Renault_Alpine_A_110

Alpine? Welke associaties roept dat bij jou op? Alpen, Alpineskiën… zou het kunnen dat je ook aan een auto denkt? Ken je het Franse sportwagenmerk Alpine nog! Hebben we een lezer die deze auto prachtig glimmend in zijn garage heeft staan? De autofabriek Alpine is na de oorlog door Jean Rédélé opgebouwd in Dieppe. Met motoren van Renault maakte hij fraaie sportmodellen. Het succes kwam toen het merk op de Monte Carlo Rallye de eerste drie plaatsen wist te eindigen. In 1973 kocht Renault het merk. In 1973 won de Alpine A110 opnieuw de eerste drie plekken van de Monte Carlo Rally maar nu ook het World Rally Championship. Tot 1995 rolden tal van schitterende snelle modellen van de productieband. Daarna liet de Renault Group het merk los en maakte de Alpine autofabriek alleen nog speciale RenaultSport versies van de Renault Clio.

schanghai2013

Sinds 2010 gingen de geruchten dat het merk terug zou komen. In 2013 werd bovenstaand model gepresenteerd op de autoshow van Shanghai. Dit prototype wist dat jaar in Le Mans het teamkampioenschap te winnen. Daarmee was de weg vrij voor de lancering van een nieuwe lijn straatmodellen van het illustere merk. Twee maanden geleden was het zo ver! De nieuwe Alpine werd in Monte Carlo gelanceerd.

alpine renault

Tony Vos had de eer bij de lancering te mogen zijn.

Het nieuwe Alpine
En dan sta ik op 16 februari in de jachthaven van Monte Carlo om aanwezig te zijn bij de onthulling van het nieuwe Alpine. Een haag van negentig, vooral blauwe Alpines A110, verwelkomt de gasten. Stuk voor stuk aan het merk verknochte rijders staan breed grijzend en vol trots klaar. Zij hebben in de ochtend de nieuwe Alpine Vision conceptauto al gezien. Dat stond mij en 140 andere vertegenwoordigers van de media nog te wachten.

Lees de rest van zijn verslag op het blog van Renault.

 

Categorieën: Met de auto

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.