel goed volgens mij.

Roland_Wald am Arlberg_3

Sonnenkopf

Ja dat ziet er ook goed uit hoor.

Roland_Wald am Arlberg_2

Wald am Arlberg – Sonnenkopf

In het skigebied Sonnenkopf. Zeg dat wel! Hij ging nog even door met posten. Nou laatste dan aldus hem zelf (bijna verontschuldigend). Mooi man, dank je wel!

rsum_16021712_16021412EC+72

neerslag komende drie dagen

Goed, vanaf morgen kouder! Met lekkere sneeuw tot op de laagste niveau’s. Met tussenpozen zal het meeste vallen tot woensdagmiddag. Daarom even tot daar de totalen bekijken. Hierboven een betrouwbare schatting die ik doe aan de hand van het Europese model. Aan de zuidoostkant valt de eerste 15 centimeter nog bij relatief hoge sneeuwgrenzen van rond 1500 meter. Maar daarna ook ver zakkend!

rsum_16021712_16021412ZW

neerslag komende drie dagen

Ook wat er in Zwitserland  nog gaat vallen (niet zo heel veel) doet dat wel lekker laag!

WRFOPAL12H9625

Ook voor de Franse Alpen temperaturen die voorlopig laag genoeg zijn en blijven. Daar  in de stuwingszones ook nog aardig wat sneeuw. Dit zegt onze eigen GFS/WRF kaart.

pslv_16022400_16021412GFS

GFS 24 februari

Natuurlijk moeten we nog even naar volgende week zondag kijken. Dat het tijdelijk even warm gaat worden lijkt -Hajo gaf het ook al aan- vrij zeker. Het mooie is echter dat we nog niet hoeven te duimen voor één bepaald model. De grote twee hebben allebei iets goeds en iets slechts. Het GFS houdt het vrijwel droog, het ECMWF doet daarentegen  een plonsje warm water. Dat kan wel 20 tot 30 mm zijn.

pslv_16022400_16021412EC

ECMWF 24 februari

Wat het ECMWF wel goed doet: snelle terugkeer van de noordelijke stroming en kou. Het GFS doet dat trouwens ook, maar een aantal dagen later. Ziet er daarmee al wel weer een stuk beter uit dan gisteren!

rart_16022400_16021412cliff2

opnieuw noordelijke stroming

In de Europese meteofictie over anderhalve week dus weer aanvoer van koude lucht. De lage landen opnieuw in net wel net niet sneeuw.

rart_16022412_16021412cliffhanger EC

met sneeuw tot in de laagste dalen

En Alpensneeuw weer tot op zeeniveau. Ver weg, onzeker nog. Maar iets waar we mee vooruit kunnen toch?


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

18 reacties

Gesloten voor reacties.