asperitas

Groot nieuws in de Volkskrant vandaag. De krant met de beste wetenschapsjournalistiek van Nederland. Met sinds enige tijd zelfs over klimaat voldoende aandacht voor beide wetenschappelijke hypotheses. Alleen wel een foutje in de titel: “Eindelijk erkenning voor bubbelwolk“. Het wolkentype dat nu is erkend door de WMO is niet een “bubbelwolk” ook wel buidelwolk genoemd en in Latijn mammatus wat natuurlijk te maken heeft met de hangende aard van een bepaald vrouwelijk lichaamsdeel. Een eigenschap die ook helpt bij het onderscheiden van stalactieten en stalagmieten in een grot. Nee het gaat om de Asperitas en daar is denk ik geen Nederlandse naam voor!

EnamelMembershipBadge2.0-300x300

Nu dan het antwoord op de vraag in de titel: ik ben net voor iets van 35 euro levenslang lid geworden van de Cloud Appreciation Society (CAS). Zie manifesto. Doe dit ook. Je krijgt een badge, een CD, een sticker! Als laaglander met bergenheimwee zijn wolken echt next best! En het is aan deze club te danken dat de WMO de asperitas na een strijd die in 2008 begon (zie wikipedia) nu ziet staan. Zie deze officiële WMO mededeling van 11 juni jl. Vis hierrr de 196p dikke pdf van de WMO op met alle erkende wolkentypen zoals vastgelegd in 1987. In de volgende editie zal de asperitas erbij zijn. Let wel op: CAS had eerst voorgesteld dit wolkentype undulatus asperatus te noemen. Undulatus zelf was er sinds 1951 al bij als secundaire aanduiding. Dat is een golvende onderkant van een wolkendek. Asperitas is nu een tertiaire toevoeging die aangeeft dat de golving niet regelmatig is maar chaotisch. Het is de allereerste keer sinds 1951 dat er een wolkentype is toegevoegd. CAS heeft nu een wedstrijd gelanceerd wie de Asperitas-foto schiet die op 26 september op het CAS congres in Londen als officiële foto voor de WMO atlas wordt gekozen.

Is dit nog te toppen? O ja en er zijn ook al complotdenkers die denken dat dit wolkentype het gevolg is van geavanceerde wapensystemen. Zie video. Nee, niet geloven die onzin!

PS Volg CAS ook op Facebook. Daar ben je een van de 67.600 likes! Bekijk ook snel deze fraaie pdf over wolkensoorten van het KNMI.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.