Op de Zugspitze is 122km/h wind genoteerd. En zeker zullen hogere liften vandaag sluiten. Op de Hohe Salve staat 35km/h en daar zou je met een kleiner scherm nog prima in kunnen vliegen. Hoe en wanneer het de komende 36 uur allemaal voorbij trekt is echt lokaal te bezien.

De vlag van het restaurant “Eind van de wereld” in de Jura wappert al flink. En vooral het sneeuwdek is geruïneerd. Zoals ik ook zag in Sauerland trouwens. Komt daar nog sneeuw? Kijken we naar.

De wind in het laagland en op de middelhoge toppen in de Alpen is een lachertje vergeleken bij het geweld in de Lage Landen, waar het weer een lachertje is vergeleken bij de tropische stormen. Maar wat Tfso gisteravond met ons deelde…. daar schrik je toch wel even van. Evenals van diverse ongelukken op de skipistes in Tirol de laatste dagen. Zie hier en hier en hier.

Over sneeuw gesproken. Het Amerikaanse model blijft 100% kans op sneeuw in de Lage Landen bieden. Vannacht had je al wat moeten zien en dan vooral vanaf vanavond. Het Europese model is sceptischer. Ach. Blijven liggen doet het toch niet. Wel in de Alpen natuurlijk aan de noordkant.

Ook niet echt veel trouwens zien we hier voor Hopfgarten im Brixental. Ik verwacht eerlijk gezegd wel iets meer… de sneeuwgrens komt weer mooi te liggen. Tot zondag het mooie weer en de warmte terugkeren.

En daarna? Gaan we dan de controlerun van het Europese model van gisteravond volgen. Naar toch een winterse situatie in de Lage Landen? Eindelijk? Ik heb gezegd voor het einde van de storm niet serieus naar de meteofiction te kijken. Ga ik dus ook niet doen. Puur qua gut feeling zie ik nog wel een klein wintertje komen.

En ach… de weergoden doen wat ze willen. Zo als ook sneeuw brengen naar een stad als Mississippi war het bijna nooit sneeuwt. Fijne dag en blijf aangeven wat je ziet met betrekking tot de storm… die heet trouwens Ciara in Frankrijk en Groot-Brittanië en Sabine in de Duitstalige landen. Waarop wij onze wenkbrauwen fronsten…


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

41 reacties

Gesloten voor reacties.