Vorige week schreef ik het al ergens in een reactie dat ik een dynamisch weertype toch het meest waardeer, nou dat heb ik geweten! Wolkenluchten, mistflarden, potdicht van de mist, dan weer in de zon en vervolgens weer ineen gedoken in je jas schuilend voor wind, sneeuw en weet ik wat er allemaal naar beneden kan komen. We hebben het allemaal gehad de afgelopen dagen. En toch vind ik het leuk en blijf ik er geen moment voor thuis. Hooguit dat ik iets meer tijd neem voor een extra mok koffie voordat ik op pad ga.

1

In de stoeltjeslift ‘Grand Paradis’ word je gelijk al getrakteerd op een laagje poedersuiker

2

Wauw …

3

Zon, sneeuw op de bomen en een donkere lucht …

Dinsdag zijn we gaan skiën op een manier die expeditie-achtige trekjes had. De sneeuw werd over bergkammen gejaagd als een gordijn van ijs waar je doorheen moest zien te komen. Als de helling niet steil genoeg was stond je bijna stil. Ik heb er foto’s van gemaakt maar die zijn niet om aan te zien natuurlijk, alleen maar wit en grijstinten met wat donkere vlekken (mensen? bomen?).

4

Een stuk dal uitgelicht…

5

Zo ver als je kunt kijken …

Gisteren echter begon de dag met een vers laagje sneeuw in het dal. De laatste uren dat er neerslag viel gisteren, kwam als sneeuw naar beneden. Terwijl ik nog een beetje slaapdronken vanmorgen op de thermometer keek, dacht ik toch echt dat de thermometer -11 aangaf maar helaas, het bleek – 1,1 te zijn. Hoe lager de temperatuur, hoe breder mijn grijns. Het bleef dus bij een grijnsje want ik wist, het zou niet lang meer duren voordat de temperatuur boven 0 zou komen. Hopelijk zou een laag dauwpunt nog genadig kunnen zijn zodat de sneeuw niet al te snel zou wegsmelten.

6.

Helaas, vandaag niet geopend …

7

Op weg naar Morgins

Eenmaal boven gekomen wist ik dat het een perfecte skidag zou worden. Een heerlijke laag verse sneeuw. Hoeveel? Nou op de ene plek lag een meter poeder en een paar meter verder kwam het gras erdoor dankzij de wind die vrij spel had gehad. De weermannen moeten maar aangeven hoeveel mm/cm er uiteindelijk is gevallen hier. Het was in ieder geval ruim voldoende om alles in een nieuwe witte jas te steken en de pistes die in de luwte lagen te voorzien van een aanzienlijke laag verse sneeuw. Kwam je op een plek waar het flink waaide, dan moest je een ijsplaat oversteken. Alle technieken, om overeind te blijven en waarbij het er ook nog een beetje uitzag, kwamen vandaag aan bod, je moest er dus wel even bij blijven gisteren.

planachaux

Piste Planachaux

Deze jongen stond er dus werkeloos bij. Totaal overbodig op de plek waar hij stond. Deze piste, de Planachaux, was perfect bedekt met een laag verse sneeuw. Bovendien was het zo rustig dat je aan het begin van de middag nog steeds een eigen spoor kon trekken. Volgens mij zijn heel wat mensen geneigd om vanuit het dal naar boven te kijken om vervolgens maar beneden te blijven ‘want je ziet toch niks’. Niets is minder waar. Het is net als in Nederland. Wanneer je in de verte een wolkendek ziet dan kijk je er van opzij tegenaan en lijkt het aaneengesloten. Ben je onder datzelfde wolkendek dan blijken er ineens gaten in te zitten.

Vlak voordat het toch een beetje onaangenaam werd …

Kortom het was een heerlijke skidag. We waren met een groepje met ver uiteenlopende ski ervaringen, van 4 x een uurtje Snowworld en een paar dagen in de bergen, tot mensen met een ski verleden van 34 jaar. Zonder uitzondering hebben we allemaal genoten van deze dag welke overigens in de loop van de middag uitmondde in een weertype van donkere wolken en een sneeuwige winderige brij die tegen je gezicht te pletter sloeg. Afijn, snel naar huis en nagenieten van de filmpjes en de foto’s met een heerlijke Vin Chaud.

portesdusoleilApp

Wil je trouwens op de hoogte blijven van de actuele sneeuwsituatie en de diverse evenementen in de Portes du Soleil, download dan de app op Google Play of iTunes App store .

Zit je ook in de Portes du Soleil of vier je je vakantie op een andere wintersportlocatie? Ben je misschien vorige week al geweest? Of, wat zijn jouw ervaringen van de afgelopen dagen? Leef je uit in de reacties hier onder. Een fotootje erbij maakt je verhaal compleet 😀 .


Kees

Kees brengt regelmatig verslag uit bij wintersportweerman.nl over o.a. zijn geliefde skigebied de Portes du Soleil. Zijn uitvalsbasis is Camping du Grand Paradis in Champéry waar hij al jaren komt om te genieten van alles wat met de winter te maken heeft. Skiën met Bob M. op zijn oren, maar ook de maan die 's nachts op de besneeuwde toppen schijnt vindt hij helemaal te gek! @LesPdSNL

10 reacties

Gesloten voor reacties.