Wat een enorme verschillen zo op enkele honderden kilometers. Terwijl Nederland eindelijk geniet van mooi voorjaarsweer (ja we lopen nog wat achter), voltrekt zich over de grens een ramp van enorme omvang. Hoewel de meeste neerslag voorlopig gevallen is stijgt het water in de Elbe en de Donau (stroomafwaarts) nog steeds. Dat bedreigt nu ook grote steden als Leipzig, Dresden, Halle en Maagdenburg. De Duitse stad Bitterfeld wordt deels geëvacueerd, de Elbe moet vooral het vele water vanuit Tsjechië verwerken.  Meer nare berichten zullen volgen. Het golfsurfen op een Zwitserse bergrivier (zie video onderaan) levert bij al deze ellende dan de glimlach…

In Nederland -behalve in de uiterwaarden die bedoeld zijn voor de opvang van het vele water- dus niets aan het handje. Vandaag met de inmiddels zo bekende noordelijke stroming maar onder invloed van hogedruk in het binnenland uit de wind  en in de zon (tuintje op het zuiden?!) prima voorjaarsweer. Aan zee is en blijft het sowieso nog even aanrommelen. Dat wil ook zeggen: de strandtenthouders klagen steen en been, hebben een zeer slecht voorseizoen. Met alle respect: risico van het vak in ons maritieme klimaat. We hebben de afgelopen jaren boven onze stand mogen leven, het is weer even wennen. En evengoed mogelijk dat die mooie 6 weken waar om gevraagd wordt alsnog komen, alles weer zoals het hoort.

 

Dat is echter glazen bol gedoe. Eerst de komende 10 dagen maar eens zien. Oef.. De hoofdrun van het Europese model (rood) is zelfverzekerd en houdt voet bij stuk. Vergelijkbaar met de meeste voorgaanden. Vanaf zaterdag geen zomerse dagen, maar gestage afkoeling. Na het weekend zelfs onder de Hajo-norm, zie dit artikel.  De onzekerheid is vanaf zaterdag echter aanzienlijk, duimen dat het meevalt. En voor wie in de gelegenheid is: genieten van de komende dagen! Maar waar zit die onzekerheid op de vrij korte termijn ‘m dan in?

 

Vrij ingewikkeld plaatje voor zaterdag a.s. dat ons wordt voorgeschoteld.  Waar het om draait is de exacte positie van (de kern van) het hogedrukgebied net ten noordwesten van Nederland. De modellen hebben het er moeilijk mee, maar het lijkt er toch steeds meer op dat het net te ver naar het westen komt te liggen. Want daardoor komt  de aangevoerde lucht uit het noorden, over het  relatief koude zeewater, in plaats van (gunstiger) over het vasteland van Oost-Europa. Het Amerikaanse model is zoals wel vaker wat heen en weer aan het schuiven. De nieuwste (0h) run is weer wat positiever en komt in het weekend met zo’n 20 graden, daarna zelfs meer. Maar de berekeningen die daarvoor zaten deden ineens ook stukken minder. Voordeel van de twijfel gaat wat mij betreft naar de laatste Europese hoofdberekening zoals hierboven besproken.

Vanavond een update  met een wat betrouwbaardere weekend prognose. Maar in de reacties mag het naar aanleiding van de nieuwe runs natuurlijk ook weer los gaan!

De toegift: soort van brandingsurfen in de Thur, Zwitserland. De nieuwe zomersport op wintersportweerman.nl? Nee, zo hadden we het nou ook weer niet bedoeld. Maar toch; van de nood een deugd maken. Let op, pas op het eind (van het vrij lang filmpje) wordt het echt stunten! In de reacties hieronder nog een golfsurfvideo uit München en een video van de ellende in Saalbach-Hinterglemm.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

100 reacties

Gesloten voor reacties.