Klik voor grotere kaart

Vanuit een droomachtig Arc 1800 (8cm gevallen in dorp) een laatste haastbericht voor ik morgen weer op kantoor zit in Krommenie, waar de 10 meter brede huissloot spoedig weer het huisijsbaantje zal zijn. GFS, ECMWF en GEM liggen alledrie weer helemaal op koers voor #februari1956. De eerste stelt de LL-vorstinval eventjes uit naar 2 februari om daarna extra hevig uit te halen. Zie de kaart hierboven. GEM en ECMWF laten de winter gewoon netjes volgens afspraak beginnen op 30 januari. Beide zijn koud tot het gaatje.

Wat betekent dit voor het weer in de Alpen? Profiteer maximaal van de kaarten in de Wintersport Weerkamer hieronder en kijk even mee naar de GFS-ensembles.

[fbphotos id=336680836366128]

We zien vrijdag een beetje sneeuw komen aan de noordkant. Dat hadden we al in de peiling. Nu zien we dat daar ook een dumpje in het westelijke Alpengebied op zondag 29 januari is bijgekomen. Dat is de reden dat de LL-vorstinval dan pas op 2 februari zou zijn. ECMWF wil daar niets van weten. Pure hogedruk. Puur droog. Puur koud. GEM doet iets leuks: dat model laat zaterdag en zondag nog een beetje sneeuw aan de noordkant doorkomen en maakt er dan ineens een hevige zuidkantdump van recht over de Dolomieten wat later een mooie grote Italiaanse depressie wordt om de kou naar de LL aan te jagen. DIt kun je allemaal zelf zien gebeuren op de kaarten in de Wintersport Weerkamer en via de links die je bij de eerste knop links aantreft.

Hieronder nog een hele interessante koude weerkaart uit van GEM model en de eerste Bizztravel Sneeuwhoogte App upload van vandaag…

Klik voor grotere kaart

De kaart hierboven is erg interessant omdat hij voor zaterdag 4 februari toont hoe stabiel de winter dan al zou kunnen zijn. Het hogedrukgebied ligt veel te laag en de wind in de LL zit in de westhoek. De zachte lucht gaat naar Scandinavië en toch blijft het in de LL gewoon vriezen. Er is echt geen pijl op te trekken hoe de druksystemen precies gaan liggen tegen die tijd. Maar het zijn allemaal kleine indicaties van wat er in het vat zit. En in Moskou wordt het misschien eenbeetje brrrrrrr?

[fbphotos id=336678869699658]

Mooie foto Wim! Wel even je app updaten ajb zodat je foto’s groter doorkomen…

Lees en like en share ook nog even het bericht over de 7 meter sneeuw op het hoteldak in Stuben!

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.