Groot nieuws in de Volkskrant vandaag. De krant met de beste wetenschapsjournalistiek van Nederland. Met sinds enige tijd zelfs over klimaat voldoende aandacht voor beide wetenschappelijke hypotheses. Alleen wel een foutje in de titel: “Eindelijk erkenning voor bubbelwolk“. Het wolkentype dat nu is erkend door de WMO is niet een “bubbelwolk” ook wel buidelwolk genoemd en in Latijn mammatus wat natuurlijk te maken heeft met de hangende aard van een bepaald vrouwelijk lichaamsdeel. Een eigenschap die ook helpt bij het onderscheiden van stalactieten en stalagmieten in een grot. Nee het gaat om de Asperitas en daar is denk ik geen Nederlandse naam voor!
Nu dan het antwoord op de vraag in de titel: ik ben net voor iets van 35 euro levenslang lid geworden van de Cloud Appreciation Society (CAS). Zie manifesto. Doe dit ook. Je krijgt een badge, een CD, een sticker! Als laaglander met bergenheimwee zijn wolken echt next best! En het is aan deze club te danken dat de WMO de asperitas na een strijd die in 2008 begon (zie wikipedia) nu ziet staan. Zie deze officiële WMO mededeling van 11 juni jl. Vis hierrr de 196p dikke pdf van de WMO op met alle erkende wolkentypen zoals vastgelegd in 1987. In de volgende editie zal de asperitas erbij zijn. Let wel op: CAS had eerst voorgesteld dit wolkentype undulatus asperatus te noemen. Undulatus zelf was er sinds 1951 al bij als secundaire aanduiding. Dat is een golvende onderkant van een wolkendek. Asperitas is nu een tertiaire toevoeging die aangeeft dat de golving niet regelmatig is maar chaotisch. Het is de allereerste keer sinds 1951 dat er een wolkentype is toegevoegd. CAS heeft nu een wedstrijd gelanceerd wie de Asperitas-foto schiet die op 26 september op het CAS congres in Londen als officiële foto voor de WMO atlas wordt gekozen.
Is dit nog te toppen? O ja en er zijn ook al complotdenkers die denken dat dit wolkentype het gevolg is van geavanceerde wapensystemen. Zie video. Nee, niet geloven die onzin!
PS Volg CAS ook op Facebook. Daar ben je een van de 67.600 likes! Bekijk ook snel deze fraaie pdf over wolkensoorten van het KNMI.
5 reacties
Reacties zijn gesloten.