De Nederlanders zijn verzot op wintersporten in de Alpen, maar ook in de zomer kun je veel in de Alpen doen. Zo kun je er natuurlijk prachtig wandelen, mountainbiken, golfen, bergbeklimmen en nog veel meer. De laatste jaren hoor je de term ‘Trailrunning’ vaak voorbij komen. In de zomer is deze sport mateloos populair. En waar kun je beter trialrunning beoefenen dan in de heerlijke berglucht en in de vrije natuur.

trailrunning

De naam zegt het eigenlijk al. Je kiest zelf je ‘pad’ tijdens het hardlopen. Je kiest natuurlijk de uitdagende onverharde paadjes en een sprongetje hier en daar is natuurlijk ook een uitdaging. Je rent over de alpenweides en dan weer omhoog via wat stenen en zo maak je telkens je eigen uitdaging. Je vliegt tussen de bossen door, langs de stromende beekjes en met iedere adem ruik je de heerlijke berglucht en voel je je met iedere stap sterker worden. Dit doe je allemaal in de prachtige arena van de Alpen.

trailchallenge-580x440_0001_trailchallenge1

In het Kleinwalsertal hebben ze deze zomer een trialrunning event georganiseerd. In het weekend van 30 juli kun je meedoen met één van de parcours. Wanneer je rustig aan wilt doen begin je met de 9km run. Wanneer je een echte trialrunner bent in hart en nieren is er ook een parcours van maar liefst 65km. Vergis je niet; Er doen ieder jaar zo’n 600 mensen mee aan dit evenement. Zie jij jezelf al zitten wanneer je je eigen gekozen doel hebt behaald?

image

De Alpenhoorn en een stukje geschiedenis

Een hele andere uitdaging wat ze in het Kleinwalsertal hebben is het Alpenhoorn blazen. Om deze lange hoorn van 2.5 tot 4 meter te kunnen bespelen moet je al ervaring hebben met een blaasinstrument. Ik heb het zelf 1 keer mogen doen, maar zoals bij de meeste mensen die het voor de eerste keer doen komt er geen geluid uit. In ieder geval niets wat ook maar in de buurt komt van het echte natuurgeluid. Heb jij dit al eens geprobeerd?

alphorn

Dit instrument werd ooit gebruikt als communicatiemiddel naar de herders of als lokinstrument voor hun dieren en is al ongeveer 2000 jaar oud. Aan het einde van de 18e eeuw was het bijna gedaan met de alpenhoorn. De dieren werden veelal bij de boerderij geplaatst in een afgezet weiland en op dat moment werd de alpenhoorn eigenlijk overbodig. Gelukkig werd dit gebruiksvoorwerp in de loop der tijd meer als muziekinstrument gezien en werden er ook wedstrijden mee gehouden wie de beste blazer was van de Alpen. En dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval.

alphornfestival-mgmeiner

Wil je dit een keer meemaken en ben je toevallig deze zomer in het Kleinwalsertal? Dan is dit een evenement waar je bij moet zijn. Van 11 tot 18 september vindt het Alphorn festival plaats in het dorpje Baad. In dit kleine dorpje en op de weides zullen blazers uit heel Oostenrijk komen en je zult werkelijk onder de indruk zijn.

alphornblaser-jung-580x440


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

1 reactie

Gesloten voor reacties.