cime_caron1610

Val Thorens. Het hoogste skidorp van Europa op 2300m. Hier sowieso vanochtend een plaatje om je vingers bij af te likken. De sneeuwgrens lag vannacht rond 1200m maar in de hooggelegen skigebieden, waarin de Franse Alpen natuurlijk grossieren, vinden we de echte droomplaatjes. Dit zijn natuurlijk ook de skigebieden die straks als eersten openen dan wel op 28 november dan wel op 5 december. Les Deux Alpes opent al volgende week trouwens in de herfstvakantie van zuid! Wie gaat?

valthofull1610

Hier het hele panorama vanochtend in Val Thorens. Jongens wat heftig mooi! Hoe typisch voor de Franse Alpen die wisseling van sneeuw naar strak blauw! Snel verder kijken… nu eerst naar Alpe d’Huez…

alpedhuez1610c

Heerlijk! Snel door naar Les 2 Alpes…

lesdeuxalpes1610b

Zeg nu zelf…

lesdeuxalpes1610a

En hogerop de gletsjer van Les Deux Alpes kun je natuurlijk al los zonder krassen op je toerski’s. Op 5 december opent het gebied pas, maar de gletsjer al volgende week! De regio zuid kan er dus in de herfstvakantie heen.

lesdeuxalpes1610c

Toch 20cm gevallen vannacht. Welke grappenmaker meteen een schuttingwoord in de sneeuw moest schrijven… Dat woord vertalen we maar even niet… snel door naar Tignes in de Haute Tarentaise…

tignes1610

In Tignes is de Grand Motte gletsjer al twee weken open om te skiën. Espace Killy, het gedeelde skigebied van Tignes en Val d’Isère opent op 28 november. 300 km pistes wachten dan op jou. In Tignes heb je 1900m hoogteverschil tot je beschikking van de gletsjer naar het dorp. Het gebied is open tot 8 mei 2016!

tigbnes1610

En deze foto van Tignes Lac onderstreept voor mij weer eens hoe mooi ook flats kunnen zijn in een berglandschap. Zeg nu zelf hoe mooi deze kleuren matchen met de natuur en hoe de betonkolossen de macht van ijstijdbestendige rotspartijen weerspiegelen. Zie je jezelf al op zo’n balkon staan wetend dat de pistes aan je voeten liggen? Snel door naar buurdorp Val d’Isère dat duidelijk een meer traditionele architectuur heeft…

valdisere1610

Klaar voort de après-ski vanaf 28 november.

val-d-isere1610

En nog wat hogerop in het skigebied van Val d’Isère.

pralognan1610

De Franse Alpen en de Franse Pyreneën (nog geen noemenswaardige sneeuw) hebben zo veel mooie skigebieden dat we niet kunnen ophouden met rondkijken. Om het af te leren nog even deze van Pralognan en Vanoise. Dat skigebied met “slechts” 25km yummie skipistes ligt schitterend ingeklemd in het hooggebergte tussen Espace Killy en de Trois Valléees.

knietje

Hoe gaat het nu verder in de Franse Alpen? Van het dieptepunt in temperatuur warmt het de komende dagen weer iets op. De vorstgrens stijgt weer geleidelijk iets boven 2000m. De zon blijft uitbundig schijnen. En het eerste moment met nieuwe neerslag voor de Alpen lijken de Franse Alpen onder invloed te komen van het “knietje van het hoog”. Geen Azorenhoog deze keer. Dat is opvallend. Daar zit alweer een depressie terwijl Bretagne de kern vorm van een zwak hoog. Vooral Noorwegen krijgt in die fase veel regen en sneeuw. Dan kun je blij zijn met mooie herfstdagen in de Franse Alpen.

PS Later op de ochtend nog een bericht met plaatjes elders uit de Alpen en de sowieso spannende weerprognose…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.