sneeuwkanon-ingezegend

Schitterend. We zien in het dorpje Mitterfirmiansreut in het Beierse woud afgelopen vrijdagochtend pastoor Bernard Kraus een sneeuwkanon zegenen. En alsof het Groundhog Day in Amerika was waarop de grote vraag is of de marmot slaapt of wakker is, was nu de grote vraag: sneeuw of geen sneeuw! En het was: SNEEUW! 900.000 euro kostte het project om de enige zwarte piste van het miniskigebied een sneeuwkanonnen te geven. Met maar 90.000 euro subsidie zo lezen we op een lokale nieuwssite.

Eine-Kirche-aus-Eis-Schnee

Wat is Duits toch een schitterende taal. De baas functie van de baas van de liftmaatschappij heet Ski-Zweckverbandsvorsitzender. Nou deze Sebastian Gruber als reactie op de kritiek of het nog wel zin heeft in middelgebergten überhaupt een skigebied te onderhouden: “Je moet dit niet zwart wit zien. Ik snap beide partijen in deze discussie. Laten we daar over 20 jaar nog eens over spreken”. Schitterend: deze man snapt hoe klimaatwetenschap hoort te werken. Na iedere bijstelling van je model (of je businessplan in zijn geval) pas over 20 of 30 jaar vaststellen hoe het gelopen is en niet al voortijdig naar conclusies willen springen. En wat is dat Mitterfirmiansreut een heldhaftig Asterix en Obelix dorpje zeg! Snowplaza weet dat in 1911 de dorpelingen het zat waren om anderhalf uur naar de kerk te lopen. Dus bouwden ze een kerk van sneeuw. Dat hebben ze in 2011 weer gedaan. Op deze zondag nog twee plaatjes daarvan…

Mitterfirmiansreut

zahlreiche-besucher-stehen-vor-der-schneekirche-in_full_1

Snel verder met het weer. Wat heet snel. Ik neem er deze dagen echt de tijd voor. Want ik voel me momenteel als een arts die moet piekeren hoe een patiënt te vertellen hoe het met de verdere uitzaaiing van zijn tumor staat. Mijn vader is ook aan zo iets overleden. Ik wil niemand kwetsen met zo’n uitspraak. Natuurlijk is het weer een spelletje in vergelijking met deze echt ernstige dingen. Maar laten we zeggen dat ik mijn best doe geen fouten te maken, niet echt iets belangrijks over het hoofd te zien en zeker niet elke dag hetzelfde klaaglied zingen. Er zijn toch steeds nieuwe aspecten die belicht moeten worden… deze site moet elke dag opnieuw een feestje zijn.

kunstsneeuw-zellamsee1312

Om je zondag niet te verstoren: dit bericht zal klaar zijn rond 11.00uur. Da’s ruim op tijd om om 12.25 uur klaar te zitten voor de tweede run van de slalom in Val d’Isère. Hierboven de kunstsneeuwproductie vannacht in Zell am See Kaprun. Erg mooi. Maar dus weer alleen onder 1500m. Op de Funtensee was het -20ºC vannacht. Om aan te geven wat er met het huidige hogedrukweer mogelijk is. Kijk maar eens naar onderstaande serie…

morgenochtend

Het Europese model morgenochtend

dinsdagochtend

Het Europese model dinsdagochtend

woensdagochtend

Het Europese model woensdagochtend

donderdagochtend

Het Europese model donderdagochtend

cliffec2212

Het Europese model op 22 december

gfs2312

Het Amerikaanse model op 23 december

De mooiste nog vind ik de kaart van komende donderdag als je ziet dat na de regen meteen een koude inversienacht volgt. Maar: het slechte nieuws is natuurlijk dat het op hoogte boven 1500m pas in de eerste vakantieweek kouder gaat worden en dat er op hoogte dus juist amper kunstsneeuw kan worden opgespoten. Goed maar daar zijn de pistes al open. Of die het goed houden zullen we zien. Vrijdag begint een fase van een paar dagen met warmte beneden en boven helaas. De aankomst komend weekeinde zal niet florissant zijn. Hoewel: het wordt een zeer zonnig hogedrukweekeinde in de Alpen. Dus ga gewoon meteen lekker wandelen of kies toch voor de drukte op de pistes die open zijn. Wat jouw voorkeur heeft. Ik denk dat in een gebied als de Zillertal Arena maar zeker ook in Obertauern en in het Montafon of Val d’Anniviers en Les Menuires absoluut het skiën de voorkeur zal krijgen. De zuidkant? Tja in Val Gardena is dan de wereldbeker. Ik kan het moeilijk inschatten maar die kunstsneeuwtovenaars zullen zeker veel pistes open weten te houden of zelfs te verbeteren…

amerikaoceaan2

Amerika in Europese model

Wat op de wat kortere termijn vrij zeker is is dat de Amerikaanse oostkust richting komend weekeinde een kortstondige felle koudegolf gaat beleven. Hierboven zie je op 5km hoogte hoe aan het einde daarvan de koude oceaan op komt in het Europese model. Met een hele sterke meander van de straalstroom via de punt van Groenland.

amerikaoceaan1

Amerika in Amerikaanse model

In het Amerikaanse model juist helemaal geen meander maar een pal westelijke (op de kaart naar de rechterbobvenhoek gerichte) straalstroom naar Europa. Met dus wel die kou daarop.

europa-oceaan2

Zelfde moment in Europa met de meander (ECMWF)

Het leuke van zo’n meander is dat het de winterkansen vergroot. Het minder leuke is dat het eerst nog even een rug met warmte over de Alpen perst (met jawel we weten het nu mooie kunstsneeuw in de dalen).

europa-oceaan1

Zelfde moment in Europa zonder de meander (GFS)

Maar ach… ook in het Amerikaanse model zonder de meander bij Amerika is een rug over de Alpen te vinden. Maar goed… hier dus wel een mooie koude “druppel” op koers richting Alpen. Zie zo hieronder…

europa-oceaan2-850

Kijkend op 1500m hoogte in het Europese model

Een stapje omlaag ziern we in het Europese model met die brede rug zelfs Föhn ontstaan. Temperaturen ruim boven +10ºC aan de noordelijke voet van de Alpen. En in sommige Alpendalen ook zo warm en anderen niet. Dat is microklimaat. Op de hogere pistes sowieso een warme wind. De zuidkant ligt dan beschut en is een paar graden koeler.

europa-oceaan1-850

Kijkend op 1500m hoogte in het Amerikaanse model

In het Amerikaanse model blijft het allemaal wat schappelijker op 1500m. En drukt de koude golf uit Amerika echt onze kant op. Kijken we nu naar de uitwerking van deze twee radicaal verschillende scenario’s twee dagen later…

ecdumpkerst

Vervolg in Europese model

De meander in het Europese model zet door naar Europa met de opbouw van een rug met aan de oostflank een gigantiusche koudeuitbraak die naar Turkije gaat steken maar die ook de Alpen goed mee pakt. Wat heet goed? Er zit dan nog een portie warmte in DUitsland die als een spoins tegen de Alpen zou worden uitgeknepen. Eerst dus veel regen en daarna felle kou maar niet eens al te veel sneeuw daarop. De hoop is natuurlijk dat Turkije niet het mikpunt wordt maar gewoon het midden van de Alpen. Iedereen zal snappen dat dat op een termijn van +222u een denkbaar scenario is.

gfsdumpkerst

Vervolg in Amerikaanse model

In het Amertikaanse model gewoon dikke westcirculatie met voor ons als enige hoop dat de grens tussen warmte en kou met hulp van een of ander geniepig depressietje wat verder naar het zuiden wordt gedrukt zoals inderdaad in de ochtendberekening vandaag. Hevige sneeuw dinsdagavond in de eerste vakantieweek. Daar zal iedereen toch wel erg blij van worden. Je kunt duizend keer roepen dat dit wel of niet door het ensemble wordt ondersteund. Maar het kan gewoon wel en je kunt ervoor duimen. Mijn vrouw vraagt vaak aan me: “Wat wordt het?” Dan brabbel ik wat om dat het sowieso geen echt leuk nieuws is om te brengen. Dan zegt ze: “Geen pijl op te trekken dus?”. Dan zeg ik: “Jawel verschillende pijlen”. Dat is de crux. Op deze site gaat het om de lol de verschillende pijlen te zien en daarop te anticiperen. Wat al wel redelijk zeker lijkt is dat het aankomende weekeinde warm is, dat buiten de pistes de hogere delen “mooi groen” zullen zijn, dat er in de dalen dan aardig kunstsneeuw is geproduceerd en misschien enkele dalafdalingen verrassend genoeg gewoon open zijn. Vervolgens krijgt iedereen aan de noordkant tijdens de kerstweek zeker wat voor zijn of haar kiezen. En dat kan dus echt nog van alles zijn. Ik duim voor…

winter_2012_nederland_temperatuur

PS Het tweede deel van de titel slaat op het feit dat ik toch de indruk krijg dat de winter nog eens fel gaat uithalen ook naar de Lage Landen. Dat zal pas in het nieuwe jaar zijn… hierboven nog eens 2012.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

50 reacties

Gesloten voor reacties.