mega_meribel_tougnete1611

Méribel vanochtend. Hier heeft iemand echt dikke pret gehad. Een liftmedewerker die na een dag werken boven in het skigebied een mooie afdaling pakt? Een toerskiër?

Het moet een geest zijn geweest, stelt Méribel op Facebook. Met volle maan had ik het al over de maanverslaafde paragliders. Zo iets heb je op ski’s natuurlijk ook. Het moet echt grappig zijn als je daar woont en je kunt de boel een beetje f….. Ook weer verbazend te bedenken dat er honderdduizenden mensen in de bergen wonen die het niet doen. Wat dat betreft zijn wij Nederlanders nog wel een tof volkje die echt ALLEMAAL gaan schaatsen als de winter het een keer toelaat.

mega_meribel_tougnete1611a

Nog een kiekje uit hetzelfde panorama van Méribel.

samoens1611

Even verderop in Savoie Mont Blanc het skigebied Grand Massif. Schitterende kleuren. Doe me ff de kleurkrijtjes!

merano1611

Aan de zuidkant hogedruk momenteel em een dikke inversie. Smog is het gevolg.

tempafwijking

Kijk de komende dagen of weken vaak op de site cci-reanalyzer.org. Daar kun je nu de kaarten produceren waarop je ziet hoe krankzinnig koud Siberië en Rusland momenteel zijn. Fréderic heeft gisteravond al uitgelegd hoe samenhangend daarmee de winter in West-Europa maar weinig kans heeft. Of eigenlijk eerder vanwege de trog over Ierland en Schotland tot bij Marokko. Want uiteindelijk zijn we natuurlijk gebaat bij een sterke Russische beer. Maar we hebben een Scandihoog nodig om de kou onze kant op te krijgen. Is daar zicht op?

nederland18-1511

Hierboven zie je de meest hoopvolle run van het Amerikaanse model: die van 18u die dus om middernacht beschikbaar werd. Winterinval in Nederland op 28 november.

kaart2911

Daar hoort deze kaart bij. Het is natuurlijk geen zuiver Scandihoog maar wel een hoog in combinatie met lagedruk op de Middellandse Zee waardoor kou en sneeuw weer een kans maken.

berlijnens1611

Voor een punt bij Berlijn heb ik de laatste 4 runs op een rij gezet. Ik zie toch overal wel mooie tendenzen voor de maandwisseling en daarom stel ik als boude voorspelling: op 1 december zijn we het zachte Föhnpatroon helemaal kwijt en hebben we in de Lage Landen minimaal een serie nachtvorsten en in de Alpen en de Wintersport-Arena Sauerland een verdere aangroei van het sneeuwdek (natuur + kunst) tot in de lagere dalen. Scherp genoeg geformuleerd?

greatlakes1611

We vergelijken altijd met Amerika. Zowel die mooie 18u run als de kersverse 00u laten allebeid zien dat rond de Great Lakes vanaf 19 november winter zal zijn. Maar al eerder heb ik geformuleerd dat ik het goed mogelijk acht dat 2016-2017 voor zowel Amerika als Europa een koude winter zal zijn. Anyway: na mijn eerste boude voorspelling met betrekking tot de Amerikaanse verkiezingen hebben jullie nu mijn tweede…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

52 reacties

Gesloten voor reacties.