Vandaag trekken wat opgeloste resten van een warmtefront over de Alpen. Door de uitstraling vannacht is er ook dalnevel ontstaan. Dat leidt dan samen tot mooie mystieke plaatjes zoals hierboven uit het Lötschental. Aan de zuidkant van de Alpen is het al strak blauw en dat keert ook aan de noordkant snel weer terug.

Ik schrijf dit bericht vanuit het Edelweisshaus in Königsleiten in de Zillertal Arena. Gisteravond kwamen hier Duitsers binnenvallen die vanuit St. Moritz op bovenstaande Bergrutsch/Felssturz gestuit waren. Ze moesten vervolgens 300km (!!!) omrijden via Merano en Bolzano om hier te komen. Altijd weer leuk om te zien dat de natuur druk doende is om te zorgen dat de Alpen er over 30 miljoen jaar niet meer zijn. We hebben nog even!

Ik wil in dit weerbericht focussen op een situatie volgend weekeinde. Die hangt weer samen met de sneeuw die woensdag weer in de Alpen gaat vallen. Hoeveel is nog onduidelijk omdat het erg veel uitmaakt of de luchtdruk naar 1015 of 1010hPa gaat dalen. Zie het ensemble voor de Zillertal Arena hierboven. Ten opzichte van de runs van gisteren is de neerslag neerwaarts bijgesteld. Denk dat we nu uitgaan van 5 tot 15cm dwars over de Alpen. Lokaal op een onvoorspelbare plek zie ik wel 20cm vallen. Het Val d’Anniviers in Wallis lijkt kanshebber.[dc_slider slider=”8688″ captions=”true”]Oorspronkelijk was het “plan” dat de Alpen vanaf de sneeuw woensdag een reeks dagen kouder zouden worden. Dat wordt donderdag al letterlijk “afgeblazen”. Het glijbaanhoog schuift namelijk over West-Europa heen en neemt daarbij mede de zachte lucht die het juist die woensdag aan de westkant naar het noorden tot aan de IJslandse zuidkust heeft gepompt. In het komende weekeinde leidt dit dan ook tot een perfecte glijbaan voor….. Bulgarije! Kijk maar op de kaarten hierboven. De enige mazzel voor de Alpen is dat de zeer zachte lucht (zeker ook in Nederland) toch wel over de koudere onderste laag van de atmosfeer glijdt. Alleen deze winterse inversie verhoedt een dooidrama. Maar ook zo’n inversie houdt niet oneindig stand. De GFS 00u is tamelijk dramatisch voor het vervolg. Wat mij betreft nu even niet naar kijken en duimen voor nieuwe rondes nieuwe kansen. Aangezien alle vorige GFS runs ook met de “foute oostelijke glijbaan” kwamen lijkt me duimen voor een herstel naar het westen komend weekeinde hopeloos. Wel kunnen we nog duimen voor meer sneeuw in de berekening voor woensdag. Het is absoluut een weer voor “leven in het nu”: een topweek!

Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads
[fbphotos id=523333897700820]
Leuk die plaat van die old timer in Madonna! Dat is jaarlijks een groot evenement daar! 

Erik Kromhout vanuit Kitzbühel
[fbphotos id=523335154367361]
Erik schrijft: “Vandaag in Kitzbühel wezen skiën en ben richting Resterhöhe gegaan. Ik moest er sowieso heen want er was een nieuwe lift. De erg oude slome zweitausender is eindelijk vervangen door een erg moderne 8 zits lift. Het was vandaag erg druk dus al die 8zits en 6 zits liften zijn erg welkom daar anders sta je waarschijnlijk erg lang te wachten. In de ochtend was het prima en naar het eind vd middag toe alleen maar bulten en daaronder de ijsplaten……….Maar ja het kan ook niet altijd perfect zijn. Maar de sneeuwval van van de week boven de 1400 meter heeft zeker een bijdrage gedragen aan de goed pistes. Daaronder wordt het vrij hard en ijzig……”.

Wat hij schrijft was ook mijn ervaring op de pistes van de Zillertal Arena gisteren. Off-piste begon zich een korst te vormen op een 30cm dikke laag vers. Daar zal vandaag al amper meer lol aan te beleven zijn. Dan moet je op zoek naar de schaduwhellingen, maar die zijn ook het meest lawinegevaarlijk. Alleen doordat de sneeuw begon met natte sneeuw en de lagen vrij goed zijn gehecht is er vandaag maar lawinegevaar 2 hier. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.