download

Vanaf heden zal op deze site iedere donderdag een “verkeersweerbericht” verschijnen. We kijken in eerste instantie natuurlijk naar de weersomstandigheden, maar zullen ook de te verwachten drukte en eventuele andere bijzonderheden meenemen.

ijzel-duitsland-dec-22-20-21

Of is woensdag beter? We horen het graag. Voor deze waarschuwing was dat in ieder geval wel het geval geweest. Degenen die nu onderweg zijn zouden wel eens enorm pech kunnen hebben. Vrij onverwachts (alleen door het HIRLAM model redelijk goed opgepakt) en vooral eerder dan verwacht valt er op het ogenblik regen op een diep bevroren bodem bij temperaturen rond of zelfs iets onder nul op uitgebreide schaal in het zuiden van Duitsland. Die situatie zou wel eens aan kunnen houden tot in de loop van morgenochtend. Er kan zo’n 3 tot 5 mm neerslag bevriezen; met recht code oranje.

rhirlamart_16122309_16122212

De neerslag schuift morgenochtend oplossend in oostzuidoostelijke richting weg. Tegen de Alpen aanlopend zal de neerslag waarschijnlijk pas boven de 1000 tot 1200 meter hoogte overgaan in sneeuw; daaronder ook daar in de ochtend kans op ijzel. Niet veel sneeuw dus; 1 a 2 centimeter. Maar toch beter dan ijzel nietwaar?

ra1h_16122321_16122212

Daarna zal het op een enkel licht buitje na tijdelijk droog zijn; ideaal qua timing om met de auto zuid(oost)waarts te trekken. De volgende neerslag -die de sneeuw op kerstavond en eerste kerstdag op de noordkant van de alpen zal brengen- nadert het vasteland van Europa vanuit het noordwesten vrijdagavond rond 9 uur. Vertrek je vóór die tijd ben je de druilerige regen voor.

sneeugrensrart_16122412_16122212

Misschien gaat het niet helemaal goed als je naar Tsjechië reist. Daar al in de nanacht naar zaterdag de eerste neerslag. De  sneeuwgrens is nog wat onzeker; kan 800 meter zijn maar ook 1200 meter. In dat gunstigste geval valt er in de Tsjechische gebergten 5 tot 10 centimeter tot in de dalen. Zwitserland en Oostenrijk zullen waarschijnlijk aan het begin van zaterdagmiddag bereikt worden. Het HIRLAM model heeft de vroegste timing; rond 13.00 uur. De andere modellen één tot twee uurtjes later. De sneeuwgrens ligt daarbij in het westen van Zwitserland meteen op zo’n 1600 meter, in Oostenrijk net onder de 1000 meter en zondagochtend vroeg misschien nog een stukje lager. Daarna oplopend richting 1600 meter wanneer de laatste neerslag valt. De intensiteit zal waarschijnlijk nooit veel meer dan één centimeter per uur zijn; wil je er toch midden in zitten (het is natuurlijk ook mooi!): sneeuwkettingen zullen op hooguit een uitzondering op het laatste stukje (hoog) omhoog niet nodig zijn. Verder blijven vooral in zuid-Duitsland de kansen op mist op de loer liggen maar hopelijk staat er in de nacht naar zaterdag genoeg wind om die op te ruimen dan wel te voorkomen.

rsum_16122506_16122212

Afgezien van lichte neerslag op zaterdag(morgen) in Frankrijk blijft het daar -zoals genoegzaam besproken helaas- droog. En Italië al helemaal. Méér sneeuw voor de noordkant in de eerste kerstweek staat vanavond gelukkig wél mooi op de kaarten. Lees daarvoor de avondupdate van de hand van Frederic!

352345669-stau-ta4djnef

Ik denk een open deur maar toch voor de volledigheid genoemd: het zal best druk worden.

De piek voor Frankrijk en Italië::

Regio Parijs: vr van 15-22 uur.
Alpen: za van 10-14 uur.

Duitsland:

vr van 13-20 uur en za van 9-15 uur.

Oostenrijk en Zwitserland:

vr van 14-21 uur en za van 10-15 uur

Al met al luidt het advies: vrijdag vertrekken levert de beste rij-omstandigheden op. Overnachten in bijvoorbeeld Duitsland? Vertrek dan zaterdagochtend weer vroeg! Doe je de reis in één keer dan kan kun je dus het beste vóór 21.00 uur vertrekken.

bah

De andere kant op; terug naar huis? Bah. Regen, wind, hoge temperaturen (ik heb een willekeurige uitsnede uit een avondrun gepakt). Weinig spannends én weinig opties. Niet druk natuurlijk. Maar hoe dan ook zul je regenzone doorkruisen. Enige aandachtspunt is als je vóór de (lichte) sneeuwval de bergen uit wil zijn: vertrek dan vóór zaterdagmiddag.

Voor zover dit eerste verkeersbericht. Vanaf volgende week wellicht in een wat ander format en uitgebreider. Aanvullende tips en wensen zijn van harte welkom.

Veilige en plezierige reis gewenst!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

6 reacties

Gesloten voor reacties.