Sneeuwverwachting uit het koufront 23-12

Klik voor grotere kaart

Hierboven de kaart die toont wat er tot zondagochtend uit het koufront gaat vallen dat op de Buienradar vanochtend al over Groot-Brittannië trekt en dat vannacht in de lage landen weer voor klaterregen (=gesmolten sneeuw) zorgt. En die kaart valt mee!

Morgenvroeg begint het in Zwitserland en in de noordelijke Franse Alpen te sneeuwen en rond het middaguur sneeuwt het ook in Oostenrijk. Het is puur de hoge luchtdruk die zorgt dat er geen halve meter valt. Het is zelfs best zeldzaam dat er bij 1025 tot 1030hPa (kijk op je barometer) überhaupt nog iets uit de hemel komt.

In Oostenrijk sneeuwt het ook in de nacht op zondag nog. Daarna overal grand beau. Hieronder een analyse van de temperaturen en wat het met de sneeuw doet in de dagen die volgen…


[fbphotos id=314717448562467]

Hierboven de temperatuurkaarten op het 850hPa vlak voor de aankomende week. De getalletjes op de witte lijnen geven aan op welke hoogte de temperatuur geldt in decameters. 156 staat dus voor 1560m. We willen normaal gesproken de stippellijn van -5°C over de Alpen heen hebben. Komt de dikke zwarte lijn van +5°C in beeld dan moeten we vrezen voor zachte temperaturen. Hoe erg is dat?

Eerst kijken we even naar het verloop binnen de 6 kaarten. We starten vandaag in de warme sector na het qua sneeuwgrens sterk meevallende warmtefront gisteren. Dan zien we op de tweede kaart met het koufront zaterdag ook de -5°C stippellijn terug in de Alpen. Maandag en dinsdag keert de zachte lucht terug met een “onzichtbaar warmtefront”. Onzichtbaar omdat het midden door het hoog loopt zodat er geen wolken meer op zitten. Donderdag arriveert dan weer het koufront met een “likje” sneeuw in de Alpen en zoals nu berekend een forse temperatursturz naar de laatste kaart op vrijdag 30 december.

De weermodellen draaien overuren om in de aankomende tijd iets zinnigs over de temperaturen op 2m te kunnen zeggen! Waar jij en ik rondlopen, skiën of snowboarden zeg maar.

Het Franse Alpenweerbericht zegt voor dinsdag:  Le matin, inversion thermique vers 1400 mètres. Il fera plus froid dans les vallées qu’en altitude où le soleil est resplendissant. ’s Ochtends thermische inversie op rond 1400m. Het zal kouder zijn in de dalen dan op hoogte waar de zon uitbundig schijnt.

En het Zwitserse weerbericht staat weer bol van de mist en ochtendmist. Dan weten we het al helemaal niet meer: als de mist niet oplost blijft het de hele dag koud in het dal, maar is de afkoeling ’s nachts ook weer minder sterk. Waar geen nevel is hebben we een soort “maanweer”: overdag warm en ’s nachts steenkoud.

Maar hoe erg is het in december als het op 2000m een paar graden dooit? Van mijn vriend Javier Corrippio van Meteoexploration.com die van beroep glacioloog is, en ook uit eigen ervaring als wintersporter weet ik dat sneeuw en ijs niet smelten van een paar graden dooi. Zeker niet als de wind zwak is. Ze smelten vooral door rechtstreekse zonne-instraling. En die is zwak in december. Dus we kloppen nu gewoon af dat we dit weer met kerst krijgen en niet met de krokus.

Wat wel kan gebeuren is het ontstaan van ijzige pistes. En dat zal de nodige ongelukken met zich meebrengen zoals Finn gisteren al schreef. Zodra de pistes ijzig worden moet je je ski’s en board dagelijks slijpen of laten slijpen. Het beetje sneeuw wat donderdag gaat vallen zal de trend niet doorbreken. Het wordt dan ook heel belangrijk elkaar in de reacties en op facebook bij te praten over die condities.

Lawines
Het grootste gevaar voor de komende periode blijft echte het lawinegevaar. De hogere temperaturen werken weliswaar snel stabiliserend, maar door de grote sneeuwhoeveelheden is niets uit te sluiten. Extra verraderlijk is dat je vrij kaag in het dal waar het koud blijft nog gegrepen zou kunnen worden. Ben je offpiste skiër of freeskier, ga dan geen ochtend op pad zonder het lawinebulletin te lezen (en te begrijpen). Pik dat op via de lawinedienst van Wepowder.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.