Wat zou jij kiezen? Al kan ik het antwoord wel raden als ik jullie een beetje ken. Maar als zonskiër hoef je je echt niet te schamen hoor. Want wat nou als ik je zou vertellen dat je niet hoeft te kiezen uit deze twee ‘kwaden’? Wil je dan linea recta weer naar de sneeuw? Ik wel hoor! Daarover straks meer.

[polldaddy poll=9716063]

Over een perfecte lente-skidag in Val Thorens gesproken … ❄️🙌🏼 #valthorens #wanttoski

Een bericht gedeeld door Wintersportweerman (@wintersportweerman) op

Hoi trouwens! Long time no ‘see’. Dat komt omdat ik tot voor kort m’n laptop dit seizoen maar één keer inwisselde voor de ski’s. En dat was tijdens de jaarlijkse (schoon)familievakantie in Hochfügen. Geen seizoen vol sneeuw en spontane, spannende skiwedstrijden. Waarom? Omdat ik dit jaar het freelancerleven besloot te omarmen. Druk, druk, druk. Maar dat terzijde. Toen de lente aanbrak, had ik nog lekker 2 skitrips op de planning staan. Waaronder een bliksembezoek aan Val Thorens om dit skigebied aan een lenteski-test te onderwerpen.

Lenteskiën Val Thorens

Ik ga nog steeds lekker in m’n Colmar-pak hoor! | Foto door Irene Ticheler-Lodewick

Lenteskiën, wat is het?

Ik kan er lang of kort over zijn: skiing into spring, oftewel lenteskiën, is niets meer of minder dan je latten of board onder binden in de lente. Want hey, het wintersportseizoen stopt niet na februari. Lenteskiën wordt steeds populairder en steeds meer gebieden blijven langer open – mits de sneeuw het toelaat. Maar lenteskiën is ook lange sneeuwschoenwandeltochten maken, lekker uitgebreid lunchen in je T-shirt in de zon, rodelen in daglicht, ’s middags langer doorskiën en après-skiën met de zon op je bol.

Lenteskiën Val Thorens

De voordelen van lenteskiën wat mij betreft

  • Het is langer licht en de liften blijven langer open: score!
  • Meer zon: in combinatie met de juiste temperatuur (wat in Valtho wel goed zat) gaat het niet ten nadele van de sneeuw.
  • Meer andere activiteiten te ondernemen: sneeuwschoenwandelen, bubbelen in de buitenjacuzzi van de spa, uitgebreid lunchen op het terras, rodelen terwijl je nog ziet of je het ravijn instort of niet, sneeuwscooteren zonder dat je gezicht eraf vriest.
  • Je wintersport is goedkoper: off-season betekent vaak goedkopere skipassen en accommodatie.
  • Je hebt eigenlijk twee vakanties in één: ’s ochtends skiën en ’s middags bijkleuren aan het zwembad, ’s ochtends sneeuwschoenwandelen en ’s middags een kookworkshop volgen, ’s ochtends bobsleeën en ’s middags winkelen of naar een festival: you name it.
  • Géén wachtrijen. Never. Nooit. Wachten. Dat zijn heel wat extra ‘skilometers’ die je aflegt.

Lenteskiën Val Thorens

Waar kun je lenteskiën?

Sowieso in alle skigebieden met een gletsjer, maar dat is een beetje valsspelen. Twee jaar geleden skiede ik de lente in in Valmorel en La Plagne, waar je – eerlijk is eerlijk – maar tot een uur of 13.00 écht goed kon skiën omdat de sneeuw papperig werd. Dit jaar was Val Thorens aan de beurt. M’n eerste keer Val Thorens trouwens. Wouw, wat is Les Trois Vallées een fantastisch gebied voor wie door wil sjezen! En na alle horrorverhalen van Oostenrijkliefhebbers vond ik het dorp trouwens ook alleszins meevallen. Hoe was de sneeuw? Dankzij een vers pak dat het weekend was gevallen (ik kwam op maandagavond aan en vloog op Genève) heb ik 3 dagen van perfecte sneeuw mogen genieten. Tenminste, als je van de zuidkant wegbleef. En ja, voor de kenners: het beroemde en beruchte La Folie Douce (Les Menuires) bevindt zich aan de ‘papsneeuwkant’. Ik ben benieuwd hoeveel knieën er hier iedere lente worden verdraaid ;).

Lenteskiën Val Thorens

Yes, dit is op het VIP-dek van La Folie Douce. Vinkje op de bucketlist. Gekkenhuis!

Ik kan na dit bliksembezoek nog wel een paar lenteskiblogs uit m’n skihelm toveren. Bijvoorbeeld over leuke restaurantjes voor lunch/diner in Val Thorens. Raclette, tartiflette of asian fusion anyone? Wat die laatste op de piste doet verklap ik je dan ook direct.

Lenteskiën Val Thorens

Au revoir!

En, ben jij fan van skiën in de lente? Al eens geprobeerd?

Ps. Voor wie benieuwd is welke skitrip er dan nog voor mij op de planning staat: volgende maand ga ik een lawinecursus doen. Als je het leuk vindt vertel ik meer over dit avontuur op WSWM. Laat het me even weten in een reactie!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.