Kleinwalsertal
Lees verder >

Met een skipas kunt u 48 gondels en liften naar de 2 landen op de berg brengen.

Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Wat wordt het: vier extreem verschillende hoofdruns voor Nederland

check ook eens

51 Reacties

 1. Maurice schreef:

  Ach het is ook bijna Sinterklaas iedereen kan vragen wat hij/zij wil maar het is altijd afwachten of je echt krijgt wat je vraagt!
  Die storm mag van mij komen! Vaak na storm weeromslag.
  Maar laat eerst de gebieden waar er skiliften staan maar de winter in duiken. Wij in de LL volgen wel als daar alles goed is!

 2. Geert schreef:

  Ao en nao indexen blijven laag,dus er is en blijft hoop op winter

 3. Frans v schreef:

  Het wordt in ieder geval steeds iets kouder deze week, met zaterdag de koudste dag met overdag 0 – 3 graden.

 4. Ab schreef:

  GFS totaal 6z run tapt weer uit een totaal andere vaatje met hier dan weer sterkere hogedruk boven Groenland dan vorige runs. En ook koude artic uitbraak vanuit het noordwesten richting de LL met kansen op sneeuw na sinterklaas aldus GFS 6z. Weer een ander extremiteit @Hajo qua run 😉
  Ach ik zie wel waar het naartoe gaat evalueren komende runs

 5. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs6 weer totaal anders dan vanmorgen! Volop groenlandhoog aspiraties en koude vochtige lucht richting ll en Alpen.Hoe bedoel je gfs6 stuitert..

 6. Spyfromthesky schreef:

  Laatste GFS run is niet slechter. Wijkt geheel af van het Europese model.
  De GEM laat een ontwikkeling te zien in het verre gebied van een Russische beer, maar nog wel te ver weg voor ons. Is natuurlijk ook geen verkeerde naar mijn mening.

  Geen peil kan je er aan optrekken. Ik denk dat nu 3 dagen vooruit al lastig is, laat staan 5 dagen. Het leuke is dat als het alle kanten opvliegt dat het mogelijk ook eens verrassend voor de L.L. zou kunnen wezen.

  Mijn wens, maar dat heb ik vaker herhaald. Laat het eens in de L.L. gewoon 3 dagen vriezen en dan kijken wat er nog op de kaarten staat. Zover zijn we nog niet.

  Spyfromthesky (Arnold).

 7. Getjo schreef:

  Ja zoals bijna altijd kan vriezen kan dooien ik heb er nog steeds goed gevoel over

 8. JorneValstar schreef:

  Wat een heerlijk dynamische kaarten! Genieten geblazen!
  Voor de realistische liefhebber hier een mooie meteofictiekaart van de GFS 6h run: Blizzard (!) met 10cm droge sneeuw voor heel Nederland 🙂

 9. Hans schreef:

  Ik denk niet dat de modellen rekening houden met het feit dat de SRVman de komende dagen misschien wat langer door de straten blijft rijden. Denk aan “wit” , denk aan de dikke yoghurt die hij aan de man wil brengen. Stroperig en klevend. Daar houden de parameters geen rekening mee!
  Dus niet verder kijken dan 4 á 5 dagen 🙂

 10. Patrick schreef:

  Wat zijn er hier veel mensen die o zo graag naar de verre weerkaarten kijken ( meteofictie ) goed wetende dat dit meestal niet zo uitkomt .
  Kan wel begrijpen dat kenners ( en er zijn er hier wel heel wat blijkbaar ) dit wel graag doen om zo de kaarten te analyseren .
  Voor de gewone leek ( zullen er ook wel zijn denk ik ) is dit moeilijker te begrijpen en te volgen .
  De twee andere wintersportweersites zijn daarin beter voor de gewone leek die een duidelijk no nonsens weerbericht wenst .
  Voor de kenners is deze site natuurlijk uitgebreider .
  Keuze genoeg, en ieder moet maar uitmaken waar hij of zij het meeste geloof aan hecht .

  • MierenN#8ker schreef:

   Patrick, ook als niet weerkenner is het juist heerlijk om een beetje te kunnen hopen. Dat is nou precies wat men hier doet, enerzijds in detail kijken naar wat voor weer en waarom in bepaalde interessante gebieden. En anderzijds een beetje de achterklap van het weer bekijken, beetje speculeren.

   • Jan van soest schreef:

    Tja, het voelt vaak als je staatslot hebt, naarmate de trekking dichterbij komt neemt de spanning en hoop toe wetende dat je toch niets zullen winnen.
    Maar soms keren de kansen en win je wel. En dat gevoel heb ik tijdens de wintermaanden en , ik denk, velen meer.
    Maar leuk blijft het en hoop doet leven!

    • JorneValstar schreef:

     Perfect omschreven Jan!

     • Ronaldo schreef:

      Alleen weet je bij een staatslot nooit of je een goed lot in handen hebt.
      Bij meteofictie is dat totaal anders want daar zitten regelmatig hele goede berekengen tussen die telkens terug komen en zo nu en dan verdwijnen. Dat is een trend en héél iets anders dan een staatslot. Dat cijfer blijft altijd hetzelfde. Het is best mogelijk om goed te vorspellen 10-14 dagen vooruit. Alleen moeten bepaalde zaken dan uitkristaliseren, zoals sneeuwgrens, sneeuwhoogte en hoeveelheid. Dat blijven de lastigste parameters.
      Wij schrijven al 2 weken over een oceaanblokkade en sneeuw in de Alpen. Lees het onderstaande bericht nog maar eens. En die is geschreven toen de kaarten van vandaag nog niet eens in de berekeningen stonden.
      Wat is daar dan niet van uitgekomen? De koude lucht ligt al een week boven onze hoofden en heeft veel sneeuw in de Alpen gebracht.
      https://www.wintersportweerman.nl/en-ineens-worden-de-kaarten-weer-magisch-dynamisch-en-winters-94657/

   • Patrick schreef:

    Hopen ? Is maar zoals je het bekijkt natuurlijk .
    Ik hoop ook veel hoor . Ik hoop ook ooit eens de lotto te winnen !
    Begrijp me niet verkeerd, dit is een fantastische wintersportweersite vooral voor mensen die er wat vanaf weten , die ook de kaarten kunnen lezen en via deze site met mekaar kunnen discussieren .
    De gewone wintersporter heeft meestal geen boodschap aan wat het zou ! kunnen worden binnen 10 a 12 dagen .
    Maar zoals je zegt zal het voor andere mensen wel leuk zijn .

 11. Erwin schreef:

  Ik blijf het zeggen: Ensemble is veel belangrijker dan een losse hoofdrun die steeds zwabbert.
  en die afgelopen 6 gfs ensembles van de laatste 36 uur laten niets aan duidelijkheid over: geen winterweer in de LL. ensemble gemiddelde laat de temperatuur op 850hpa zelfs boven 0 komen op termijn!!
  voor mij is dat ook zeer duidelijk: Komende 2 weken geen winter in de LL zoals ik ook gisteren schreef.
  Je kunt het mooi of minder mooi maken maar het is niet anders.

  • Maurice schreef:

   Dan heb je het puur over de LL, maar Duitsland (Sauerland) Ardennen dan?

  • Roland Bodegraven schreef:

   Hajo zegt het toch ook… “Dik in de meteofiction, hoef je niet op te rekenen.”

  • Remko schreef:

   Ik vind dit forecasten prima, leuke entertainment. Maar zodra het als waarheid wordt verkondigd, moeten we “ ingrijpen”. Wat zeker is dat de kaarten nu al dagen een koud scenario voorschotelen. Dus die “ vuile “ winter die ik verwacht kon wel eens snel beginnen. Ik heb al voorpret, ook nu ik de zeventig nader.

  • Menno schreef:

   “Op termijn”, is in dit geval op 340+, als het niet verder is! Lekker betrouwbaar 🙂 Maar eigenlijk doet het gemiddelde niet meer dan terugkeren naar het langjarig gemiddelde…

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Klopt geen winter in ll komende 10 dagen dat kan iedereen aan de ensembles zien!!!

 12. Remko schreef:

  Duitse wederdienst gelooft ook in sneeuw op Flachland niveau en adviseert nu toch de winterbanden te monteren. Overigens zien zij ook de sneeuwstorm komen.

 13. Koninks schreef:

  Volgens mij hoe dichter we bij die zachtere periode komen veranderd deze naar kouder is nu alweer een dag minder warm volgens Amerikaanse model

  • Erwin schreef:

   Ensemblegemiddelde van de 12u run is ronduit zeer matig met zelfs een gemiddelde temperatuur boven de 0 graden op 1500 meter in de LL op termijn. Dan is de winter ver weg !
   Er is vanaf 7/12 wel een behoorlijke spreiding maar bijna alle lijnen gaan op termijn voor verzachting… Nee voorlopig wordt het waarschijnlijk niet veel.
   Ik verleng mijn eerste wintersport vanaf 8/12 in Sankt Anton.

 14. Ab schreef:

  Wat eerder vandaag nog de GFS 6u run liet zien omtrent goede verbinding tussen het oceaan hoog en Groenland hoog laat de EC 12z run nu ook ineens weer zien na een aantal runs dat ie juist mislukte. Breekpunt rond 144/168u (4/5dec) Hier de EC kaart op 168h en toch weer een noordwest stroming https://www.mupload.nl/img/ 09fpbhpry6m5f.gif

 15. Menno schreef:

  De opwarming in het ensemble in de LL is ook weer wat afgezwakt.

 16. erwin schreef:

  Pluim EC is ronduit slecht voor LL voor (bijna) half december en ensemble GFS is ook ronduit slecht.
  Maar hopen mag…. Dat doe ik ook.

 17. Erwin schreef:

  Sinterklaasavond (pakjesvond) komt de gfs 18u hoofrun met plaatselijk plus 10 graden (Zuid-Holland en Zeeland) om zelfs 21u in de avond. De sint hoeft zijn winterjack niet aan:-)

  • Erwin schreef:

   Ik kijk nog ff of ik om 8-12 sneeuwvrij naar Sankt Anton kan blazen en dan geloof ik het wel . Morgen nieuwe kansen!

   • Erwin schreef:

    7 december is nog wel een dag om in de gaten te houden.Laagje trekt over Nederland naar het NO weg (kern 974hpa) met isobaren heel dicht tegen elkaar. Kan nog nog mogelijk wel eens een heerlijk winterstormpje worden. Vooral op de Noordzee en Westen van Nederland.

 18. Ab schreef:

  En @Erwin, mss nog niet overtuigend maar toch laat de GFS pluim die van 18z alweer een nieuwe dip zien in temperatuur. Met na sinterklaas opnieuw een mogelijke daling van temperatuur. Nog niets beslist daarmee en onzekerheid zegt genoeg. Eerdere pluims lieten nog de verzachting doorzetten. Deze dus niet en komt met nieuwe kansjes. Hier de GFS pluim van 18z voor regio ZO https://www.mupoad.nl/img/hoomlk5lw3lkw.gif

 19. Ab schreef:

  En de GFS 00z bekend t/m 192h vooruit laat ook weer een sterkere hoog zien boven Groenland/Ijsland en daarmee na sinterklaas een kou uitbraak op hoogte vanuit het noorden richting de LL met kansen op sneeuw. Hier de kaart met een noord stroming https://www.mupload.nl/img/xftyk4vzwn2m.png

   • Ab schreef:

    In het vervolg is GFS 00z run een doorzetter want het komt op het eind met de Russische Beer en daarmee een kou uitbraak vanuit het oosten richting de LL. Leuke virtuele voorpret maar gezien de termijn natuurlijk erg ver weg en onbetrouwbaar 😉
    Nog niets beslist wintervrienden wat het nou gaat worden na sinterklaas. Zachter of toch wat winters weer?
    Ik zie wel wat het wordt komende runs waar het naartoe gaat evalueren uiteindelijk

    • Ab schreef:

     Wie zei er nou het wordt geen winter komende 2 weken?? 😉 GFS 00z run laat zien hoe het ook anders kan haha
     Met het weer valt niet te sollen het komt zoals het komt 😉

     • Ab schreef:

      Overigens de GFS pluim van 00z Istanbul juist weer zachter geworden na sinterklaas vergeleken met de 18z pluim van GFS. Zo snel kan het weer veranderen de lange termijn.

 20. erwin schreef:

  Precies Ab en dat zeg ik nog steeds. Hoofdrun was idd weer een leuke koude uitbijter maar
  gfs ensemble is bar slecht voor de LL richting half december. Met 1500 m temperaturen boven 0 graden zelfs. Inderdaad komende 2 weken geen winter!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.