Klik voor grotere kaart

We weten nu zeker dat het kwik in delen van Europa gaat kelderen naar een voorlopig dieptepunt aankomende vrijdagochtend 3 februari.  Aankomsten in de Alpen moeten op echt barre omstandigheden voorbereid zijn. Noorwegen, Zweden en Finland idem dito. En de LL? Het beetje sneeuw dat vanavond al valt in het oosten (zie radarkaart) zal zeker helpen maar wordt het zo koudddd?

Dauwpunt -22°C
De kaart hierboven is een beetje een truc. Het is niet de temperatuur maar de dauwpunttemperatuur of natte-bol-temperatuur. Het is de temperatuur die je thermometer aangeeft als je er een dunne natte lap om wikkelt. De verdamping zorgt dan voor extra afkoeling. Als de lucht 100% vochtig is zoals op een zwoele zomeravond dan geldt T = Td. Maar komende vrijdag als de luchtvochtigheid ’s nachts maar 30% is dan heb je T= -9°C en Td=-22°C. En hierrrr nog een mooie nieuwe ECMWF-kaart met -24°C in Friesland in de ochtend op maandag 6 februari.

IJs horen groeien
Het mooie is nu dat als het ook nog een klein beetje waait dat zich boven het groeiende ijs geen vochtig laagje met T=Td kan vormen, zodat het oppervlak van het ijs een flink aantal graden kouder kan zijn dan de buitentemperatuur. Het is nog iets complexer omdat de berekeningen voor 2m hoogte gelden terwijl het aan de grond enerzijds kouder maar anderzijds vochtiger is. Toch kunnen we op basis van de ECMWF12u het ijs eind van de week horen groeien!

Of komt het toch nog anders? Wat zeggen de modellen?

15 cm LL sneeuw in GFS

Klik voor grotere kaart

Dit berekent het GFS model qua sneeuwaccumulatie een week vooruit. Het meeste in de LL zou zondagochtend vallen. Het is een dooiaanval vanuit het westen die mislukt! Op bovenstaande kaart zie je de vorstgrens alweer over de grote rivieren naar het zuiden gaan. Binnen deze berekening profiteren de Alpen ook! En dan vooral het westelijk Alpengebied.

Vervolgens gaat de winter in deze modelrun door tot het gaatje zij het niet meer zo bitterrr koud. Op 13 februari dan een tweede dooiaanval met wederom veel sneeuw in de LL dit keer als natte sneeuw. Maar ook daarvan kan Koning Thialf zich herstellen. Als dat al nodig is want die 2e dooiaanval heeft in het ensemble weinig steun.

Polar low in GEM model
[fbphotos id=340086096025602]

Het GEM model is ook koud tot het gaatje op 6 februari (verder kijkt de avondrun niet) maar dit model komt meteen komend weekeinde al met een polar low op de proppen dat Denemarken lam zou leggen en Nederland toch minstens 5cm sneeuw zou bezorgen. Zie de kaartenserie hierboven.

ECMWF houdt Friesland sneeuwvrij!

Klik voor grotere kaart

En de ECMWF is gewoon ononderbroken koud tot het gaatje op 8 februari vanavond. Met een “minder-koud-aanval” (ik bedoel dooiaanval is zóóó niet van deze tijd) die alleen Zuid-West Nederland, België en Frankrijk aan doet met een leuk laagje sneeuw.

Schisport
Resumerend kunnen we zeggen dat de drie bekeken modellen heel Europa in de greep van de winter houden tot minimaal iets van woensdag 8 februari en dat ze alledrie voor komend weekeinde sneeuw berekenen ergens om ons heen of over ons heen. Haal dus ook die langlaufers maar weer uit de kast en bekijk nog ff deze video over de toenemende populariteit van de schisport in Nederland.

En afsluitend de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van dedag

[fbphotos id=339869789380566]

Die van Leontine uit Ehrwald met de Zugspitze erop is subliem!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

36 reacties

Gesloten voor reacties.