3 daagse sneeuwverwachting vanaf 20 december

Klik voor grotere kaart

Hierboven nog even de door Meteoexploration berekende sneeuwval de komende 72 uur, waarbij de hogere sneeuwgrens geldt voor de derde drogere 24 uur van donderdagmiddag tot vrijdagmiddag terwijl het meeste sneeuw in deze berekening tussen woensdagmiddag en donderdagmiddag valt. Hierrr kun je zelf stapsgewijs kijken en ook letten op het grote verschil tussen de sneeuwgrens in de Franse Alpen en in Oostenrijk. In de accummulatie doet Oostenrijk in een brede zone prima mee!

Ik moet er meteen bij aantekenen dat de GFS12u het net weer iets anders berekent (de kaarten van Meteoexploration lopen 12 uur achter op de GFS, wat voor de aankomende 72 uur meestal niet zoveel verschil maakt). Wel dat gebroken warmtefront maar het afgebroken stuk wordt nu versneld op donderdagmiddag en -avond tegen de Alpen aan getrokken. En dus toch niet pas op vrijdag. Bekijk dat weer even zelf op wetter3.de door af te stemmen op Niederschlagsstaerke und -form. Ideaal om de rijomstandigheden in de smiezen te hebben.

Hoe het dus ook precies gaat verlopen: als je zaterdag arriveert zit je goed. Het koufront heeft dan alles net weer winters gemaakt – met de meeste sneeuw in Zwitserland en Oostenrijk – en de zon breekt door. Het wordt dan heel mooi weer! Hoe het hoog precies gaat bewegen wordt vervolgens weer interessant. Dat gaan we volgen.

Hieronder nog enkele nachtelijk cams
[fbphotos id=313204738713738]

Bij deze een oproep aan de zuidkantgangers om zich te melden (Italiaanse Alpen). In de Aostavallei zitten jullie zeer goed, maar in de Dolomieten is minder gevallen. Wel perfecte kunstsneeuw en schitterend zonnig natuurlijk. Laat eens horen dan ga ik ook daarop weer eens focussen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.