Op 11 september meldde ik al dat we zouden gaan voor een warmtegolf met enkele dagen 25°C op rij. Het gaat erop of eronder worden. Voor Nederland eerder net iets eronder. In België moet het kunnen lukken. Zie hierboven de avontuurlijke berekening van het Amerikaanse model voor komende vrijdag. Wat doet het Europese model?

25graden

Vandaag!

25graden2

Morgen. Het bekken van Parijs op kop!

25graden3 

En vrijdag net iets minder optimistisch dan het Amerikaanse model.

actueel1709

En dit is waar we ruim voor de middag al staan in Nederland. Ach dan gaan we die 25°C echt wel aantippen hoor. Tenminste in Zuid-Limburg.

sneeuwfinland

 

Erg interessant precies volgende week is de mogelijke sneeuwstorm in Finland. Met Noorwegen met een arctische aanvoer die nacht al in matige vorst! De zuidkant van de Alpen blijft drama natuurlijk. Wat een zomer! Ach misschien de prijs die ze betalen voor hun afgelopen superwinter. Je ziet op deze kaart ook mooi het spel tussen het Russische hoog en een groot sterk hoog op de oceaan. Dat laatste krijgt vanaf het weekeinde steeds meer invloed en de overgang gaat gepaard met lichte regen in de Lage Landen op zaterdag.

PHILIPPINES-VOLCANO

En terwijl wij allemaal naar IJsland staren dreigt op de Filippijnen de vulkaan Mayon uit te barsten. 50.000 mensen zijn al op de vlucht geslagen. Lees erover op Wetteronline.de.

PS Mijn excuses voor de afgelopen dagen met berichten heel laat op de dag. Ik neem me voor nu weer – hoe druk ik ook ben met de wintervoorbereiding – om gewoon elke ochtend een waardevol bericht neer te zetten. Niet zelden zullen dat korte berichten zijn! 😉

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.