Wat zou jij kiezen? Al kan ik het antwoord wel raden als ik jullie een beetje ken. Maar als zonskiër hoef je je echt niet te schamen hoor. Want wat nou als ik je zou vertellen dat je niet hoeft te kiezen uit deze twee ‘kwaden’? Wil je dan linea recta weer naar de sneeuw? Ik wel hoor! Daarover straks meer.

[polldaddy poll=9716063]

Over een perfecte lente-skidag in Val Thorens gesproken … ❄️🙌🏼 #valthorens #wanttoski

Een bericht gedeeld door Wintersportweerman (@wintersportweerman) op

Hoi trouwens! Long time no ‘see’. Dat komt omdat ik tot voor kort m’n laptop dit seizoen maar één keer inwisselde voor de ski’s. En dat was tijdens de jaarlijkse (schoon)familievakantie in Hochfügen. Geen seizoen vol sneeuw en spontane, spannende skiwedstrijden. Waarom? Omdat ik dit jaar het freelancerleven besloot te omarmen. Druk, druk, druk. Maar dat terzijde. Toen de lente aanbrak, had ik nog lekker 2 skitrips op de planning staan. Waaronder een bliksembezoek aan Val Thorens om dit skigebied aan een lenteski-test te onderwerpen.

Lenteskiën Val Thorens

Ik ga nog steeds lekker in m’n Colmar-pak hoor! | Foto door Irene Ticheler-Lodewick

Lenteskiën, wat is het?

Ik kan er lang of kort over zijn: skiing into spring, oftewel lenteskiën, is niets meer of minder dan je latten of board onder binden in de lente. Want hey, het wintersportseizoen stopt niet na februari. Lenteskiën wordt steeds populairder en steeds meer gebieden blijven langer open – mits de sneeuw het toelaat. Maar lenteskiën is ook lange sneeuwschoenwandeltochten maken, lekker uitgebreid lunchen in je T-shirt in de zon, rodelen in daglicht, ’s middags langer doorskiën en après-skiën met de zon op je bol.

Lenteskiën Val Thorens

De voordelen van lenteskiën wat mij betreft

  • Het is langer licht en de liften blijven langer open: score!
  • Meer zon: in combinatie met de juiste temperatuur (wat in Valtho wel goed zat) gaat het niet ten nadele van de sneeuw.
  • Meer andere activiteiten te ondernemen: sneeuwschoenwandelen, bubbelen in de buitenjacuzzi van de spa, uitgebreid lunchen op het terras, rodelen terwijl je nog ziet of je het ravijn instort of niet, sneeuwscooteren zonder dat je gezicht eraf vriest.
  • Je wintersport is goedkoper: off-season betekent vaak goedkopere skipassen en accommodatie.
  • Je hebt eigenlijk twee vakanties in één: ’s ochtends skiën en ’s middags bijkleuren aan het zwembad, ’s ochtends sneeuwschoenwandelen en ’s middags een kookworkshop volgen, ’s ochtends bobsleeën en ’s middags winkelen of naar een festival: you name it.
  • Géén wachtrijen. Never. Nooit. Wachten. Dat zijn heel wat extra ‘skilometers’ die je aflegt.

Lenteskiën Val Thorens

Waar kun je lenteskiën?

Sowieso in alle skigebieden met een gletsjer, maar dat is een beetje valsspelen. Twee jaar geleden skiede ik de lente in in Valmorel en La Plagne, waar je – eerlijk is eerlijk – maar tot een uur of 13.00 écht goed kon skiën omdat de sneeuw papperig werd. Dit jaar was Val Thorens aan de beurt. M’n eerste keer Val Thorens trouwens. Wouw, wat is Les Trois Vallées een fantastisch gebied voor wie door wil sjezen! En na alle horrorverhalen van Oostenrijkliefhebbers vond ik het dorp trouwens ook alleszins meevallen. Hoe was de sneeuw? Dankzij een vers pak dat het weekend was gevallen (ik kwam op maandagavond aan en vloog op Genève) heb ik 3 dagen van perfecte sneeuw mogen genieten. Tenminste, als je van de zuidkant wegbleef. En ja, voor de kenners: het beroemde en beruchte La Folie Douce (Les Menuires) bevindt zich aan de ‘papsneeuwkant’. Ik ben benieuwd hoeveel knieën er hier iedere lente worden verdraaid ;).

Lenteskiën Val Thorens

Yes, dit is op het VIP-dek van La Folie Douce. Vinkje op de bucketlist. Gekkenhuis!

Ik kan na dit bliksembezoek nog wel een paar lenteskiblogs uit m’n skihelm toveren. Bijvoorbeeld over leuke restaurantjes voor lunch/diner in Val Thorens. Raclette, tartiflette of asian fusion anyone? Wat die laatste op de piste doet verklap ik je dan ook direct.

Lenteskiën Val Thorens

Au revoir!

En, ben jij fan van skiën in de lente? Al eens geprobeerd?

Ps. Voor wie benieuwd is welke skitrip er dan nog voor mij op de planning staat: volgende maand ga ik een lawinecursus doen. Als je het leuk vindt vertel ik meer over dit avontuur op WSWM. Laat het me even weten in een reactie!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Reacties zijn gesloten.