Vorig jaar 15 november viel er een bak sneeuw in de zuidalpen en langs de hoofdkam. Zie deze fotoserie. Vorig jaar. Ons aardbolletje één rondje minder om de zon. Nog geen virus te bekennen. Behalve in de Event 201 oefening van Bill Gates. Gisteravond had ik zo’n momentje dat je even nadenkt over de wereld, jouw wereld, jouw dilemma’s, jouw plezier en jouw verdriet exact een jaar geleden. Echt bijna hallucinant als je bedenkt dat we nu allemaal aan de burka zijn.

Persoonlijk stel ik vast dat ik dankzij covid grote stappen heb gezet naar een nieuw post-scheiding leven. Er is eindeloos veel werk voor een handige klusser en het is zo leuk om te doen.

Voortaan ben ik de tussenseizoenen gewoon in Nederland. Heb een mooie plek gevonden aan het Uitgeestermeer. Om de hoek bij mijn dochter die ook klusgenen heeft. En ben ik enkel de hoogseizoenen in Oostenrijk.

Komende winter dus in Hinterglemm. Bij mijn oude skileraarmaat Reini Woisi. Mountainbikekampioen en Skilehrerausbildner voor het Salzburgerland. Hij richt net een nieuwe skischool op en is ervan overtuigd dat het ondanks covid een mooi seizoen gaat worden. De voorste kamer van zijn pension Penhab is net omgebouwd tot skischoolbureau. Mountainbiken en skiën. Aus Leidenschaft. En ik breng dan ook nog een vleugje vliegen mee in dit bijzondere verhaal.

Nu dan wachten op sneeuw. Vrijdag komt er wat. En met de afkoelig daarna kunnen de toppen wel even wit blijven … maar Amerika is het nog lang niet….

https://twitter.com/SarahKBOI/status/1328161434518183942?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1328161434518183942%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Felectroverse.net%2Frecord-early-3-25-feet-of-snow-at-bogus-basin%2F

https://twitter.com/SarahKBOI/status/1328164312439873537

 

Tja. Daar wel. Recordsneeuw.

Het kan niet overal feest zijn. Nog steeds dat enorme gebied in Rusland waar het allang wit had moeten zijn. Maar …

Het gaat in Rusland nu echt wel goed vriezen. Over een paar dagen al.

Een paar dagen later is het dan ook wit geworden. Echt een nieuwe situatie dan. Een groot besneeuwd continent creëert nieuwe rondes nieuwe kansen.

En wat zien we daar nu weer aan het einde? Een ijsdag in de Lage Landen… vers van de pers. Snel op de weerkaart kijken …

Ja hoor… een prachtige situatie op de kaarten. Met transportkou en ook al mooie sneeuw in Oost-Europa. Mooie steun in het ensemble ook. Daar spotten we ook de kans op natte sneeuw in de nacht op vrijdag. Daarna weer mooi droog en die aanloop naar …


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

18 reacties

Hjs · 17 november 2020 op 10:34

Paar algemene wintergerelateerde opmerkingen.

Sneeuwoppervlak. In het algemeen zal een stijging van de temperatuur zorgen voor een verkleining van het deel van de aarde waar het kan sneeuwen. Boven een bepaalde temperatuur kan het niet sneeuwen.
In Europa, met veel water en tegenwoordig ook in het noorden een pas laat dichtvriezende zee is de opwarming zelfs meer, dus de kans op sneeuw hier neemt af. Later in het seizoen, met het meer afgekoelde water en uiteindelijk wel dichtgevroren zeewater zijn die kansen groter. We hebben de afgelopen 10 jaar. (Uit mijn hoofd) relatief vaker wel kou later in winter en het voorjaar gehad. Vorig jaar ook, bijna 0 winter, maar uiteindelijk toch flink vorstschade in de tuin in het voorjaar. Door een dubbelde reden. Planten al wakker door de temperatuur en uiteindelijk dan toch wat koude die de vroege groei beschadigen.
In de vs en ook azie, met veel minder water, is rechtstreekse koude uit het noorden nog veel makkelijker om te laten gebeuren. De koude uitbraken zijn daar ook veel heftiger, dus ook met opwarming is kou nog steeds kou.
Tweede, zorgt een verkleining van de oppervlakte waar het kan sneeuwen, ook voor minder sneeuw perse? Dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Bij opwarming zal er meer vocht in de lucht kunnen zitten en als het nog voldoende koud is kan dat nog steeds sneeuw zijn. Bv opwarming van min 10 naar min 5 bv, als eenvoudig vb.
Verder, met minder ijsvorming kan er beter vocht afgegeven worden, wat sneeuw zou kunnen zijn.
Mijn algemene stelling is dus, afwarming zal de oppervlakte die kan besneeuwen verkleinen, maar niet perse de totale hoeveelheid sneeuw laten ofnemen. Een toename is zelfs mogelijk.
Opwarming zal sneller gaan in Europa, met mogelijke winterkansen pas later in het jaar.

Dan het Biden, oorlogsverhaal. In de eerste plaats puur speculatie. Dus waar praten we over? We kunnen ook gaan praten over de volgende elfstedentocht. We hebben geen flauw idee.

En dan, wie zijn Irak binnengevallen? Dat waren toch de Republikeinen met hun “fake” wapons of massdistruction.
En ook, om het even welke president, omstandigheden kunnen zorgen voor gewelduitbraken.

Dan oorlog, de huidige oorlog zal tegen de techbedrijven gevoerd moeten worden en dat is voor Vs een binnenlandse aangelegenheid.
Daarnaast China, maar daar kan natuurlijk nooit een oorlog uit komen. Er kan natuurlijk ook veel beter gewerkt worden aan samenwerking. China heeft nog een groot deel van de bevolking met beperkte welvaart.
En de Vs heeft ook interne problemen genoeg. Enorme politieke tegenstellingen, die het oplossen van problemen in de weg staan. Denk bv aan de hopeloos verouderde infrastructuur. En ook volksgezondheid, overgewicht en foute voeding. De gemiddelde leeftijd van covid doden is duidelijk lager dan in Europa. Waarschijnlijk door de overgewichts epidemie. Mogelijk ook door de onbereikbaarheid van gezondsheidszorg.

  EricV · 17 november 2020 op 12:22

  Bij -10 naar -5 sneeuwt het inderdaad nog steeds.
  Bij -1 naar +4° wordt het regen! Dus toename sneeuwoppervlak is helemaal niet logisch bij opwarming.

  Ander punt dat ik in heel veel klimaatdiscussies mis.
  Ik denk dat het Urban Heat Island effect wel eens veel groter (heel veel groter) zou kunnen zijn, als iedereen denkt. Vandaar temperatuurtoename bij veel weerstations die dicht bij woongebieden staan.
  Iedereen mag hier op schieten in 3, 2, 1…

   Hjs · 17 november 2020 op 13:15

   Dat staat in regel 2….

   Urban heat speelt zeker, maar op globale schaal zal dat weinig zijn.

Loos alarm · 17 november 2020 op 12:59

“”In het algemeen zal een stijging van de temperatuur zorgen voor een verkleining van het deel van de aarde waar het kan sneeuwen””

2020 sneeuwbedekking 10% meer als langjarig gemiddelde.
Daar is dan een daling van temperatuur voor nodig om die vergroting te zorgen.
https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/veel-sneeuw-op-het-noordelijk-halfrond/6629/

  Hjs · 17 november 2020 op 13:17

  1 jaar zegt natuurlijk niks.
  Er was vorig jaar geen daling van temperatuur, dus dat argument is onjuist.

   Loos alarm · 17 november 2020 op 18:15

   Dacht dat uw schrijven over het “nu” ging en niet over het verleden ? Terugkijken in de klimaatgeschiedenis in een eerder schrijven wees u nog stellig van hand ?
   Maargoed waarom zegt meer sneeuw nou niets ,maar minder sneeuw nou juist weer van alles ? Best gek toch ?
   Uw argument uit het verleden heeft dus geen enkele waarde in het heden.

Loos alarm · 17 november 2020 op 13:06

“”En dan, wie zijn Irak binnengevallen? Dat waren toch de Republikeinen met hun “fake” wapons of massdistruction.””

NA Bush kwam ene Obama(Democraten) die een ‘lenteopstand’ begon in Tunesie ,Libie, Egypte ,Syrie enz… om de “dictatoren aldaar te verdrijven”…In al deze landen hebben jihadstrijders(gesteund door het Westen) de leiding overgenomen iets van in de drup naar kletsnatte regen…8 jaar verder zijn deze oorlogen nog steeds bezig, vind dan wel als je Bush noemt je Obama dan ook niet kan vergeten?

  Hjs · 17 november 2020 op 13:25

  Ja ik zie hem nog lopen daar in de woestijn met de us vlag 😉

  Dit is natuurlijke flauwe kul, de mensen daar zelf wilden. Dat het westen daar een rol speelde, zeker mogelijk. Maar de opstand heeft 0,00 met Obama te maken.
  Dat het daar dictaturen waren is ook geen vraag. Of het daar nu beter is geworden dat hoor je mij niet zeggen.

  En kan het natuurlijk mis hebben maar de gemiddelde Jihadstrijder is vooral bezig om te strijden in het westen. 😉 Dat het westen en ook rusland daar wapens verkopen/verspreiden is idd niet zo een strak plan. Maarja money rules.

   Loos alarm · 17 november 2020 op 18:35

   De lente opstand begon ‘toevallig’ onder leiding van Obama door 118 tomahawk raketten op Tunesie af te vuren , NA die aanval kwam de Westerse coalitie onder leiding van de Fransen op gang met een grondgevecht.
   0.0 mee te maken ?
   Vergeet het maar !!

   P.s : Jihadisten strijden over de gehele wereld van Indonesie tot aan Canada voor hun wereldkalifaat , alles niet conform hun heilige boek moet simpelweg dood.
   Dan zal er pas vrede heersen schrijft datzelfde boek.

    Wim · 17 november 2020 op 22:37

    118 raketten op Tunesië waar haal je dat? Of verwar je dit met raketaanvallen op Syrië, als vergelding voor vermoedelijke chemische aanvallen tegen burgers. Dit gebeurde onder Trump, is hij dan een oorlogsstoker? De Arabische opstanden (“lente”) begonnen met een groenteverkoper in Tunesië die zichzelf uit protest in brand stak. Een westerse interventie in Tunesië wanneer of hoe zou dit gebeurd zijn?

Loos alarm · 17 november 2020 op 13:16

GFS blijft vrij consistent en toont wederom een rustige setting met veel hogedruk in onze omgeving voor volgende week. Geen winterse omstandigheden, maar ook zeker niet zeer zacht.
Eerder zo’n 7 graden overdag en kans op lichte vorst ’s nachts.
Op de langere termijn (vanaf ruim 200 uur vooruit) zien we dan wellicht weer een aanzet tot meer WAA richting het noorden, maar dan neemt de onzekerheid natuurlijk ook weer flink toe.
Kortom(nog) geen r**t te beleven aan het w e e r …..

  sneeuwfanaat(Ron) · 17 november 2020 op 16:41

  Gelukkig hebben we de politiek:);)

   Tjeerd · 17 november 2020 op 21:06

   Ron,
   Heb je eindelijk een onderbouwde reactie?

Hjs · 17 november 2020 op 16:55

https://m.youtube.com/watch?v=ePG6zUYvUZg

Misschien hebben we dit nodig om het weerbericht een beetje op te leuken. Past qua kleding ook mooi bij de opwarming.

  Aart · 17 november 2020 op 21:28

  Hahahaha. Het weerbericht is ergens anders ook altijd leuker 🙂 , net als vroeger het speelgoed van je vriendjes!
  Wedstrijdje doen wie vindt het meest hilarische weerbericht? Is weer eens wat anders dan een Hellmann wedstrijdje…..

  nils · 18 november 2020 op 20:16

  Mijn vrouw zei net: Die kun je toch als weervrouw niet serieus nemen? Nou… ik dacht het wel!

   nils · 18 november 2020 op 20:18

   Die van Hjs dan he 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *