[fbphotos id=323255894375289]

Tot 15 januari lijken de kaarten geschud en daarna zijn er absoluut kansen voor een winterse tendens (zie het ensemble hierboven rechts met weer een ijsdagenlijntje voor Nederland vanaf de 17e). Hierboven links het actuele ensemble voor een punt in Oostenrijk. Zie de groene neerslaglijn van de hoofdrun strak tegen de bodem liggen van 11 t/m 16 januari. Het grand beaulijkt dus verlengd! Het Alpenhoog gaat in de GFS12u rond die 15e een beetje over richting Scandihoog, maar keert daarna op de 17e toch terug naar het huidige heftige sneeuwrijke weertype.

De middelste grafiek toont een detail met de aanhoudende sneeuwval van de komende dagen (met zaterdag als neerslagpauze) en een spannend moment komende maandag.

De nieuwste GFS berekening maakt van de overgang naar het grand beau toch een warmtefront met een laatste neerslagpiek waarbij de sneeuwgrens toch weer naar 1000m of nog iets hoger zou kunnen gaan. Iets wat een beetje – maar minder erg – lijkt op wat we eerder hebben gezien. Gelukkig stellen we vast dat de groene hoofdrun vanochtend een sprongetje maakt zowel wat eerder als wat hoger komende maandag. Grote kans dus dat het gaat meevallen.

Kijk hieronder ook even mee op de kaarten

[fbphotos id=323236004377278]

Om te focussen op maandag begin ik de serie daar. Het warmtefront gaat veel sneeuw in Noorwegen brengen, maar is in de huidige berekening voor de Alpen iets te westelijk om koud door te komen. Evengoed lost alle bewolking en neerslag in de Alpen al op voor er een drup regen is gevallen. De luchtdruk gaat nu eenmal steil stijgen. De Franse Alpen hebben zoals gewoonlijk toch al een dag eerder grand beau!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

40 reacties

Gesloten voor reacties.