zellamseenu

Zell am See Kaprun vanochtend. Kan het mooier? Wandelen tot het gaatje in de Alpen. En dan eind november tsjakkaa ineens over naar een diep winterse situatie tenminste boven 1000m en met een beetje geluk al boven 500m? Vorig jaar was 18 november de laatste grote sneeuwval (Floor) en toen pas weer rond kerst kerst (Engel, Chanel & Estelle). Dit jaar is er op 18 november een eerste ietsje pietsje. Maar dan wordt het van kwaad tot erger en is dagenlange lichte tot matige sneeuwval inmiddels een waarschijnlijk scenario!

tauplitz1311

Er zien gebieden in West-Europa waar de winter al is begonnen maar dat zijn niet de Alpen. Voor we naar witte plaatjes gaan kijken toch nog even deze uit Die Tauplitz. Summit Travel biedt intussen skireizen aan naar deze bestemming. Mooi? Heerlijk. Vanaf deze panoramaplaat ruik ik de heidestruikjes.

stromachtig1311

Laten we even naar de weerkaart voor het moment kijken. Flinke wind! Vannacht ook al. Maar lang geen storm. Vanmiddag wel weer heftige windstoten langs de kust. En regen daarbij! Jakkes. Krijgen we nog veel meer van de komende dagen.

bakregen

Lekker zeg! De weergoden proberen blijkbaar de rivieren van de verkeerde kant te vullen. En hier zit nog geen sneeuw bij. Ook niet in de Ardennen en de Wintersport-Arena Sauerland.

cairngorm1311

Wel sneeuw vanochtend in Schotland. Kijk nog maar even op de weerkaart hierboven. Hier Cairngorm.

thelecht1311

En hier The Lecht.

roldal1311

En ook in Zuid-Noorwegen sneeuwt het. Hier Roldal.

storefjell1311

En Storefjell.

cliffhangerec1311

Gisteravond hadden we alleen maar hosanna-weerkaarten in het Amerikaanse weermodel. Ik kondigde al aan dat het Europese model nu ook al zo ver kan kijken dat we hierin wel of niet een bevestiging kunnen zien van de trends in het Amerikaanse model. En de uitslag is: een dikke bevestiging van waar het heen gaat. Een meanderende straalstroom. Met een snelweg van kou tussen Noorwegen en Groenland dat kou ver zuidelijk de Atlantische oceaan op blaast waarna het onze kant op komt. Zeer nat. En koud genoeg voor mooie sneeuw in de Alpen.

18noveerstesneeuw

Het Europese model komt ook op 18 november al met een voorproefje. Maar dan ligt de sneeuwgrens echt nog hoog. Denk aan 1500-1800m. Het zijn de voorbereidende bewegingen om vervolgens echt een complete weeromslag te krijgen.

fransealpen1311

De ensembles zijn onze memento mori die ons met beide benen op de grond kunnen houden in deze droomachtige dagen. In het ensemble voor de Franse Alpen is meteen duidelijk dat de hoofdrun van het Amerikaanse model opnieuw een koude uitbijter is. Maar zelfs het gemiddelde (rode lijn) gaat ernstig de goede kant op.

berneroberland1311

Een punt in het Berner Oberland laat ook zien dat het nog niet echt kat in het bakkie is (temperatuur op 1500m). Als we ons niet gesteund wisten door een hele rits eerdere runs die precies hetzelfde berekenden dan zouden we er geen stuiver voor geven.

oostenrijk1311

Oostenrijk. Wat mij betreft het meets hoopvolle is dat echt vanaf de 20e van de maand er veel neerslag gaat komen overal in de Alpen. Ook hier weer had je maar 50% kans op een lage sneeuwgrens, maar al die eerdere runs wijzen allemaal de koude kant op.

valgardena1311

De zuidkant staat er ook steeds beter op. Val Gardena kan zeker aan de slag met kunstsneeuw (lees interview met baas Col Raiser) en natuursneeuw.

hoeragfs1311

Kijk dit is toch weer een droomkaart! Voor het eerst een depressie aan de zuidkant in de berekeningen. De Franse Pyreneeën en het Centraal Massief gaan ook meedoen. En in Oostenrijk komt de sneeuw uit het oosten weer terug. We hebben een heel scala aan verschillende manieren waarop de sneeuw en kou kunnen komen. Om middernacht hadden we een run met weer natte sneeuw in Nederland. Dat moeten we afwachten.

cliffhangergfs1311

In de cliffhanger van het Amerikaanse model zie je heel mooi hoe de geografie in Europa kan werken. Normaal is Rusland het koude continent. Maar Scandinavië is gewoon ene tunnel naar de noordpool. Kou die omlaag wil kan omlaag uitstromen en splitsen naar twee kanten van de Alpen. Die koudebellen op 5km hoogte kunnen in de winter heel persistent zijn. Daar kan het wel een hele week uit sneeuwen waar ze ook heen zwabberen. Dat hebben we in oktober ook al gezien toen de winter een voorsprong leek te nemen. Het liep anders, Maar pessimisme is echt niet meer nodig.

california1311

In California zien we momenteel hoe snel sneeuw kan vallen. Eerst is er niks. Dan heb je een halve of een hele meter. Eerst zien dan geloven. Lijkt me een goede instelling. Benen op de grond. Maar wel een glimlach op je gezicht! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

44 reacties

Gesloten voor reacties.