De Alpen bereiden zich voor op de eerste grote vakantiedrukte. De paraplu barretjes zoals deze in Obertauern draaien hun eerste rondjes. De pistebully’s leggen overal de basis. En de vakantieganger kijkt op Wintersportweerman om te zien of ze hun zwembroek of skipak mee moeten nemen. Nou daarover kunnen we kort zijn, je skipak, maar een turbulent weekje gaat het wel worden!

Mooie gekleurde luchten in Frankrijk, daar morgen alweer nieuwe sneeuw. Hier het beeld van Le Grand Bornand wat eigenlijk niet eens heel hoog ligt voor Franse begrippen maar het ziet er wel ijzig uit.

Ah en nog zo’n mooie met ochtendgloed, schitterend! Eenzaam sneeuwkanon staat nog te blazen maar de piste lijkt al dik in orde. Huiskamervraag; waar staat deze webcam?

Een dikke laag sneeuw in de dorpen van Kleinwalsertal. Wordt dit weg gespoeld dit weekend?

Boven hoeven ze in ieder geval weinig te vrezen, mooie zonsopkomst en de deelgebiedjes van het Kleinwalsertal openen geleidelijk hun liften. Het was een jaloersmakende week…

Zo bewees Pepijn vanuit de Kitzbüheler Alpen

Snel de kaarten in, eerst de sneeuw voor de Franse Alpen. Woensdag zou het er kort maar intens sneeuwen, sneeuwvalgrens prima. Volgens de Fransen hun eigen model valt er dan op grote schaal 15cm en lokaal uitschieters naar 40cm. Prima in lijn met de andere hogere resolutie modellen. Wordt weer even een lekkere opfrisser vooral voor de pure westkant maar ook zuidwest kan eruit springen, denk aan Isola 2000.

Daarna gaan we de gevreesde fase in. Zuidwester met af en toe gedruppel wat ook nog kan uitpakken als een vernietigende bak warm water. Ik laat zowel het GFS als het EC even zien want grote verschillen tussen deze 2. Op deze kaarten van 72 uur vooruit nog weinig te zien toch?

Eerst maar eens kijken naar die dramatisch omschreven regenbom. Voor de Franse Alpen gaat het vrijdag en zaterdag spannend worden als er wat stuwing op zit dus de neerslagtotalen kunnen oplopen.

Een sneeuwvalgrens van ongeveer 1800m in zo’n stroming. Sommige dorpen liggen hoog genoeg maar ik kan er niet al te positief over zijn, zure appel.

Na zaterdag zijn de Franse Alpen dan verlost en zit alleen de noordkant nog met de regen omdat het hoog iets opbolt. De noordkant heeft last van een plakkend fron uit het westen. Maar iets klopt hier niet, noordkant ~ front uit het westen, echte stuwing ontbreekt dus. Als de neerslag dan al langs Oostenrijk schuurt dan zal veel van die neerslag denk ik af gevangen worden door de Arlberg. Zo kan de Arlberg ook eens bij de verliezers zitten, naja daar gelukkig genoeg sneeuw! Laten we duimen dat het meevalt met de neerslag!

Dit dan de situatie op de kaarten in de warme fase, wederom het GFS en EC. Nu zien we een eerste verschil! Want tijdens onze pre-kerst-warmte vindt er op de oceaan een interessante ontwikkeling plaats. Een stukje depressie kiest z’n eigen weg richting de Azoren, in het GFS is deze een stuk betere ontwikkelt als eigen depressie (zwarte cirkel).

En dat heeft in de volgende kaart op inmiddels precies 5 dagen in de toekomst z’n gevolgen. In het EC is het slechts een uitstulping en wat onstabiliteit wat richting de Azoren wordt gestuurd. In het GFS is dat een welontwikkelde en op zichzelf staande depressie…

Dit dan het gevolg in het GFS, nieuwe warmte verplaatsing naar West Europa in plaats van naar de oceaan en daarmee geen kerstsneeuw.

Op het EC kunnen we gelukkig wel bouwen vanochtend. De kleinere depressie kan verder uitzakken tot zuidelijk van de Azoren en zorgt dat de warmteerplaatsing naar het oceaanhoog gaat. Zo komt er in West Europa ruimte vrij voor kou…

En neerslag! Wat een knaller van een depressie legt het EC klaar voor de Alpen!

Op kerstavond de grote inval en op 1e kerstdag iedereen wakker met verse sneeuw op z’n dak. Een perfect kerstplaatje!

Maar welk model gaat gelijk krijgen? Het GFS ensemble (op de para na) is vrij duidelijk en zegt; geen Alpensneeuw. Prikpunt Innsbruck.

Maar staat haaks op het ensemble van gisteravond waar de afkoeling en sneeuw gewoon 90% zeker leek. Is het dus een nieuwe trend in de modellen?

Andere modellen zoals het GEM hierboven en ICON en UKMO doen mee met de ontwikkeling van het EC dus dat is weer positief. Eindconclusie; GFS vreemde eend en niet consistent, EC constanter en in lijn met andere modellen, maar we moeten oppassen dat het geen trend wordt in het GFS. In de gaten houden dus! Kans op een perfect witte kerst zet ik nu op: 60%


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

130 reacties

Gesloten voor reacties.