mega_meribel_tougnete1611

Méribel vanochtend. Hier heeft iemand echt dikke pret gehad. Een liftmedewerker die na een dag werken boven in het skigebied een mooie afdaling pakt? Een toerskiër?

Het moet een geest zijn geweest, stelt Méribel op Facebook. Met volle maan had ik het al over de maanverslaafde paragliders. Zo iets heb je op ski’s natuurlijk ook. Het moet echt grappig zijn als je daar woont en je kunt de boel een beetje f….. Ook weer verbazend te bedenken dat er honderdduizenden mensen in de bergen wonen die het niet doen. Wat dat betreft zijn wij Nederlanders nog wel een tof volkje die echt ALLEMAAL gaan schaatsen als de winter het een keer toelaat.

mega_meribel_tougnete1611a

Nog een kiekje uit hetzelfde panorama van Méribel.

samoens1611

Even verderop in Savoie Mont Blanc het skigebied Grand Massif. Schitterende kleuren. Doe me ff de kleurkrijtjes!

merano1611

Aan de zuidkant hogedruk momenteel em een dikke inversie. Smog is het gevolg.

tempafwijking

Kijk de komende dagen of weken vaak op de site cci-reanalyzer.org. Daar kun je nu de kaarten produceren waarop je ziet hoe krankzinnig koud Siberië en Rusland momenteel zijn. Fréderic heeft gisteravond al uitgelegd hoe samenhangend daarmee de winter in West-Europa maar weinig kans heeft. Of eigenlijk eerder vanwege de trog over Ierland en Schotland tot bij Marokko. Want uiteindelijk zijn we natuurlijk gebaat bij een sterke Russische beer. Maar we hebben een Scandihoog nodig om de kou onze kant op te krijgen. Is daar zicht op?

nederland18-1511

Hierboven zie je de meest hoopvolle run van het Amerikaanse model: die van 18u die dus om middernacht beschikbaar werd. Winterinval in Nederland op 28 november.

kaart2911

Daar hoort deze kaart bij. Het is natuurlijk geen zuiver Scandihoog maar wel een hoog in combinatie met lagedruk op de Middellandse Zee waardoor kou en sneeuw weer een kans maken.

berlijnens1611

Voor een punt bij Berlijn heb ik de laatste 4 runs op een rij gezet. Ik zie toch overal wel mooie tendenzen voor de maandwisseling en daarom stel ik als boude voorspelling: op 1 december zijn we het zachte Föhnpatroon helemaal kwijt en hebben we in de Lage Landen minimaal een serie nachtvorsten en in de Alpen en de Wintersport-Arena Sauerland een verdere aangroei van het sneeuwdek (natuur + kunst) tot in de lagere dalen. Scherp genoeg geformuleerd?

greatlakes1611

We vergelijken altijd met Amerika. Zowel die mooie 18u run als de kersverse 00u laten allebeid zien dat rond de Great Lakes vanaf 19 november winter zal zijn. Maar al eerder heb ik geformuleerd dat ik het goed mogelijk acht dat 2016-2017 voor zowel Amerika als Europa een koude winter zal zijn. Anyway: na mijn eerste boude voorspelling met betrekking tot de Amerikaanse verkiezingen hebben jullie nu mijn tweede…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

52 reacties

Gesloten voor reacties.