Schröcken in Vorarlberg levert toch bijna altijd een perfect plaatje op, kerkje, besneeuwde huisjes, smal dal. Als die electiciteitskabels nou ff weg worden gehaald kan de foto zo op een ansichtskaart. De Arlberg een van de winnaars komende tijd, nu de Lage Landen ook nog eens wat winter.

In Nederland nu een ander beeld waar de storm op de kust beukt. Ik zag voorbij komen dat ze in de noordelijke provincies dijkbewaking hebben ingezet.

En misschien is dat ook wel nodig want we mogen deze onstuimige depressie officieel een storm noemen! Windkracht 9 is op 2 knmi stations waargenomen, het pakt dus iets steviger uit dan eerst berekend.

De windstoten zijn wel mooi in lijn der verwachting, lokaal een zeer zware windstoot (+100km/u) en tot ver in het binnenland zware windstoten (+75km/u). Voor een groot deel van het land geldt code geel dus wees alert als je de weg op gaat bijvoorbeeld.

Ohja en niet onbelangrijk, het sneeuwt in de Franse Alpen! Hier Les Carroz in het Grand Massif, dit zal een van de plekken worden waar voor Frankrijk de meeste sneeuw valt.

Ik denk dat veel wel gedekt is voor de komende dagen dus duiken we vanochtend lekker direct de meteofictie in. Het GFS wat tot 15 dagen vooruit rekent heeft altijd wel iets leuks voor ons in petto maar vandaag lukt het een keertje net niet. Wederom uitstulpingen van warmte uit het Azorenhoog naar het Groenlandhoog, tot een echte blokkade wil het niet komen. Hierboven de beste poging maar de Atlantische depressies beuken maar door.

In de NAO-index (Noord-Atlantische Oscillatie) kan je goed zien dat de westelijke depressietrein nog aardig in leven is omdat de lijntjes zo goed als allemaal licht positief blijven. Duiken deze lijntjes naar negatief dan is dat een indicatie dat de oceaan wat tot rust komt waardoor er meer kans is op wind uit de koude hoek i.p.v. het westen.

In de hoofdrun blijft het Azorenhoog erg sterk terwijl wij juist willen dat het wat energie afgeeft richting Groenland. Ook goed zichtbaar in het luchtdruk ensemble voor de Azoren. De zwarte lijn zit vrijwel constant hoog in het ensemble. De dikke blauwe lijn, ook wel controle run, geeft een beter voorbeeld lijken we hier te zien, eens verder kijken.

Jahoor ook in het ensemble voor Nederland doet de blauwe lijn het prima als koude uitbijter terwijl de zwarte lijn van de hoofdrun de warme uitbijter is. Wel een mooi dalende trend te zien met uiteindelijk het gemiddelde rond 0.

Dit zijn de kaarten van de controle run, hier lukt de blokkade dus wel! Het Azorenhoog heeft heel wat van z’n energie afgestoten naar Groenland. Boven Europa dan een rommeltje van depressieresten en kleine hoogjes.

Maar wel een goed koud rommeltje! Ik ben toch zo benieuwd naar het EC als die ook gaan meerekenen in de periode vanaf 20 januari..

Tja iemand nog benieuwd naar de huidige EC bespreking? Vrij eentonig voor de Lage Landen en de rest van Europa. De windrichting schommelt een beetje tussen west en noord-west met vooral veel bewolking, Tja dan krijg je zo’n oersaaie pluim. Gelukkig is in de meteofictie ook de dalende trend te zien met zelfs 1 lijntje dat naar -20 gaat, zou wel leuk zijn 🙂

En eentonig west tot noord-west betekent eentonig dump na dump na dump voor de Alpen. Het is echt abnormal.

Het GFS is vanmorgen wat terughoudender (gelukkig denk ik) maar dan doet het EC het wel. Ik kan niet lezen wat daar staat maar de lichtpaarse kleur geeft aan dat het meer dan 200cm sneeuw binnen 10 dagen zou zijn…


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

104 reacties

Gesloten voor reacties.