Dit is toch en dikke doet sneeuw in Enschede. Meer dan de 18cm die en vrijwilliger van het KNMI vanochtend heeft gemeten. Ik postte de kaart met alle metingen op Facebook en prompt stroomden de plaatjes binnen. Bij één klopte het wel. De anderen schreven allemaal dat er veel meer lag. Kijk maar!


Klik even op de comments dan kun je zien wat iedereen schreef, vaak met en foto van “hé bij ons ligt veel meer!”

Echter, intussen weet ik dat bij het KNMI nog de hele dag door metingen binnen komen. Er zijn 322 vrijwilligers. En die sturen hun meting niet meteen op. Kijk eens hoeveel metingen er nu bijgekomen zijn!

Dat past al veel beter zo! Wel veel code 99 voor “sneeuwhopen” erbij. En twee puntjes met 0 sneeuw. Zie je ze? Let op: er staat nog steeds “voorlopige data”.

Kijken we ook nog ff naar neerslag van die 48uur in mm tegen het gemeten sneeuwdek. Tel de eerste twee getallen bij elkaar op waar je kijkt en kijk dan of de derde kaart inderdaad de regel 1mm neerslag is 1cm sneeuw bevestigt of dat door de kou 1mm = 2cm eerder de waarheid is. Het was ook geen plaksneeuw zei iemand. Klopt! Koud gevallen sneeuw plakt niet. Die is heel viltig en glijd voor geen meter als je je ski’s niet hebt gewaxed.

Dit is de officiële WMO (niet te verwarren met WHO) manier om neerslag in vaste vorm te meten. Niet het sneeuwdek dus maar wat er valt. Dat wordt in het midden in en trechter opgevangen en automatisch met een verwarmingselement gesmolten. De opstelling die je ziet heet een Double Fence Intercomparison Reference (DFIR). Een dubbel hek dus om beter te kunnen vergelijken. Het mag zo groot en hoog op poten. Zeker in de Hollandse pampa denk ik.

Maar NOAA, het Amerikaanse KNMI zusje, en NCAR in Boulder waar ik ooit nog en wetenschappelijk praatje heb gehouden, hebben het in 2012 en keer grondig getest. De hele studie zie je hierrrr. Hierboven dat is geen playmobil maar en luchtfoto van en testveld zo groot als een voetbalveld. Zonder stadion natuurlijk want anders weet je nog niets. Drie conclusies had de studie:

  1. Als de diameter van het buitenste hek kleiner is dan 4 meter zijn de resultaten niet representatief
  2. Er moet bij zware sneeuwval nog te veel warmte worden gebruikt om te voorkomen dat de inlaat van de meter in het midden verstopt
  3. Het lukt nog niet goed om lichte sneeuw met minder dan 0,2mm water equivalent per uur te meten.

Moeilijk allemaal dus. Volgens mij hebben we geen DFIR in Nederland en België. En zelfs als je het had, wist je nog de sneeuwhoogte op de grond niet. Maar hierrr heb ik enkele video’s neergezet van hoe je de sneeuwhoogte dient te meten. En de hele set KNMI-sneeuwhoogtekaarten die ik elk dag verzamel, vind je er. Plus een link naar hoe je vrijwillige neerslagmeter kunt worden voor het KNMI.

Sneeuwduinen op Texel

Wat ook kan is gewoon foto’s maken van het landschap en denken: “Boeien hoeveel centimeter dat is”. Nu dan met die wind. Er valt heus ook wel weer eens een laag zoals in de Alpen in de dalen. En dan halen we de meetstok er weer bij!

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Als je wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Jarno · 8 februari 2021 op 19:42

Ik zie zelfs 4 stations met 0. Dat is balen voor sommige mensen.

Gesloten voor reacties.