Gisterenavond net voor het slapengaan nog even instagram afgeschuimd om me wat voor te bereiden op dit vroege ochtendbericht. Een massa aan mooie plaatjes en vergezichten te vinden. De Alpen zitten nu duidelijk in een rustigere fase, wat de voorbije maanden wel anders is geweest. Deze uit Scoiattoli, een klein skigebiedje vlak bij Valgardena in de Dolomieten vond ik het meest treffend. Prima skiweer, mooie condities. Vrij koud, de zon erbij en wat wolken, wat op vrij koude bovenluchten wijst, zonder dat die wolken dominant worden.

En datzelfde beeld zagen we gisteren in heel de Alpen. Hier zicht op de Nordkette bij Innsbruck.

Ook in Frankrijk mooie vergezichten: Val Thorens …

… een diep winters beeld uit Les Arcs …

… en een fraaie zonsondergang in Vaujany waar ik vorige maand ook zat.

Een heldere hemel dus op veel plaatsen waardoor het kwik op veel plaatsen diep kon wegzakken vannacht.

En het effect van bewolking hebben we voorbije nacht ook in de Lage Landen kunnen vaststellen. Gisterenavond zijn er een paar kleine sneeuwbuitjes over de Lage Landen getrokken die in het zuidoosten van Nederland en Vlaanderen meteen gevolgd werden door brede opklaringen.

Uiteraard is het dan ook hier dat de eerste vrieskou van deze winterprik opgemeten kon worden. Als ik me niet vergis is die -2,7°C al meteen de koudste temperatuur die dit seizoen in Vlaanderen gemeten is. Kan je je voorstellen. Nee, winter 2017-2018 was het hem echt niet. En de sneeuwvlokjes van gisterenavond onder andere bij me thuis? Die liggen hier nog altijd. Niet veel hoor, een paar millimetertjes. Maar kom, het geeft wel meteen een winterse look als ik nu naar buiten kijk. Elders in Nederland geen nachtvorst. Daar moeten ze nog een dagje geduld hebben.

Op het actuele radarbeeld zien we de brede banaanvormige opklaring net boven Vlaanderen. Lantaarnpaal staren zit er voorlopig even niet meer in.

Anders in de Pyreneeën, waar het gisterenavond wel goed raak was.

Die sneeuw hangt vast aan een laag boven het Iberisch schiereiland die de wind in de Lage Landen een paar dagen in de oosthoek houdt. Jammer genoeg is er onvoldoende kou onder het kleine Scandihoog gedoken waardoor de winterprik in de Lage Landen toch wat minnetjes uitvalt in vergelijking met eerdere berekeningen. Dat Iberisch laag tolt de komende dagen verder naar het oosten, waardoor verschillende delen van de Alpen tijdelijk even in de sneeuw komen. Vandaag is het eerst de beurt aan de zuidelijke Franse Alpen.

In Les Orres waar ik begin april nog naartoe ga sneeuwt het nu licht.

… morgen Piëmonte …

… overmorgen Val Gardena in de Dolomieten …

… en als alles goed gaat kronkelt de sneeuw woensdagavond om de oostelijke Alpenboog heen en kan het dan in Stiermarken, Salzburgerland en Tirol wat gaan sneeuwen.

Verschillende sneeuwfasen dus die ik op deze kaart heb proberen aanduiden. Veel is het niet hoor, telkens maar een centimeter of 5 – 10. Enkel zuidelijk Piëmonte kan wat meer zien. Koploper wellicht het ondertussen bekende Prato Nevoso. Tot een halve meter daar.

Vrijdag komt het weerbeeld in de Alpen weer volledig tot rust en verleggen we onze blik weer naar de Lage Landen. Een eerste dooiaanval verschijnt dan op de kaarten …

… met sneeuw, die in de westelijke provincies wellicht snel door regen gevolgd wordt. Of de oostelijke provincies ook sneeuw gaan zien is nog lang niet zeker, want het front is aan oplossing onderhevig. Een halvelings mislukte dooiaanval zeg maar.

Zondagavond komt er een nieuwe poging en die lijkt wel ruimschoots te slagen. Einde winterprik in de Lage Landen wellicht en overgang naar een meer wisselvallig weertype.

Begin volgende week ligt datzelfde dooifront dan boven de Noordkant van de Alpen. Niet dat het daar dan meteen tot dikke plustemperaturen komt hoor, geen paniek. Het is gewoon een volgend sneeuwmomentje en wellicht ook voor de Alpen het startschot voor een meer wisselvallige fase.

Die wisselvalligheid op de lange termijn is goed te zien op het ensemble voor Val Gardena …

… en nog meer aan de andere kant van de Alpenhoofdkam. Ensemble voor Zell am See is dit.

En eenzelfde beeld in Val d’Anniviers in de NW-Alpen. Hier trouwens goed te zien dat de zon alweer wat krachtiger wordt. Elke namiddag is er een kans dat opbollende wolken een klein sneeuwbuitje lossen.

Afsluitend hier nog een ensemble voor de Lage Landen. Uiteraard wordt alles sterk onzeker vanaf komend weekend. Wie weet houdt het winterse weer het toch nog langer vol dan nu op de kaarten staat. Maar daar ga ik niet op liggen wachten. Ik ga volop profiteren van de droge zonnigere fase in de Lage Landen. Die adempauze hebben we wel even verdiend.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

102 reacties

Gesloten voor reacties.