piz_buin_besteigung

Over drie maanden exact 150 jaar geleden namelijk op 14 juli 1865 werd voor het eerst de Piz Buin beklommen. Ja daar heeft dat zonnebrandmerk zijn naam van. En ja het is met 3312 meter de hoogste berg van Vorarlberg. En ja het ligt in het Montafon op de grens met Graubünden. In de Silvretta is het de op twee na hoogste berg na de 3410m van de Piz Linard  in Zwitserland en de 3399m van het Fluchthorn in Tirol. De naam van de berg is Reto-Romaans voor Rundertop.

150-jahre-piz-buin

Het waren de alpinisten Johann Jakob Weilenmann uit St. Gallen en Josef Anton Specht uit Wenen die samen met de Tiroolse berggidsen Franz Pöll en Jakob Pfitscher vanaf de Bielerhöhe via Vermuntgletsjer, Ochsentaler gletsjer en Buinlücke de top bereikten.

wiesbadenerhuette

Met een overnachting in de Wiesbadener Hütte is de beklimming goed te doen… voor 110 euro per persoon (vanaf 3 personen) brengt een berggids je op dinsdagen, donderdagen en zaterdagen vanaf deze hut naar de top. Check het hierrr. In het jubileumsjaar is er natuurlijk ook een speciale package bestaande uit:

  • 4 nachten halfpension accommodatie voor zondag tot donderdag, waarvan 3 in een accommodatie naar keuze en 1 in de Wiesbadener Hütte
  • 1 Piz Buin beklimming met berggidsen uit Montafon
  • 1 Slaapzak voor in de hut

Je hebt alleen een beetje conditie nodig en goede bergschoenen. Plus natuurlijk de zonecreme, zonnebril en regenkleding. De berggidsen hebben alle andere materiaal zoals lijnen en stijgijzers voor de passsages over de gletsjers. Hierrr de link om dit arrangement te boeken. Nu nog een paar video’s…

Een reclamefilm… maar wel eentje die je graag door je adblocker laat!

Piz Buin beklimming met kids…

En ja met toerski’s kan het ook! Daarvan is het hoogseizoen met de huidige warmte wel op zijn retour… maar het filmpje is schitterend… afsluitend: wat is jouw smoes?

Categorieën: Montafon

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.