De titel van dit bericht klinkt op deze site als een zeer boude voorspelling van onze wintersportweerman  Hajo Smit. En tot een half jaar geleden zou dat zeer ongeloofwaardig geklonken hebben.

Echter, 1 juni jl. veranderde dat. En hoe! Schaatsbaan Rotterdam werd het stadsinitatief 2013, dat de gemeente sinds 2012 kent. Gejuich ging op. Niet alleen in de zaal, door de hele stad. Eindelijk, een echte schaatsbaan in onze stad, niet meer hoeven uitwijken naar Den Haag of Breda? Daarna ging het heel snel. Met een verworven subsidie van maximaal 2,5 miljoen Euro (waarvan maar 2 miljoen is aangenomen, verder doet de schaatsbaan het op eigen kracht!) werd in een half jaar gerealiseerd wat 17 jaar lang niet van of letterlijk uit de grond kwam. Sinds de sluiting van de recreatieve Ton Menkenhal  in 1996, waar ooit de in 1993 opgeheven IJshockeyclub Rotterdam Panda’s 3 keer landskampioen werd, waren er diverse initiatieven. Binnen en buiten Rotterdam. Zo gingen er in Capelle aan den IJssel zelfs alvast 500 heipalen de grond in. Lees hier het hilarische maar toch ook wel enigszins stuitende verhaal.

Maar het kon dus wel. Een goed concept en zeer compleet businessplan dat het eerder in 2011 net niet haalde werd door initiatiefnemers en thans bedrijfsvoerders Tijs en (vader) Fred Nederlof, Robbert Wever en Joris Post opnieuw uit de la getrokken en sterk in de markt gezet. Bekijk hier nog zo’n mooi promotiefilmpje (wie is die Rotterdamse top-schaatsster??)

 DSCN8156

Afgelopen maandag nam ik een kijkje op de bouwplaats en sprak ik Tijs Nederlof. Het concept is even verbluffend als eenvoudig: hockeyveld wordt omgetoverd tot tijdelijke (mobiele) maar volwaardige schaatsbaan. Nadat afgelopen weekend de laatste wedstrijden voor de winterstop gespeeld waren kon men maandagmorgen in alle vroegte aan de slag met de opzet van de 400 meter baan, over de velden 3 en 4 van de R.H.V. Leonidas heen. Rechts op de foto het mooie clubhuis van de hockeyvereniging. Hartje Rotterdam (Kralingen) dit trouwens. Links achter de Van Ghent kazerne, waar het korps mariniers huisvest. De baan wordt geleverd en geplaatst door Ice-World Benelux, wat naast veel expertise en innovatie garant staat voor een topkwaliteit baan en ijs die voldoet aan de officiële ISU eisen en afmetingen.

 WP_20131112_007

Laagdrempeligheid was en is één van de grootste pijlers onder het project. Hier de aanleg, vorige week, van de gratis 400 parkeerplaatsen. Vrij bijzonder voor Rotterdam! Toegangsprijs? €3.50 voor een dagkaart! Voor die prijs kunnen we ons van 30 november tot 1 maart iedere dag van 9h00 tot 22h00 uitleven. Voor zover ik kan nagaan verreweg het goedkoopst van heel Nederland. Daarnaast zijn er nog gereduceerde tarieven en abonnementen. Met een bereik van 1.400.000 mensen op maximaal een half uur reisafstand gaat het hiermee wel goedkomen dus. Er wordt gerekend op een bezoekersaantal van 150.000 personen in het eerste seizoen. De locatie is dan ook ideaal: metro (Kralingse Zoom), tramlijn 21 en 24 en bus 145 stoppen op een kleine 10 minuten lopen. Ook de snelweg is dichtbij: vanaf de eerste afslag voor of na de Brienenoordbrug (noordzijde)  is het met de auto nog 5 minuten. En dan hebben we natuurlijk de fiets nog. Plaats voor bijna 1000 stuks.

 Schaatsbaan Foto 1_0_8

Wat kunnen we voor die prijs doen? Wat mij betreft vooral hard schaatsen en lekker rondjes draaien. Om alvast te oefenen voor de toertochten die misschien weer gaan komen, heerlijk. De binnenzijde van de 400 meter baan is bestemd voor de snelle rijders.

DSCN8175

Hoeft het niet hard of ben je niet zo bedreven kies dan de buitenzijde. Kom je echt voor de gezelligheid of bijvoorbeeld met kleine kinderen dan is de overdekte 800m2 funbaan (hier op de foto, er moet nog het een en ander gebeuren..) de perfecte plaats. Tevens kan daar ijshockey en curling beoefend worden. Ook bedrijfsuitjes, kinderfeestjes,  schoolschaatsen en schaatslessen verzorgd door Duosport zullen hier plaatsvinden. Verder wordt er deelgenomen aan het IJSTIJD! initiatief van de KNSB. Dat betekent onder meer dat Barbara de Loor met de KPN junior Schaatsclub clinics zal geven!

[metaslider id=29739]

Tot slot van dit eerste bericht nog wat algemene foto’s van en rondom de bouw, vorige week en afgelopen maandag.

Schaatsbaan 181113 droneviwew

Dit is wel de mooiste. Ook van afgelopen maandag, maar dan met een drone genomen (door Ice-World Benelux). Gaaf! Wordt vervolgd. Er moet nog veel gebeuren, maar..

DSCN8174

De datum staat nog steeds als een huis: vrijdag 29 november de feestelijke opening door burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. En dan gaan we zaterdag los! Volg de laatste ontwikkelingen en vind nog meer informatie op Schaatsbaan Rotterdam en de facebookpagina.

 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

8 reacties

Gesloten voor reacties.