nevada-chihuahua-5

Appeltjes van oranje in de sneeuw. Waar is dat nu weer? In Chihuahua. Waar ligt dat nu weer? In Mexico ten zuiden van de Rio Grande. Het sneeuwt daar bijna nooit maar met de El Ninjo wel. Nog een plaatje…

nevada-chihuahua-3

Lekker dan. Hierr het verhaal in het Spaans. En wat heeft dat met sneeuw in de Alpen te maken met oud & nieuw? Alles! Want uit dat ver zuidelijk afgezakte koudebel – Amerika ontwrichtend als winter storm Goliath (zie video) – is vannacht boven Texas een nieuwe depressie ontstaan. En die scheert de komende 48 uur over de oostelijke Amerikaanse staten om door ijzige kou boven New Foundland (’s nachts tot -30ºC) de oceaan op te worden gedrukt. En dan geeft die depressie het lange front (waarvan het zelf onderdeel is) een zwieper en die zien we dan op 31 december…

frontoudnieuw

… tegen de Noorse fjorden en de Franse Alpen aan liggen. De sneeuwgrens begint op 2000m maar daalt snel naar 1200m…

akkuoudjaarsneeuw

… en dan kan er in de Franse Alpen – van de Savoie Mont Blanc tot in de Hautes-Alpes en zeker ook in Val d’Anniviers (Unterwallis / Bas-Valais) en Berner Oberland 10 tot 20cm sneeuw vallen uit sneeuwdump Cameron. In sneeuwrijkere winters zouden we het geen naam geven. Nu wel…  Camron is ingediend door Mark:

De naam Cameron heeft voor ons een blijvende herinnering aan onze vakantie in de Rocky Mountains. Cameron was de naam van een jongetje uit Texas dat helemaal lyrisch werd bij het zien van een prachtige gletsjer op de Icefields parkway nabij Jasper, Canada. Elke keer bij mooie gletsjers of sneeuwlandschappen is dat voor ons een Cameron-moment. Gewoon genieten van de mooie natuur!

Mooi! De hashtag voor deze derde dump (dumpje) van het seizoen wordt: #cameron201516

oostenrijksneeuw

In Oostenrijk val er in de stuwingszones in het westen en ook in Tirol (Brixental) 5 to 15cm. Dichter bij de hoofdkam valt minder. De sneeuwgrens van toch minstens 800m en meestal 1000-1200m maakt dat het in lagere dorpen gewoon even regenen wordt. Voor de pistes en vooral voor het landschap is het top natuurlijk.

zellamsee2812

Vannacht is het helemaal beneden in Zell am See weer eens gelukt een paar sneeuwkanonnen aan te zetten. Je ziet de lampjes vlak boven het fraaie stadje  en ook links in Schüttdorf. Het zal tot aan de passage van het frontje moeilijk blijven massaal kunstsneeuw te produceren maar met de passage van het front kan er ook op de hogere pistes weer gespoten worden en zeer waarschijnlijk kan dat een hele periode daarna zo blijven.

stuwing

Alle modellen zijn verder op stevig winterse koers. Dat is vooral spannend voor de Lage Landen en daarom vanaf nu vooral aparte berichten daarover. Om in de Lage Landen winterweer te krijgen moet er een depressie boven Italië gaat liggen en dat gebeurt ook zoals we voor volgende week zien. Er komt dan de bekende grootschalige Retour de l’Est sneeuw naar de noordkant van de Alpen. Om de zuidkant veel sneeuw te brengen heb je een kleiner en feller Genualaag nodig dat strakker tegen de Alpen aan tolt. Toch zal de zuidkant zeker ook wat meepikken.

groteklap

Even later een volgende grote klap uit het westen in het Europese model vanochtend. Natte sneeuw in de Lage Landen en in de Franse Alpen een echte dump. Of dat echt exact op 6 januari gaat gebeuren is nu niet te zeggen. Maar dat de Franse Alpen de grootste kans hebben op echt veel sneeuw is wel een tendens in de modellen momenteel.

fransealpen

Prikpunt Franse Alpen (Savoie Mont Blanc)

Nou hier heb je ze dan. De Franse Alpen. De zwarte hoofdrun vliegt compleet uit de bocht met de hoge neerslagpieken. Maar er is veel steun voor door allerlei dunne lijntjes. De hogere Franse skigebieden gaan nu dus definitief over naar een sneeuwrijke situatie. Aan de lijn van de temperatuur op 1500m zie je dat in het westen we de kans op een golvende sneeuwgrens nog het hoogst is. Regen onder 1000m blijft een mogelijkheid.

berneroberland

Prikpunt Berner Oberland (vlieg met Skywork Airlines)

Gek genoeg zien we iets naar het oosten in de berekening van het Amerikaanse model op 9 januari juist een hogere uitslag qua temperatuur. Dat is natuurlijk de Föhn bij de nadering van een front uit het westen. Tegelijkertijd blijven de blauwe controlerun en het ensemblegemiddelde veel kouder. Sowieso lijkt het eind goed al goed. Ik waarschuw al een tijdje voor kansen op regen in de overgangsfase naar een veel kouder regime. En een gewaarschuwd mens telt voor twee.

oostenrijk

Prikpunt Zillertal Arena Oostenrijk

In Oostenrijk is dan al de kou vanuit het oosten merkbaar. Hier kan de Föhn dus al niet meer zo huishouden als mogelijk wel; in Zwitserland. Hier nemen we echt in het oude jaar afscheid van de eindeloze warme fase.

zuidkant

Prikpunt Zuid-Tirol (Val Gardena)

Nog even een blik naar de door sneeuwgebrek geplaagde zuidkant. Hier worden de condities voor kunstsneeuwproductie echt goed. Verder zien we vooral lichte sneeuwval. Voor een echte zuidkantdump of tenminste een dikke sneeuwsandwich zien we nog onvoldoende signalen op de weerkaarten.

obertauern

Live toegift van Miranda: In Obertauern is ’t top… mooie pistes en heerlijk zonnetje!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

30 reacties

Gesloten voor reacties.