cime_caron1610

Val Thorens. Het hoogste skidorp van Europa op 2300m. Hier sowieso vanochtend een plaatje om je vingers bij af te likken. De sneeuwgrens lag vannacht rond 1200m maar in de hooggelegen skigebieden, waarin de Franse Alpen natuurlijk grossieren, vinden we de echte droomplaatjes. Dit zijn natuurlijk ook de skigebieden die straks als eersten openen dan wel op 28 november dan wel op 5 december. Les Deux Alpes opent al volgende week trouwens in de herfstvakantie van zuid! Wie gaat?

valthofull1610

Hier het hele panorama vanochtend in Val Thorens. Jongens wat heftig mooi! Hoe typisch voor de Franse Alpen die wisseling van sneeuw naar strak blauw! Snel verder kijken… nu eerst naar Alpe d’Huez…

alpedhuez1610c

Heerlijk! Snel door naar Les 2 Alpes…

lesdeuxalpes1610b

Zeg nu zelf…

lesdeuxalpes1610a

En hogerop de gletsjer van Les Deux Alpes kun je natuurlijk al los zonder krassen op je toerski’s. Op 5 december opent het gebied pas, maar de gletsjer al volgende week! De regio zuid kan er dus in de herfstvakantie heen.

lesdeuxalpes1610c

Toch 20cm gevallen vannacht. Welke grappenmaker meteen een schuttingwoord in de sneeuw moest schrijven… Dat woord vertalen we maar even niet… snel door naar Tignes in de Haute Tarentaise…

tignes1610

In Tignes is de Grand Motte gletsjer al twee weken open om te skiën. Espace Killy, het gedeelde skigebied van Tignes en Val d’Isère opent op 28 november. 300 km pistes wachten dan op jou. In Tignes heb je 1900m hoogteverschil tot je beschikking van de gletsjer naar het dorp. Het gebied is open tot 8 mei 2016!

tigbnes1610

En deze foto van Tignes Lac onderstreept voor mij weer eens hoe mooi ook flats kunnen zijn in een berglandschap. Zeg nu zelf hoe mooi deze kleuren matchen met de natuur en hoe de betonkolossen de macht van ijstijdbestendige rotspartijen weerspiegelen. Zie je jezelf al op zo’n balkon staan wetend dat de pistes aan je voeten liggen? Snel door naar buurdorp Val d’Isère dat duidelijk een meer traditionele architectuur heeft…

valdisere1610

Klaar voort de après-ski vanaf 28 november.

val-d-isere1610

En nog wat hogerop in het skigebied van Val d’Isère.

pralognan1610

De Franse Alpen en de Franse Pyreneën (nog geen noemenswaardige sneeuw) hebben zo veel mooie skigebieden dat we niet kunnen ophouden met rondkijken. Om het af te leren nog even deze van Pralognan en Vanoise. Dat skigebied met “slechts” 25km yummie skipistes ligt schitterend ingeklemd in het hooggebergte tussen Espace Killy en de Trois Valléees.

knietje

Hoe gaat het nu verder in de Franse Alpen? Van het dieptepunt in temperatuur warmt het de komende dagen weer iets op. De vorstgrens stijgt weer geleidelijk iets boven 2000m. De zon blijft uitbundig schijnen. En het eerste moment met nieuwe neerslag voor de Alpen lijken de Franse Alpen onder invloed te komen van het “knietje van het hoog”. Geen Azorenhoog deze keer. Dat is opvallend. Daar zit alweer een depressie terwijl Bretagne de kern vorm van een zwak hoog. Vooral Noorwegen krijgt in die fase veel regen en sneeuw. Dan kun je blij zijn met mooie herfstdagen in de Franse Alpen.

PS Later op de ochtend nog een bericht met plaatjes elders uit de Alpen en de sowieso spannende weerprognose…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.