HT_lake_superior_ice_jtm_141115_16x9_992

Hierboven de Chiemsee Lake Superior gisteren. Aan de randen al bevriezend. Dat gebeurt normaal pas in de eerste helft van december. Zie de kaart hieronder… ik noem nu alvast dat dit bericht uitgebreid zal ingaan op de weerkaarten van Europa, voor jullie teleurgesteld afhaken omdat het alweer over Amerika gaat.

HT_noaa_average_ice_jtm_141115_4x3_992

Vorig jaar had Lake Superior (de bovenste op de kaart zoals de naam suggereert) op 25 november het eerste ijs en dat was ook al een record.

HT_noaa_lake_superior_ice_jtm_141115_4x3_992

En vooral had het meer de langste ijsbedekking sinds het begin van de metingen. Wat een indrukwekkende grafiek is dit. Nu moet je bedenken dat die systematische metingen wereldwijd allemaal zijn begonnen net na afloop van de 500 jaar durende Kleine IJstijd. Geloof maar dat Amerikanen in de 17e en 18e eeuw hun schouders zouden ophalen over een dergelijke ijsbedekking. Hoewel: kou en ijs zijn altijd heel heftig geweest om te handelen…. behalve in Nederland dan waar we altijd al lol hebben gehad in schaatsen… in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Alpen waar de wintersneeuw als een vervelende zaak werd gezien door de ingesneeuwde boeren die in honderden jaren nooit op het idee kwamen iets leuks met die sneeuw te gaan doen (het waren Britten die de Noorse ski’s in de Alpen introduceerden). En bedenk ook dat een geologisch tijdperk waarop er überhaupt ijskappen zijn en er überhaupt grote meren bevriezen en soms rivieren in Europa niets meer en niets minder is dan een….. IJSTIJD. Ja we leven in een kort interglaciaal tussen twee ijstijden in maar op de hele lange tijdschaal is ook dat interglaciaal een ijstijd. In de echt warme fasen die ook miljoenen jaren duren (gemiddelde temperatuur 22ºC versus 15ºC nu) is er gewoon helemaal geen ijs op aarde. En het leven tierde welig! So much for the global warming scare.

chiemsee1711En hier is dan echt de Chiemsee. Gisteravond gekiekt met een huur-BMW in vliegende vaart op weg van St Martin am Tennengebirge naar vliegveld München. Nooit eerder op die Raststätte geweest. Mooi! Maar zeker geen ijs voorlopig. Daar gaan we nu naar kijken…. hang on.

luktniet

We kunnen vanochtend niet anders dan vaststellen dat de kansen op een vroeg begin van de winter met transportkou weer flink zijn gedaald. Wat is er anders? Fréderic schreef gisteren vanuit Alpenchalet-Basecamp van Reinhold Messner lookalike Bruno Verhoeven dat er een tendens op de weerkaarten was dat een in Amerika in de snerpende kou gevormd hoog de oceaan zou oversteken om het Russisch-Scandinavische hoog eindelijk een stuk naar het westen te trekken door ermee te versmelten. Vanochtend zegt het Europese weermodel dat dat niet doorgaat omdat het hoog hierboven links op de kaart niet door het front van Ierland naar Portugal weet heen te breken (dat was nu net de lol van de eerdere runs). Nee nu gaat dat hoog gewoon naar de standaardpositie bij de Azoren. En zie hoe de Alpen hun zuidelijke stroming houden, zij het nu met veel hogere luchtdruk waardoor zoals Leo gisteravond schreef de Italianen eindelijk hun wonden kunnen gaan likken. Mag ik achteraf voorzichtig vaststellen dat de Italianen er verstandig aan hadden gedaan om Wintersportweerman.nl te lezen? We waarschuwden al heel vroeg, namelijk op 30 en 31 oktober.

terugbijaf

Gaan we dan naar de laatste (altijd meteofiction) kaart van het Europese model zien we een volledig-terug-bij-af-situatie. Winter 2014-2015 in Europa lijkt wel een Sisyfus-project.

gansler04

In dat verband vind ik deze wel erg grappig….

bijtendkoud

Want kijk eens waar zij komende vrijdagnacht zitten! Ook de andere meren gaan records breken. En Al Gore kan misschien wat demonstranten verwachten voor zijn met de opbrengsten van zijn angstproject gekochte volla met lange oprijlaan.

overdaglaatste

OK, er is een tussenfase in de modellen rond 25 november dat het even wat minder koud is in Amerika… maar dit is dan weer de laatste kaart op 27 november met de middagtemperaturen!

hoogusa

Het Amerikaanse weermodel kijkt verder en berekent deze joekel van een hogedrukgebied, waarvan… we weten het nu …. maar een bubbel hoeft los te laten en naar Groot-Brittannië hoeft te drijven om Europa ook de winter binnen te loodsen. Maar gebeurt het ook?

tempusa

En dit is natuurlijk wat je ’s nachts hebt met zo’n hoog! Nachtvorst tot in Mexico.

bosco-gurin1711

Het sneeuwt momenteel al mooi aan de zuidkant. Hier het droomdorpje Bosco-Gurin. We weten dat dit tot morgen nog intensiveert en dat de noordkant ook nog wel wat meepikt. Met vannacht een sneeuwgrens die daar naar 800m kan zakken! Dat gaat morgenochtend dus mooie plaatjes kijken worden. Dat is dan tenminste iets….

ensAlpen

En daarna is het klaar. Tenminste aan de noordkant van de Alpen…. Voor 75% zeker aan de zachte kant. En aanhoudend droog. Niet ideaal voor kunstsneeuwproductie. 20% kans op toch een overgang naar kouder weer. In de Franse Alpen meer buiïgheid door de nabijheid van het laag. Aan de zuidkant einde van de maand een kleine kans op terugkeer van de Föhn met dito neerslag. En dit alles dan in het Amerikaanse weermodel dat een sterke voorkeur heeft voor de westelijke winden. Maar vanochtend gaat het Europese weermodel hier dus volledig in mee… nog ruim voldoende tijd voor de weergoden om uiteindelijk toch voor de kerstvakantie een meter sneeuw in alle skigebieden neer te leggen. En voor de Lage Landen kun je zeggen: qua weerpatronen is er nog geen enkel kruit verschoten…. en is er dus nog wat in het verschiet. Ik blijf in elk geval bij mijn op 4 oktober geeizoensverwachting: Amerika de tweede horrorwinter op rij en wij een 2011-2012 winter met een hele mooie schaatsperiode in de Lage Landen en in de Alpen prima sneeuw….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

68 reacties

Gesloten voor reacties.