reno-nevada

Reno, Nevada. Hoogte: 1341m. Gemiddelde maximumtemperatuur in november: 12,1ºC. De Bilt: hoogte 2,2m (hoogtecheck voor jouw huisadres); Gemiddelde maximumtemperatuur 11 november: 10,8ºC. Kortom: wij hadden vandaag ook zo mooi winters kunnen zijn als daar in het Wilde Westen. Tja de El Ninjo doet zijn werk momenteel. Skigebieden openen een week eerder dan gepland. Dat gebeurde voor het laatst in 2009. In Mammoth in California is een dikke halve meter gevallen en meer is onderweg.

amerikanu

Het westen is koud. Het oosten is warm. Hoe anders was dat nog vorig jaar. Toen haalde de polar vortex juist uit naar het oosten. Net als de winter ervoor trouwens.

michigan1811

Michigan op 18 november 2014. Hun tweede “horrorwinter” op rij begonnen. Op 10 november viel de eerste Lake Effect Snow.

19161716-standard

10 dagen later sloeg de winter pas echt hard toe. En dan hield vervolgens maandenlang aan. Klassiek zeggen we hier: als het aan de Amerikaanse oostkust wintert dan is het in West-Europa warm. En zo hebben we twee winters vanuit Europa moeten toekijken hoe zij alle winterfun hadden en wij niets. En ook Californië had niets. Op dit moment is het in Amerika precies andersom tussen oost en west. Lees dit leuke artikel over de huidige groene situatie in Michigan.

amerika-vrieskist

Blijft het zo in Amerika? Ja de modellen houden de stroming nog een volle week zoals nu. Maar ook daar is leuke meteofiction. Wat te denken van bovenstaande kaart uit het Amerikaanse model rond middernacht gisteren.Vorst in Florida en tot in het zuiden van Mexico? En coast to coast van Vancouver tot Atlanta?

ensatlanta

En het is niet eens een extreme uitbijter in het ensemble. nee het gaat daar in Atlanta eind november sowieso de koude kant op. Normale maxima rond die tijd zijn 16ºC. Nu ja het is ver weg. We houden het in de gaten. Op zich geloof ik dat we overgaan naar een nieuwe tijd waarin grote kou in Amerika en grote kou in Europa gelijktijdig (weer) mogelijk zijn.

1196843298

We switchen naar Europa. Natuurlijk gaat het in het hoge noorden nu winteren. Polar vortex in Lapland haha! Sneu voor Levi dat juist dit weekeinde de wereldbekerslalom had willen organiseren. De sneeuw is gekomen maar te laat. Volgens alle modellen blijft het er nog een week sneeuwen en het kwik komt langdurig niet eens meer in de buurt van de nul. Goed dus zo ver is Koning Thialf al opgerukt nu.

alpenklap1

Wat brengen de weermodellen ons voor de Alpen? Minimaal een bevestiging van mijn eerdere inschatting dat “rond 20 november” of zoals in mijn boude voorspelling “voor de maand om is” een mooie sneeuwval naar de Alpen komt. Het varieert nog van hosanna-scenario naar een-beetje-sneeuw-is-beter-dan-geen-sneeuw. De kans dat de hogedruksituatie nog het einde van de maand haalt is echt klein! Maar niet nul!

spanjesneeuw

De mooiste runs van de afgelopen 24 uur waren de 12u en 18u van het Amerikaanse model. Zie hier… min of meer gelijktijdig met die extreme situatie in Amerika een diepe depressie met veel polaire kou die zorgt voor sneeuw van Midden-Spanje tot Tsjechië. De opsteker van de dag.

ecmodel21

Het Europese model kijkt minder ver maar trakteert vanochtend op een mooie sneeuwval aan de noordkant met zeker al 25cm aan de hele noordkant met weliswaar een tussen 1000 en 1500m slingerende sneeuwgrens. Die nieuwe getalletjes op deze kaarten geven de vorstgrens aan in hectometers (H/T Leo). Handig dus. Ik stel wel vast dat dit de hoogte voor droge sneeuw is. Een paar honderd meter daaronder heb je dus nog natte sneeuw.

cliffhangernov

Wat mij betreft is het zeker dat we in de komende runs ook het andere extreme uiterste weer terug gaan zien: sneeuwbuien in de Lage Landen en een rock bottom sneeuwgrens in de Alpen. Wat we momenteel totaal niet zien is een zuidkantsituatie. Wat dat betreft zit ik goed met mijn boude voorspelling. Het kan altijd nog mis gaan, maar het lijkt me dat we een moeizame voorpretperiode aan het afsluiten zijn en dat de vooruitzichten goed zijn. En laat Amerika maar even in die vortex komen hoor.

PS Over een half uurtje al hebben we de GFS06u!

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.