[fbphotos id=323255894375289]

Tot 15 januari lijken de kaarten geschud en daarna zijn er absoluut kansen voor een winterse tendens (zie het ensemble hierboven rechts met weer een ijsdagenlijntje voor Nederland vanaf de 17e). Hierboven links het actuele ensemble voor een punt in Oostenrijk. Zie de groene neerslaglijn van de hoofdrun strak tegen de bodem liggen van 11 t/m 16 januari. Het grand beaulijkt dus verlengd! Het Alpenhoog gaat in de GFS12u rond die 15e een beetje over richting Scandihoog, maar keert daarna op de 17e toch terug naar het huidige heftige sneeuwrijke weertype.

De middelste grafiek toont een detail met de aanhoudende sneeuwval van de komende dagen (met zaterdag als neerslagpauze) en een spannend moment komende maandag.

De nieuwste GFS berekening maakt van de overgang naar het grand beau toch een warmtefront met een laatste neerslagpiek waarbij de sneeuwgrens toch weer naar 1000m of nog iets hoger zou kunnen gaan. Iets wat een beetje – maar minder erg – lijkt op wat we eerder hebben gezien. Gelukkig stellen we vast dat de groene hoofdrun vanochtend een sprongetje maakt zowel wat eerder als wat hoger komende maandag. Grote kans dus dat het gaat meevallen.

Kijk hieronder ook even mee op de kaarten

[fbphotos id=323236004377278]

Om te focussen op maandag begin ik de serie daar. Het warmtefront gaat veel sneeuw in Noorwegen brengen, maar is in de huidige berekening voor de Alpen iets te westelijk om koud door te komen. Evengoed lost alle bewolking en neerslag in de Alpen al op voor er een drup regen is gevallen. De luchtdruk gaat nu eenmal steil stijgen. De Franse Alpen hebben zoals gewoonlijk toch al een dag eerder grand beau!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

40 reacties

Gesloten voor reacties.