Ondertussen ben ik weer terug van bijna één maand Oostenrijk.  Ook dit keer weer genoten van dit geweldige Alpenland. Maar met mijn thuiskomst in Nederland betekent het helaas nog niet dat het weer echt is verbeterd in de Alpen. Vooral delen van Zwitserland en Oostenrijk hebben het er de laatste dagen weer opnieuw flink van langs gekregen. Gisteren is zelfs de Bernina Express (Trein) in Zwitserland ontspoord door een modderstroom, ontstaan na alle regen. Gelukkig zijn er geen dodelijke slachtoffers bij gevallen want als je de beelden ziet realiseer je dat dat ook wel eens heel anders had kunnen lopen.  En vanmorgen berichtte de telegraaf met beelden van mij (die ik vorige week gemaakt had in Brixen ) over de overstromingen. Eric bedankt nog voor het melden daarvan ! 🙂

zugspitze1 Ook verloopt de zomer in de Alpen vrij koel. Juli verliep in sommige Alpendalen zelfs 2 á 3 graden onder de norm.  Gisteren viel het Leo ook al op, het sneeuwde weer eens op de Zugspitze. Dit was het beeld van vanmorgen, een lekker vers laagje poeder op de top van de spitze.

10498499_10203785598874663_619209375540136064_o Als liefhebber van onweersbuien was het geen straf om de laatste weken in de Alpen gezeten te hebben. Maar ik moet er bij zeggen dat het niet enkel kommer en kwel was en wordt in de Alpen. Ook daar heb je zo de mooie momenten er tussen zitten, met veel zon en echt zwembadweer. Of zo’n prachtige zonsondergang die de lucht in ”de fik” zet. 

MS_1147_ens En voor de Nederlanders aldaar, en ook Hajo, beter weer is weer onderweg.  Hier de pluim voor nabij Innsbruck. Nog even volhouden tot na het weekend ! Morgen zien we nog een stevig neerslaggebied (nieuw koufront) van west naar oost over de Noordkant trekken met flink wat neerslag, hogerop boven de 2500m kan het opnieuw op witten. Maar na het weekend wordt het weer warmer, wel blijft helaas de kans op stevige onweersbuien in de namiddag bestaan.

trog Terug naar Nederland, ook wij zitten in dezelfde frisse lucht. Boven het warme zeewater zagen we de afgelopen dagen ’s avonds al flinke onweersbuien ontstaan. Overdag trekken deze het land op zoals ook vandaag. Een flinke trog trekt van west naar oost over op dit moment. In deze frisse lucht boven het warme zeewater (en overdag warme land) ontstaan snel waterhozen en kleine windhozen. Vandaag heeft het Europese storm waarschuwing’s systeem (ESTOFEX) daar zelfs een level 1 waarschuwing voor afgegeven voor onze kustprovincies. 

2014081506_201408132215_2_stormforecast.xml Morgen zal dit opnieuw het geval zijn, want de kansen op waterhozen zijn zelfs nog hoger. Ook zien we meer onweersbuien ontstaan als vandaag.  Zelf ga ik ook naar het Ijsselmeer met enkele goeie meteoroloog-vrienden om te kijken of we zo’n waterhoos kunnen spotten.  Mocht ik iets gespot hebben morgen deel ik het hier. 

 


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

10 reacties

Gesloten voor reacties.