IMG_7478
Wie het Gletschermuseum in de Gletschergarten in Luzern heeft bezocht die weet met welk geweld het water heeft geraasd aan het einde van de laatste ijstijd. “Weet” is hier betrekkelijk want het is echt bijna onvoorstelbaar. Gisteren vlak voor ik Oberstdorf bereikte om voor het eerst het Kleinwalsertal te bezoeken, sloeg ik meteen rechtsaf om als eerste de Breitachklamm te zien. Het was me aanbevolen maar dat het echt een van de zeven wereldwonderen zou zijn had ik niet gedacht!

IMG_7476

Ik heb een boel mooie foto’s die in willekeurige volgorde onderaan staan. Eerst even aandacht voor wat feiten van de Breitachklamm. Het is natuurlijk een zachte kalklaas die snel kon worden ingesneden aan het einde van de laatste IJstijd. Je kunt de klamm (Zuid-Duits en Oostenrijks voor kloof) bereiken vanuit Duitsland met de auto of vanuit het Oostenrijkse Riezlern na en uur en een kwartier wandelen. Aan beide kanten is een kassa en na betalen van 4 euro mag je erin. Een hoogtepunt is de plek waar men op 23 maart 1995 even Apeldoorn moest bellen toen een hele helling in de beek belandde en een stuwmeer vormde. Pas een half jaar later brak de dam door en werden alle bouwwerken in de Klamm verwoest. Weer even Apeldoorn bellen. Intussen is de schade natuurlijk hersteld. De foto bovenaan toont nog wat resten van de aardverschuiving.

IMG_7470

De titel van dit bericht stelt terecht dat de mate van watergeweld aan het einde van de kleine ijstijd niet voorstelbaar is. Dat is ook zo want je ziet kolkgaten waar keien zo groot als een middenklasser misschien wel een eeuw lang rondtolden als knikkers.

IMG_7498

Maar dat het ook “sinds mensenheugenis” nog wel eens misgaat bewijst deze plek. De foto hierboven toont hoe laag het water gisteren onder de brug stond. Een meter of twaalf.

IMG_7495

Deze tabel toont hoe hoog het water dus ook boven de brug heeft gestaan. Tel dus een meter of twaalf bij de getallen op.

IMG_7497

Eigenlijk ongelofelijk. En nu maar genieten van de rest van de foto’s… zoek het laatste restje sneeuw van Luuk en ook het vriendelijk monstergezicht dat heel erg lijkt op het gezicht bij de ingang van de Svarovski Kristallwelten bij Innsbruck.

IMG_7468 IMG_7469  IMG_7471 IMG_7472 IMG_7473 IMG_7474 IMG_7475 IMG_7477 IMG_7479 IMG_7480 IMG_7481 IMG_7482 IMG_7483 IMG_7484 IMG_7485 IMG_7486 IMG_7487 IMG_7488 IMG_7492 IMG_7493


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.