piz_buin_besteigung

Over drie maanden exact 150 jaar geleden namelijk op 14 juli 1865 werd voor het eerst de Piz Buin beklommen. Ja daar heeft dat zonnebrandmerk zijn naam van. En ja het is met 3312 meter de hoogste berg van Vorarlberg. En ja het ligt in het Montafon op de grens met Graubünden. In de Silvretta is het de op twee na hoogste berg na de 3410m van de Piz Linard  in Zwitserland en de 3399m van het Fluchthorn in Tirol. De naam van de berg is Reto-Romaans voor Rundertop.

150-jahre-piz-buin

Het waren de alpinisten Johann Jakob Weilenmann uit St. Gallen en Josef Anton Specht uit Wenen die samen met de Tiroolse berggidsen Franz Pöll en Jakob Pfitscher vanaf de Bielerhöhe via Vermuntgletsjer, Ochsentaler gletsjer en Buinlücke de top bereikten.

wiesbadenerhuette

Met een overnachting in de Wiesbadener Hütte is de beklimming goed te doen… voor 110 euro per persoon (vanaf 3 personen) brengt een berggids je op dinsdagen, donderdagen en zaterdagen vanaf deze hut naar de top. Check het hierrr. In het jubileumsjaar is er natuurlijk ook een speciale package bestaande uit:

  • 4 nachten halfpension accommodatie voor zondag tot donderdag, waarvan 3 in een accommodatie naar keuze en 1 in de Wiesbadener Hütte
  • 1 Piz Buin beklimming met berggidsen uit Montafon
  • 1 Slaapzak voor in de hut

Je hebt alleen een beetje conditie nodig en goede bergschoenen. Plus natuurlijk de zonecreme, zonnebril en regenkleding. De berggidsen hebben alle andere materiaal zoals lijnen en stijgijzers voor de passsages over de gletsjers. Hierrr de link om dit arrangement te boeken. Nu nog een paar video’s…

Een reclamefilm… maar wel eentje die je graag door je adblocker laat!

Piz Buin beklimming met kids…

En ja met toerski’s kan het ook! Daarvan is het hoogseizoen met de huidige warmte wel op zijn retour… maar het filmpje is schitterend… afsluitend: wat is jouw smoes?

Categorieën: Montafon

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.