Klik voor grotere kaart

Vanuit een droomachtig Arc 1800 (8cm gevallen in dorp) een laatste haastbericht voor ik morgen weer op kantoor zit in Krommenie, waar de 10 meter brede huissloot spoedig weer het huisijsbaantje zal zijn. GFS, ECMWF en GEM liggen alledrie weer helemaal op koers voor #februari1956. De eerste stelt de LL-vorstinval eventjes uit naar 2 februari om daarna extra hevig uit te halen. Zie de kaart hierboven. GEM en ECMWF laten de winter gewoon netjes volgens afspraak beginnen op 30 januari. Beide zijn koud tot het gaatje.

Wat betekent dit voor het weer in de Alpen? Profiteer maximaal van de kaarten in de Wintersport Weerkamer hieronder en kijk even mee naar de GFS-ensembles.

[fbphotos id=336680836366128]

We zien vrijdag een beetje sneeuw komen aan de noordkant. Dat hadden we al in de peiling. Nu zien we dat daar ook een dumpje in het westelijke Alpengebied op zondag 29 januari is bijgekomen. Dat is de reden dat de LL-vorstinval dan pas op 2 februari zou zijn. ECMWF wil daar niets van weten. Pure hogedruk. Puur droog. Puur koud. GEM doet iets leuks: dat model laat zaterdag en zondag nog een beetje sneeuw aan de noordkant doorkomen en maakt er dan ineens een hevige zuidkantdump van recht over de Dolomieten wat later een mooie grote Italiaanse depressie wordt om de kou naar de LL aan te jagen. DIt kun je allemaal zelf zien gebeuren op de kaarten in de Wintersport Weerkamer en via de links die je bij de eerste knop links aantreft.

Hieronder nog een hele interessante koude weerkaart uit van GEM model en de eerste Bizztravel Sneeuwhoogte App upload van vandaag…

Klik voor grotere kaart

De kaart hierboven is erg interessant omdat hij voor zaterdag 4 februari toont hoe stabiel de winter dan al zou kunnen zijn. Het hogedrukgebied ligt veel te laag en de wind in de LL zit in de westhoek. De zachte lucht gaat naar Scandinavië en toch blijft het in de LL gewoon vriezen. Er is echt geen pijl op te trekken hoe de druksystemen precies gaan liggen tegen die tijd. Maar het zijn allemaal kleine indicaties van wat er in het vat zit. En in Moskou wordt het misschien eenbeetje brrrrrrr?

[fbphotos id=336678869699658]

Mooie foto Wim! Wel even je app updaten ajb zodat je foto’s groter doorkomen…

Lees en like en share ook nog even het bericht over de 7 meter sneeuw op het hoteldak in Stuben!

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.