asperitas

Groot nieuws in de Volkskrant vandaag. De krant met de beste wetenschapsjournalistiek van Nederland. Met sinds enige tijd zelfs over klimaat voldoende aandacht voor beide wetenschappelijke hypotheses. Alleen wel een foutje in de titel: “Eindelijk erkenning voor bubbelwolk“. Het wolkentype dat nu is erkend door de WMO is niet een “bubbelwolk” ook wel buidelwolk genoemd en in Latijn mammatus wat natuurlijk te maken heeft met de hangende aard van een bepaald vrouwelijk lichaamsdeel. Een eigenschap die ook helpt bij het onderscheiden van stalactieten en stalagmieten in een grot. Nee het gaat om de Asperitas en daar is denk ik geen Nederlandse naam voor!

EnamelMembershipBadge2.0-300x300

Nu dan het antwoord op de vraag in de titel: ik ben net voor iets van 35 euro levenslang lid geworden van de Cloud Appreciation Society (CAS). Zie manifesto. Doe dit ook. Je krijgt een badge, een CD, een sticker! Als laaglander met bergenheimwee zijn wolken echt next best! En het is aan deze club te danken dat de WMO de asperitas na een strijd die in 2008 begon (zie wikipedia) nu ziet staan. Zie deze officiële WMO mededeling van 11 juni jl. Vis hierrr de 196p dikke pdf van de WMO op met alle erkende wolkentypen zoals vastgelegd in 1987. In de volgende editie zal de asperitas erbij zijn. Let wel op: CAS had eerst voorgesteld dit wolkentype undulatus asperatus te noemen. Undulatus zelf was er sinds 1951 al bij als secundaire aanduiding. Dat is een golvende onderkant van een wolkendek. Asperitas is nu een tertiaire toevoeging die aangeeft dat de golving niet regelmatig is maar chaotisch. Het is de allereerste keer sinds 1951 dat er een wolkentype is toegevoegd. CAS heeft nu een wedstrijd gelanceerd wie de Asperitas-foto schiet die op 26 september op het CAS congres in Londen als officiële foto voor de WMO atlas wordt gekozen.

Is dit nog te toppen? O ja en er zijn ook al complotdenkers die denken dat dit wolkentype het gevolg is van geavanceerde wapensystemen. Zie video. Nee, niet geloven die onzin!

PS Volg CAS ook op Facebook. Daar ben je een van de 67.600 likes! Bekijk ook snel deze fraaie pdf over wolkensoorten van het KNMI.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.